Advertisement
Hvordan påvirker tanken om døden oss i livet? Har troen på et liv etter dette noe å si for hvordan vi lever? Historisk sett har tanken om livet etter døden hatt stor påvirkning på menneskets adferd og moral. Kulturelt sett har vi i fortiden levd med døden nært oss. I vikingtiden gravla man sine døde slektninger på selve gården, så de fortsatt var i nærheten av de levende. Alle religioner har en sterk thanatologi, eller dødslære. Denne læren innbefatter både lærdom om hva som skjer etter at vi krysser dødens terskel, og også formaninger om hvordan vår adferd i dette livet vil påvirke det neste.
Nå er samfunnet sekularisert, og vi er mindre opptatt av døden enn før. Vi forsøker heller å forlenge ungdommen og livet: vi søker å leve lengre i denne kroppen, og å holde aldringen unna, som best vi kan. Vi har ikke lenger et sterkt forhold til vår egen dødelighet. Hvordan påvirker dette oss?
Holistisk Forbund har gleden av å invitere til første del av en serie interaktive seminarer om liv, død og livet etter døden. På disse seminarene skal vi utforske forholdet mellom livene vi lever og forholdet vårt til døden. Målet med seminaret er å inspirere, bevisstgjøre - og kanskje også å provosere - til felles refleksjon rundt liv og død, slik at vi gjennom å forholde oss til døden kan være mer tilstede i dette livet.
Arrangementet inkluderer lunsj!
PROGRAM
10:30-13:30: Livet i lys av døden
Åpning av seminaret ved Henrik Lysøe, generalsekretær i Holistisk Forbund og Jannicke Wiel, filosofisk praktiker (samtaleleder).
I første del av seminaret skal vi snakke om hvordan vi lever med vår egen dødelighet. Geriatrisk spesialist Astri Ruud, som i årtier har jobbet med å sitte hos dødende, skal her dele sine erfaringer om hvordan døende ser tilbake på livene sine, og hvordan å sitte ansikt til ansikt med døden har påvirket henne, samt hennes tanker om hva som skjer i dødsøyeblikket.
Etter innledningen skal vi bevege oss over i gruppesamtaler hvor alle får delta. Her skal gruppene i fellesskap diskutere utvalgte spørsmål om hvordan vi forholder oss til døden.
I denne samtalen vil vi utforske hvordan vi selv berøres av tematikken og la oss inspirere av andres tanker og erfaringer. Samtale med andre, hvor vi anerkjennes og lyttes til, er en av de beste måtene vi kan sortere og bearbeide våre egne tanker om viktige temaer.
13:00-14:00: Lunsj
14:00-16:30: Livet etter døden
Etter lunsj vil gravferdsleder i Holistisk Forbund, Tittin Foss-Haneborg, innlede med å snakke om livet etter døden. Hun vil dele erfaringer hun har hatt der hun har kommunisert med avdøde, og hvordan det har påvirket hennes forhold til døden.
Deretter vil vi danne nye grupper der livet etter døden vil være utgangspunktet for nye spørsmål. Her blir det igjen anledning til felles refleksjon, og indre utforskning.
Arrangementet avsluttes med en felles dødsmeditasjon basert på den tibetansk-buddhistiske praksisen “chöd”, som har til hensikt å fjerne frykten for å dø.
Arrangementet koster 250 kroner for medlemmer av Forbundet, og 490 for ikke-medlemmer.
Holistisk Forbund arbeider med pårørende etter dødsfall i forbindelse med gravferd, og arrangerer jevnlig Soul Circles, der man diskuterer ulike eksistensielle spørsmål. Vi ser at det er stor interesse for temaet døden, og livet etter. Vi vil med dette arrangementet skape en plattform for å reflektere over et av livets store spørsmål, i tillegg til et medmenneskelig fellesskap omkring et tema som angår oss alle, men som vi sjelden diskuterer.
Arrangementet den 12. januar er det første i en rekke arrangementer om dette temaet. Det neste avholdes søndag 26. oktober 2025.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Steinerhøyskolen, Professor Dahls gate 30, 0260 Oslo, Norge,Oslo, Norway
Tickets