#StayHappening
Fri, 27 Nov, 2026 at 05:00 pm to Sun, 29 Nov, 2026 at 11:45 pm UTC+02:00

Reedblocks IX - Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν Θεσσαλονίκης

  • Πολιτιστική Γειτονιά Συκιές · Thessaloniki
Reedblocks Accordion Festival Publisher / Host Reedblocks Accordion Festival
Share
Reedblocks IX - \u0394\u03b9\u03b5\u03b8\u03bd\u03ad\u03c2 \u03a6\u03b5\u03c3\u03c4\u03b9\u03b2\u03ac\u03bb \u0391\u03ba\u03bf\u03c1\u03bd\u03c4\u03b5\u03cc\u03bd \u0398\u03b5\u03c3\u03c3\u03b1\u03bb\u03bf\u03bd\u03af\u03ba\u03b7\u03c2
Advertisement
REEDBLOCKS IX
Μουσείο Προσφύγων (Πολιτιστική Γειτονιά Συκεών)
Έβρου 49, Συκιές
(πρόσβαση με το λεωφορείο 28Β, στάση Αστυνομία, απέναντι από το γήπεδο ΒΑΟ)

/// ABOUT ///
• • • φυσούνα στα Βαλκάνια • • •
Το REEDBLOCKS, συνεχίζοντας να «κλείνει το μάτι» σε νέες καλλιτεχνικές προτάσεις, πρωτοπορεί και γίνεται ένας ζωντανός χώρος συνάντησης για Βαλκάνιους καλλιτέχνες του ακορντεόν — εκπληρώνοντας έτσι έναν από τους ιδρυτικούς στόχους του βορειοελλαδικού φεστιβάλ. Ο Παναγιώτης Ανδρέογλου, ο Branko Džinović και ο Nedko Bogdanov, μέσα από μια «υπόγεια» μεταξύ τους σύνδεση, σχηματίζουν το καλλιτεχνικό τρίγωνο Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου – Φιλιππούπολης και μας παρουσιάζουν τις σύγχρονες τάσεις του οργάνου από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Σε παράλληλες γραμμές, εξερευνούν τον ηλεκτρονικό ήχο και τη σύγχρονη δημιουργία, τις επώνυμες μπαρόκ και τάνγκο συνθέσεις, αλλά και τον ανώνυμο λαϊκό βάρδο της βαλκανικής παράδοσης.
Από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου, το φεστιβάλ φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Πολιτιστική Γειτονιά Συκεών, περιλαμβάνοντας συναυλίες, σεμινάρια, εκπαιδευτικά εργαστήρια και έκθεση ακορντεόν.

/// ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ///

― ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27.11 ―
17:00 • ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
Έναρξη της έκθεσης μουσικών οργάνων από τον Παναγιώτη Ζαφειρίου, που θα λειτουργεί καθ’όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο χώρο του Μουσείου Προσφύγων.

21:00 • NEXUS (ρεσιτάλ ακορντεόν)
Scarlatti και σύγχρονη μουσική για ακορντεόν και ηλεκτρονικά
Παναγιώτης Ανδρέογλου, ακορντεόν
Τρεις σονάτες του Scarlatti συνομιλούν με τρία σύγχρονα έργα για ακορντεόν των Μαρωνίδη, Κόκορα, και ter Velduis, δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές και αισθητικές. Στα έργα με ηλεκτρονικά, ένας ακόμη δεσμός (nexus) δημιουργείται ανάμεσα στον φυσικό ήχο του ακορντεόν και τον ηλεκτρονικά επεξεργασμένο ήχο, διαμορφώνοντας έναν ενιαίο και διαρκώς μεταβαλλόμενο ηχητικό κόσμο. Παράλληλα, οι σονάτες του Scarlatti γίνονται ανάσες ανάμεσα στα έργα — ανάσες για τον ερμηνευτή και για τον ακροατή, πριν από την επόμενη ηχητική εμπειρία. Το Nexus, δηλαδή ο δεσμός και η σύνδεση, αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ρεσιτάλ: μια μουσική γέφυρα ανάμεσα στο παλιό και το νέο, στο ακουστικό και το ηλεκτρονικό, στην ένταση και την ηρεμία.

― ΣΑΒΒΑΤΟ 28.11 ―
11:00-14:00 • Από το μπαντονεόν στο ακορντεόν και από εκεί στο τάνγκο
Εισηγητής: Branko Džinović, μπαντονεόν/ακορντεόν
O Branko Džinović παρουσιάζει ένα εργαστήριο για τη μουσική της Αργεντινής, το τάνγκο. Οι ιδιαίτερη επίδραση του μπαντονεόν στην διαμόρφωση του μουσικού ιδιώματος, επανεξετάζεται μέσα από την μεταφορά του στο μεγαλύτερο “συγγενή” του, το ακορντεόν. Tο εργαστήριο είναι ανοιχτό σε ακορντεονίστες κάθε επιπέδου και σε μουσικούς που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν βασικά χαρακτηριστικά του τάνγκο.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10

15.00-16:00 • Το ψηφιακό ακορντεόν: Παναγιώτης Ζάχος
Ο Παναγιώτης Ζάχος παρουσιάζει ζωντανά τα βασικά χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του ψηφιακού ακορντεόν Korg Fisa Suprema PMBK. Θα συζητηθούν ζητήματα ηχοληψίας και θα δοθεί η δυνατότητα για μία σύντομη δοκιμή του οργάνου.

16:30-19:30 • Εισαγωγή στη βουλγαρική λαϊκή μουσική
Εισηγητές:
Nedko Bogdanov, ακορντεόν
Nedyalko Nedyalkov, καβάλ
Οι δύο σολίστ, παρουσιάζουν ένα σεμινάριο για τις πρακτικές εκτέλεσης της βουλγαρικής μουσικής, με έμφαση στα ιδιαίτερα μελισματικά και ποικιλματικά χαρακτηριστικά της. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό για ακορντεονίστες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο μουσικό.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15

21:00 • Steelworks
(συναυλία μουσικής δωματίου με ακορντεόν και τσέλο)
Branko Džinović, ακορντεόν
Aleksandar Latković, τσέλο
Ο ακορντεονίστας Branko Džinović και ο τσελίστας Aleksandar Latković, δύο από τους κορυφαίους ερμηνευτές της Σερβίας στα αντίστοιχα όργανά τους, παρουσιάζουν το «Steelworks», ένα πρόγραμμα με έργα διακεκριμένων σύγχρονων συνθετών, κυρίως από τη Σερβία, τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά για το ντουέτο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική των Maja Bosnić, Jug Marković, Svetlana Maraš και άλλων.

― ΚΥΡΙΑΚΗ 29.11 ―
10:30-19:00 • Ορχηστρικά σύνολα ακορντεόν: διδακτική πρακτική, ρεπερτόριο και προοπτικές

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν “Reedblocks” συνεχίζοντας την διοργάνωση συναντήσεων γύρω από εκπαιδευτικά ζητήματα, φέρνει σε επαφή την κοινότητα του ακορντεόν στην Ελλάδα με τα ορχηστρικά σύνολα με ακορντεόν, μία πρακτική που συναντάται σπάνια στον ελληνικό χώρο.
Το Φεστιβάλ έχει απευθύνει πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς από την Θεσσαλονίκη και τις κοντινές περιοχές για να συμμετάσχουν με μαθητές τους σε ανοιχτά μαθήματα και στην δημιουργία ενός ορχηστρικού συνόλου ακορντεόν. Ο συντονισμός του συνόλου και η προετοιμασία των μαθητών θα γίνει υπό την επίβλεψη της οργανωτικής ομάδας του φεστιβάλ.

20:30–21:00 • Blind Date vol.I
Συναυλία εκπαιδευτικού εργαστηρίου
Οι συμμετέχοντες του εκπαιδευτικού εργαστηρίου παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της πρώτης αυτής συνύπαρξης παιδιών από τη Βόρεια Ελλάδα. Συμμετέχουν έφηβοι μαθητές ακορντεόν από τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Κατερίνη, την Πτολεμαΐδα, τα Γιαννιτσά, την Καρδίτσα και τη Δράμα.

21:00 • Bulgarian jukebox
Βαλκανική λαϊκή μουσική και λατινικά δισκάκια
Nedko Bogdanov, ακορντεόν
Nedyalko Nedyalkov, καβάλ
Οι δύο σολίστ της βουλγαρικής μουσικής, σε μία ιδιαίτερη μουσική διαδρομή στη μουσική των Βαλκανίων. Αναπάντεχες συναντήσεις με μουσικές από άλλες ηπείρους, δημιουργούν ένα ιδιότυπο βουλγάρικο jukebox.

/// ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ///

Είσοδος στις συναυλίες: 11 € / 8€ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ)
Εισιτήριο για τις συναυλίες των τριών ημερών: 21€ / 16€ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ)
Συμμετοχή στα εργαστήρια του Σαββάτου (28.11): 30 € / 25€ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ)
Η συμμετοχή στο εργαστήριο της Κυριακής (29.11) είναι δωρεάν

Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketmaster.com - Διαθέσιμα πολύ σύντομα

/// ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ///
• Παναγιώτης Ανδρέογλου •
Ο Παναγιώτης Ανδρέογλου είναι ακορντεονίστας με έντονη δραστηριότητα στον χώρο της σύγχρονης μουσικής. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και μέλος συνόλων μουσικής δωματίου σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις περισσότερων από 30 νέων έργων για ακορντεόν, πολλά από τα οποία είναι αφιερωμένα στον ίδιο.
Το 2017, ως υπότροφος Fulbright, πραγματοποίησε έρευνα στο Bowling Green State University στις ΗΠΑ πάνω σε έργα για ακορντεόν και ηλεκτρονικά μέσα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει δώσει διαλέξεις και masterclasses σχετικά με τις σύγχρονες τεχνικές εκτέλεσης του ακορντεόν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.
Έχει σπουδάσει ακορντεόν και πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, μουσικολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ακορντεόν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Δανίας στην Κοπεγχάγη. Έχει επίσης συνθέσει και εκτελέσει μουσική για θέατρο και χορό. Είναι μέλος του μουσικού σχήματος Grikanta και συνιδρυτής, μαζί με τον σαξοφωνίστα Θεόφιλο Σωτηριάδη, του Duo SaccX. Από το 2020 διδάσκει ακορντεόν και πιάνο και διευθύνει την ορχήστρα ευρωπαϊκής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας.
https://panagiotisandreoglou.weebly.com/
(ENG)
Panagiotis Andreoglou is a classical accordionist, based in Greece. He was born in Kavala, in 1980. He has given the world premieres of more than 30 new works for accordion - solo and chamber music - often dedicated to him. His repertoire ranges from transcriptions of baroque music and typical accordion repertoire to his own arrangements and transcriptions and improvisation. He has composed music for theatre and dance in collaboration with the National Theatre of Northern Greece and the theatrical team Kunst and he is member of the music group Grikanta where he plays traditional music from South Italy.
As an accordionist he has been invited by many international music festivals and he has given lectures on contemporary accordion performance techniques in universities and festivals in Europe and in the United States. In 2017, as a recipient of the Fulbright Artist scholarship, he implemented research on works combine accordion and electronics at Bowling Green State University, in Ohio.
He studied the accordion at the Municipal Conservatory of Kavala, at the University of Macedonia and the Royal Danish Academy of Music, where he completed his master's studies with distinction. He also studied musicology at the Aristotle University of Thessaloniki and the University of Helsinki and he holds a diploma on the piano from the Municipal Conservatory of Kavala.
He is a permanent music teacher at the Music School of Veria, where he teaches the accordion, the piano and conducts the European Music Orchestra.
https://panagiotisandreoglou.weebly.com/

• Branko Džinović •
Ο Branko Džinović είναι ακορντεονίστας, μπαντονεονίστας, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης. Κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Accordion World Cup του 2001 στο Λονδίνο και τα πρώτα βραβεία στον Διαγωνισμό Das Podium στο Λιντς και στον Διαγωνισμό Ρεσιτάλ DMA στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο — διαγωνισμοί ανοιχτοί σε όλους τους οργανοπαίκτες.
Βαθιά αφοσιωμένος στη σύγχρονη μουσική, ο Τζίνοβιτς έχει συνεργαστεί με εξέχοντες συνθέτες όπως οι Per Nørgård, Salvatore Sciarrino, Philippe Leroux και Aleksandra Vrebalov. Οι συνεργασίες του με Καναδούς και Σέρβους συνθέτες έχουν οδηγήσει σε πρεμιέρες νέων έργων των Bekah Simms, Linda Catlin Smith, Ana Sokolović, Jug Marković και άλλων. Έχει επίσης συνεργαστεί με τους ανερχόμενους Σέρβους συνθέτες Djordje Marković και Maja Bosnić, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις της μουσικής τους που υποστηρίζονται από το Μουσικό Ίδρυμα Ernst von Siemens.
Ο Džinović έχει εμφανιστεί με κορυφαία καναδικά σύνολα δωματίου, συμπεριλαμβανομένων των Array Ensemble και New Music Concerts. Το 2016, εμφανίστηκε στη σκηνή ως ακορντεονίστας στο The Winter’s Tale του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά κατά την πρεμιέρα του στη Βόρεια Αμερική στο Four Seasons Centre στο Τορόντο, και ακολούθησαν παραστάσεις στο Kennedy Center στην Ουάσιγκτον, DC και στο Lincoln Center στη Νέα Υόρκη. Το 2022 εντάχθηκε στο Μπαλέτο του Αμβούργου για την παράσταση της ίδιας παραγωγής.
Το 2017, ο Džinović επιλέχθηκε για διαμονή στο Banff Center με το International Contemporary Ensemble (ICE) της Νέας Υόρκης, όπου εργάστηκε με τον Tyshawn Sorey στην παράσταση Autoschediasms. Παράλληλα με τα σύγχρονά του έργα, ο Džinović έχει επίσης δουλέψει με καλλιτέχνες παραδοσιακής μουσικής όπως η Σέρβα τραγουδίστρια Svetlana Spajić, γνωστή για τη συνεργασία της με τη Marina Abramović και τον Robert Wilson (The Life and Death of Marina Abramović).
Ο Džinović είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Anton Bruckner Private University for Music, Drama, and Dance στο Linz και Διδάκτωρ Μουσικών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου σπούδασε με τον Joseph Macerollo, O.C. Η διδακτορική του διατριβή, Η αλληλεπίδραση συνθέτη-ερμηνευτή στις συνθέσεις Bayan και Accordion της Sofia Gubaidulina, διερευνά τους δημιουργικούς διαλόγους μεταξύ του διάσημου Ρώσου συνθέτη και των ερμηνευτών που διαμόρφωσαν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα στο ρεπερτόριο του ακορντεόν. Για την έρευνά του, ο Branko Džinović πήρε συνέντευξη από τη Sofia Gubaidulina πριν από την πρεμιέρα του Τριπλού κοντσέρτου της για βιολί, τσέλο και ακορντεόν το 2017 στη Βοστώνη.
Ως προσκεκλημένος λέκτορας, έχει επισκεφθεί ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Wilfrid Laurier, το Εθνικό Μουσικολογικό Ινστιτούτο «Carlos Vega» στο Μπουένος Άιρες, τη Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (SANU), την Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών της Μπρατισλάβα, το Μουσικολογικό Ινστιτούτο «Ορφέας» στη Γάνδη, το Πανεπιστήμιο Μουσικής, το Πανεπιστήμιο της Μουσικής, το Πανεπιστήμιο της Τέχνης, το Theatre, το Sibel και το Πανεπιστήμιο της Τέχνης Sibel, το Theatre and Medialk. Ακαδημία στο Ελσίνκι. Ήταν επίσης προσκεκλημένος καλλιτέχνης σε νέα μουσικά φεστιβάλ στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αϊόβα και στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ.
Το 2024, ο Džinović εντάχθηκε στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βελιγραδίου για την ερμηνεία των Έξι Σκηνών-Σχόλια του Zoran Erić. Συμπαραγωγός και συνθέτης συχνά για διεπιστημονικά έργα, έχει συνεργαστεί με τον Σέρβο συνθέτη και πολυοργανίστα Boris Kovač σε δύο soundtrack ταινιών μεγάλου μήκους και έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραγωγές στη Σερβία, για τις οποίες έλαβε το εθνικό βραβείο «Joakim Vujić».
Ο Džinović έχει ηχογραφήσει για το Radio Belgrade, το Radio Austria 1 και το BBC και έχει περιοδεύσει εκτενώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αγγλία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Τσεχική Δημοκρατία.
https://brankodzinovic.com/
(ENG)
Branko Džinović is an accordionist, bandoneonist, improviser, and composer. He won the Grand Prize at the 2001 Accordion World Cup in London and first prizes at the Das Podium Competition in Linz and the DMA Recital Competition at the University of Toronto—competitions open to all instrumentalists.
Deeply engaged with contemporary music, Džinović has collaborated with prominent composers such as Per Nørgård, Salvatore Sciarrino, Philippe Leroux, and Aleksandra Vrebalov. His collaborations with Canadian and Serbian composers have led to premieres of new works by Bekah Simms, Linda Catlin Smith, Ana Sokolović, Jug Marković, and others. He has also collaborated with emerging Serbian composers Djordje Marković and Maja Bosnić, appearing on recordings of their music supported by the Ernst von Siemens Music Foundation.
Džinović has performed with leading Canadian chamber ensembles, including the Array Ensemble and New Music Concerts. In 2016, he appeared on stage as an accordionist in the National Ballet of Canada’s The Winter’s Tale during its North American premiere at the Four Seasons Centre in Toronto, followed by performances at the Kennedy Center in Washington, D.C. and Lincoln Center in New York. In 2022, he joined the Hamburg Ballet for the performance of the same production.
In 2017, Džinović was selected for a residency at the Banff Centre with New York’s International Contemporary Ensemble (ICE), where he worked with Tyshawn Sorey on the performance of Autoschediasms. Alongside his contemporary projects, Džinović has also worked with traditional music artists such as Serbian singer Svetlana Spajić, known for her collaboration with Marina Abramović and Robert Wilson (The Life and Death of Marina Abramović).
Džinović holds a Master’s degree from the Anton Bruckner Private University for Music, Drama, and Dance in Linz and a Doctor of Musical Arts in performance from the University of Toronto, where he studied with Joseph Macerollo, O.C. His doctoral thesis, The Composer-Performer Interrelationship in the Bayan and Accordion Compositions of Sofia Gubaidulina, explores the creative dialogues between the renowned Russian composer and the performers who shaped some of the most significant works in the accordion repertoire. For his research, Branko Džinović interviewed Sofia Gubaidulina before the 2017 premiere of her Triple concerto for violin, cello, and accordion in Boston.
As a guest lecturer, he has visited institutions including Wilfrid Laurier University, the National Musicological Institute “Carlos Vega” in Buenos Aires, the Serbian Academy of Sciences and Arts (SANU), the Academy of Performing Arts Bratislava, the Musicological Institute “Orpheus” in Ghent, the University of Music, Theatre and Media Hanover, the Folkwang University of the Arts, and the Sibelius Academy in Helsinki. He was also a guest artist at new music festivals at the University of Northern Iowa and Clark University.
In 2024, Džinović joined the Belgrade Philharmonic Orchestra for the performance of Zoran Erić’s Six Scenes-Comments. Frequently co-producing and composing for interdisciplinary projects, he has collaborated with Serbian composer and multi-instrumentalist Boris Kovač on two feature film soundtracks and has written music for theatre productions in Serbia, for which he received the national “Joakim Vujić” Award.
Džinović has recorded for Radio Belgrade, Radio Austria 1, and the BBC, and has toured extensively throughout the United States, Canada, England, Australia, New Zealand, Germany, Austria, Italy, the Netherlands, Norway, and the Czech Republic. https://brankodzinovic.com/

• Aleksandar Latković •
Ο Aleksandar Latković έγινε ο κύριος τσελίστας της Φιλαρμονικής του Βελιγραδίου το 2003 και έχει εμφανιστεί με αυτήν την ορχήστρα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Tchaikovsky Hall στη Μόσχα και του Carnegie Hall, υπό τους μαέστρους Zubin Mehta, Uroš Lajovic, Muhai Tang και Gabriel Feltz. Ο Aleksandar έχει επίσης παίξει σε πολλές περιπτώσεις ως σολίστ με τη Φιλαρμονική του Βελιγραδίου. Έχει επίσης περιοδεύσει στην Ευρώπη ως προσκεκλημένο μέλος της Ορχήστρας Δωματίου Mahler και της Ορχήστρας του Φεστιβάλ Λουκέρνης υπό τους μαέστρους Claudio Abbado, Pierre Boulez και Daniel Harding.
Ως μέλος και συνιδρυτής του Φιλαρμονικού Κουαρτέτου Εγχόρδων του Βελιγραδίου από το 2011, ο Aleksandar έχει εμφανιστεί με αυτό το σύνολο σε φεστιβάλ όπως το Silver Lyre στην Αγία Πετρούπολη, το Abu Dhabi Classics και στο Παρίσι, το Χαρμπίν, το Tian Jin και τη Σμύρνη.
Πρώην μαθητής του Ivan Poparić στο Βελιγράδι, του Manfred Stilz και της Masha Yanushevskaya στο Παρίσι και του Mario Brunello στη Μπρέσια, ο Aleksandar Laković έχει διδάξει βιολοντσέλο στη Μουσική Ακαδημία Cetinje, Μαυροβούνιο, καθοδηγώντας νέους τσελίστες για ορχήστρες νέων της Ακαδημίας Slokar στη Λιουμπλιάνα, Σλοβενία, Σλοβενία και JunithO Orchestra διδάσκει τακτικά βιολοντσέλο στο Strings Festival Perast, Μαυροβούνιο.
(ENG)
Aleksandar Latković has become principal cellist of Belgrade Philharmonic in 2003 and has performed with this orchestra in Europe and the US, including Tchaikovsky Hall in Moscow and Carnegie Hall, under conductors Zubin Mehta, Uroš Lajovic, Muhai Tang and Gabriel Feltz. Aleksandar has also played at numerous occasions as soloist with the Belgrade Philharmonic. He has also toured Europe as a guest member of the Mahler Chamber Orchestra and the Lucerne Festival Orchestra under conductors Claudio Abbado, Pierre Boulez, and Daniel Harding.
As a member and co-founder of Belgrade Philharmonic String Quartet since 2011, Aleksandar has performed with this ensemble at festivals such as Silver Lyre in St Petersburg, Abu Dhabi Classics, and in Paris, Harbin, Tian Jin, and Izmir.
Former student of Ivan Poparić in Belgrade, Manfred Stilz and Masha Yanushevskaya in Paris, and Mario Brunello in Brescia, Aleksandar Laković has been teaching cello at Cetinje Music Academy, Montenegro, coaching young cellists for youth orchestras of the Slokar Academy in Ljubljana, Slovenia, and JuniOrchestra (Youth Orchestra of Santa Cecilia) in Rome, and regularly teaches cello at Strings Festival Perast, Montenegro.

• Nedko Bogdanov •
Ο Nedko Bogdanov (γενν. 1974) είναι ένας καταξιωμένος Βούλγαρος ακορντεονίστας, ενορχηστρωτής και ερμηνευτής, γνωστός για το ιδιαίτερο μουσικό του ύφος και τη βαθιά του σύνδεση με την πλούσια θρακική λαϊκή παράδοση.
Έχοντας εκπαιδευτεί στο φημισμένο Εθνικό Σχολείο Λαϊκών Τεχνών «Philip Koutev» στο Kotel, όπου μελέτησε το καβάλ, ο Nedko αφοσιώθηκε τελικά στο ακορντεόν — το πάθος της ζωής του. Η εξαιρετική του αίσθηση της αρμονίας, καθώς και οι αξιοσημείωτες ικανότητές του στον αυτοσχεδιασμό και την ενορχήστρωση, έχουν καταστήσει τον ήχο του άμεσα αναγνωρίσιμο.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με κορυφαίους Βούλγαρους μουσικούς και συγκροτήματα της παραδοσιακής μουσικής, όπως οι Mladi Trakiytshi, το Bogdan Trio Plus, καθώς και οι Petar Ralchev, Toncho Tonev, Nedyalko Nedyalkov και Temelko Ivanov. Η μουσική του έχει παρουσιαστεί διεθνώς, στην Αυστρία και την Κροατία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στο Διεθνές Φεστιβάλ της EBU στην Opatija.
Το 2026, ο Nedko αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο «Paisii Hilendarski» του Plovdiv. Η καλλιτεχνική του δράση γεφυρώνει την παράδοση με τη σύγχρονη έκφραση, μεταφέροντας τον ζωντανό παλμό της βουλγαρικής παραδοσιακής μουσικής σε κοινό πέρα ​​από τα σύνορα της Βουλγαρίας.
(ENG)
Nedko Bogdanov (b. 1974) is an acclaimed Bulgarian accordionist, arranger, and performer, celebrated for his distinctive musical voice and deep connection to the rich Thracian folk tradition.
Trained at the prestigious Philip Koutev National School for Folk Arts in Kotel, where he studied the kaval, Nedko ultimately devoted himself to the accordion—his lifelong passion. His exceptional sense of harmony and remarkable improvisational and arranging skills have made his sound instantly recognizable.
Throughout his career, he has performed and recorded with leading Bulgarian folk musicians and ensembles, including Mladi Trakiytshi, Bogdan Trio Plus, Petar Ralchev, Toncho Tonev, Nedyalko Nedyalkov, and Temelko Ivanov. His music has been presented internationally in Austria and Croatia, including at the EBU International Festival in Opatija.
In 2026, Nedko graduated from Paisii Hilendarski University of Plovdiv. His artistry bridges tradition and contemporary expression, bringing the vibrant spirit of Bulgarian folk music to audiences beyond Bulgaria.

• Nedyalko Nedyalkov •
Ο Nedyalko Nedyalkov είναι δεξιοτέχνης του καβάλ και μία από τις πιο ξεχωριστές φωνές της σύγχρονης βουλγαρικής παραδοσιακής μουσικής. Με ρίζες σε μια αρχαία παράδοση αλλά και με ένα απολύτως προσωπικό ύφος έκφρασης, έχει μετατρέψει το καβάλ σε ένα ισχυρό όργανο που αναδεικνύει τη δεξιοτεχνία, το συναίσθημα και τον αυτοσχεδιασμό.
Ως σολίστ της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας και καθηγητής καβάλ στην Εθνική Μουσική Ακαδημία της Σόφιας, ο Nedyalkov έχει μαγέψει το κοινό σε σημαντικά φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.
Η αξιοσημείωτη καλλιτεχνική του πορεία περιλαμβάνει συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς και σύνολα, καθώς και τη βράβευσή του με Grammy το 2011 για τη συμμετοχή του στο έργο «Dinastia Borgia» του Jordi Savall.
Με τον χαρακτηριστικό ήχο του και τη βαθιά κατανόηση της βουλγαρικής μουσικής παράδοσης, ο Nedyalkov δημιουργεί έναν συναρπαστικό διάλογο ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη έκφραση, μεταφέροντας την ψυχή της βουλγαρικής παράδοσης στην παγκόσμια σκηνή.
https://nedyalkov.org
(ΕΝG)
Nedyalko Nedyalkov is a master of the kaval and one of the most distinctive voices of contemporary Bulgarian folk music. Rooted in an ancient tradition yet uncompromisingly individual in his expression, he has transformed the kaval into a powerful instrument of virtuosity, emotion, and improvisation.
A soloist with the Bulgarian National Radio Folk Orchestra and professor of kaval at the National Academy of Music in Sofia, Nedyalkov has captivated audiences at major festivals and concert stages across Europe, Asia, and the Americas.
His remarkable artistic journey includes collaborations with internationally acclaimed musicians and ensembles, as well as a Grammy Award in 2011 for his participation in Jordi Savall’s Dinastia Borgia.
With his unmistakable tone and profound understanding of Bulgarian musical tradition, Nedyalkov creates a compelling dialogue between heritage and contemporary expression—bringing the soul of Bulgarian folklore to the world stage.
https://nedyalkov.org

///

• ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Υπουργείο Πολιτισμού
• ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: olipoli
• ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: Ε.ΡΕ.ΣΥ.Σ. (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας )
• ΧΟΡΗΓΟΙ: PanAccordeon, Zaxos Music Store
Advertisement

Event venue

Πολιτιστική Γειτονιά Συκιές, Έβρου 49, 566 25 Συκιές, Ελλάδα, Thessaloniki, Greece

Tickets
Concerts, fests, parties, meetups — all the happenings, one place.

Discover more events by tag

Ask AI if this event suits you

Keep the plans coming

More events in Thessaloniki

Voices Festival in Thessaloniki

Thu, 26 Nov at 05:00 pm MOMus-Thessaloniki Museum of Photography, Warehouse A. Port of Thessaloniki, 54625 Thessaloniki, Greece

Thessaloniki is happening.

See everything else that’s on — concerts, markets, comedy and more.