About this Event
Reproduceren ipv scannen (workshop)
Voor fotografen die nog een archief op filmmateriaal hebben liggen is er de vraag of ze toe gaan komen aan het omzetten van die opnames in digitale versies. Scannen is de methode die daar meestal voor gebruikt wordt, maar dat is een tijdrovende bezigheid.
Eduard de Kam van het NIDF heeft uitgezocht dat het veel sneller en meestal, afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte scanner, ook beter gedaan kan worden door de dia's of negatieven gewoon met een digitale camera te reproduceren. Een opstelling met een lichtbak, een houder voor de originelen en een digitale camera met macro-objectief is daarvoor aanwezig.
over Eduard,
"Eduard de Kam, fotograaf GKf
Ik heb vanaf ongeveer 1975 gewerkt als fotograaf, maar de laatste jaren is de activiteit verschoven naar het uitzoeken van de mogelijkheden van de digitale fotografie. Camera’s testen, software uitleggen en schrijven over wat er zoals mogelijk is. Daarnaast organisaties en mensen helpen met problemen rondom het gebruik van digitale fotografie. Zo maken onder anderen World press Photo en de Zilveren Camera gebruik van mijn kennis.
Techniek is leuk, maar moet wel ergens toe dienen. In het geval van de fotografische techniek hopelijk tot interessante, nuttige, leuke of mooie foto’s. Hoewel ik wel vind dat de techniek er de laatste jaren een beetje bekaaid af lijkt te komen, en volgens mij is dat dan ook te zien aan een deel van de fotografie die tegenwoordig gemaakt wordt.
Mijn kennis is ondergebracht in het NIDF, Nederlands Instituut Digitale Fotografie dat in Haarlem gevestigd is en vanwaaruit ik ook een aantal workshops geef. Eén van de technieken die daar is bedacht en wordt uiutgelegd is het gebruik van een digitale camera om oude fotografische originelen, negatieven en dia’s, te reproduceren. Dat gaat minstens zo goed, en in elk geval veel sneller dan scannen. "
Deze workshop is bedoeld om het systeem te laten zien en de deelnemers uit te leggen hoe het reproduceren in zijn werk gaat. Dia's kunnen gewoon opgenomen worden, wel moeten de instellingen even goed gekozen worden, maar door in RAW op te nemen kan dat allemaal makkelijk in de software, we gebruiken Lightroom als voorbeeld.
Zwartwit negatieven moeten uiteraard anders behandeld worden, maar ook dat kan grotendeels binnen het RAW-bestand gedaan worden: het beeld moet positief gemaakt worden, het wit- en zwartpunt moeten bepaald worden, en de helderheid kan worden gewijzigd. Verdere aanpassingen aan het contrast en lokale aanpassingen als doordrukken en tegenhouden zijn ook allemaal eenvoudig uit te voeren.
Kleurnegatief is het lastigste, niet om op te nemen, maar wel om het om te zetten in een goed uitziend positief beeld. Het kan binnen de mogelijkheden om het RAW-bestand aan te passen, maar Photoshop zelf biedt er handigere mogelijkheden voor, waarbij de automatische kleurcorrectie vaak goed uitpakt.
Binnen Lightroom kun je ook gebruik maken van een speciaal ontwikkelde plug-in, Negative Lab Pro, waarmee de omzetting heel eenvoudig verloopt, maar er zijn we erg veel opties die allemaal iets andere resultaten leveren.”
Event Venue & Nearby Stays
nivo-Schweitzer Pro Foto en Video, Haarlemmerdijk 114, Amsterdam, Netherlands
EUR 79.95