Tertúlia#88: El Gas Package de la UE: la transició també son molècules

Thu May 23 2024 at 09:00 pm to 11:00 pm

Online | Online

Mariano Marzo, Pep Salas i Daniel Quer
Publisher/HostMariano Marzo, Pep Salas i Daniel Quer
Tert\u00falia#88: El Gas Package de la UE: la transici\u00f3 tamb\u00e9 son mol\u00e8cules
Advertisement
La UE aposta per l'hidrogen i regula el desplegament de les xarxes i del paper a jugar en el futur
About this Event

PRESENTACIÓ DE LA CONVERSA

Energia i Societat és un espai de debat regular al voltant d'un sopar, iniciat el juny del 2016. En format tertúlia sobre una temàtica d’actualitat es compta amb un convidat rellevant que presenta la qüestió per passar, a continuació, al debat.

La tertúlia està oberta a tots els interessats, que hi participen a títol personal. Cal inscriure-s’hi prèviament i abonar al moment el cost del sopar per agilitzar el procés i garantir un ordre d’inscripció rigorós. La durada prevista sol ser de 2h 30m. Hi ha poques regles, però estrictes: puntualitat, evitar converses paral·leles i promoure les intervencions curtes i concretes per part dels assistents, a més de les habituals a nivell de respecte a totes les opinions expressades. L'opinió dels convidats no reflexa la dels organitzadors de la tertúlia. La tertúlia s'ha fet sempre sobre la regla de confidencialitat dels comentaris de Chatman House.

En aquest periode de restriccions de diferent grau al contacte social i a l'ús dels espais de restauració, programarem una sèrie de Converses al voltant de temes d'interès, que tindran regles de participació diferents. Més avall us en donem detalls.

____________________________________________________________________________________

TEMA DEL DIA 10 D'ABRIL: EL GAS PACKAGE: LA TRANSICIÓ TAMBÉ SON MOLÈCULES. LA UE REGULA EL CAMÍ DE L’HIDROGEN

La Unió Europea ha aprovat el Gas Package, el conjunt de canvis en les normatives europees que configuren el marc regulatori que regirà pel conjunt d’activitats relacionades amb el gas natural, els gasos renovables i l’hidrogen a partir d’ara. El paquet de mesures està contingut en una Directiva i un Reglament, que substitueixen a dues normes anteriors, de l’any 2009. La Directiva cobreix les normes comuns pel mercat interior del gas i el Reglament regula les condicions d’accés a les xarxes de transport. La normativa està aprovada per la Comissió i el Parlament i serà publicada aquest segon trimestre.

En les diferents onades regulatòries, el mercat elèctric sempre ha anat marcant la pauta, i el gas l’ha seguit al cap d’uns anys, amb diferents normatives però basant-se en principis de fons molt semblants. Però aquesta vegada hi ha més: la nota de premsa de la UE al respecte diu Gas package: Council and Parliament reach deal on future hydrogen and gas market. L’esment a l’hidrogen precedeix al del gas. I a l’anunci de la nota de premsa, el símbol més evident és el de l’hidrogen, H2. La transició també succeeix a les molècules, ja que no tot pot ser elèctric, i l’hidrogen és l’estrella del futur, el mercat del qual cal contextualitzar. Aquest és segurament el principal aspecte de la nova regulació.

La normativa aposta clarament per la descarbonització, regula i assegura l’accés a les xarxes dels gasos renovables, exigeix una planificació integrada a nivell estatal consolidada a nivell europeu, enforteix els organismes reguladors a escala nacional i continental, entra en el detall de condicions que assegurin que les infraestructures no conformen monopolis de facto, aposta per la separació d’activitats de transport i distribució, etc.

Es tracta d’una normativa complexa, que s’haurà de transposar a les legislacions nacionals en el termini de dos anys i que té implicacions clares per tots els actors del sistema energètic, no només el gasista. Per parlar-nos de tot aquest paquet de normatives tindrem amb nosaltres a Natalia Latorre Arranz, Directora General de Transición Energética d’Enagás, professional amb més de 20 anys d'experiència al sector energètic. A Enagàs lidera el camí cap a la sostenibilitat de la companyia i la seva estratègia, els aspectes reguladors nacionals i europeus, així com el desenvolupament d'infraestructura d'hidrogen renovable. Abans de formar part d'Enagas va ser President de Shell Espanya entre el 2015 i el 2022. És també membre del Comitè Estratègic i del Consell Directiu de Sedigas, associació espanyola de gas i Consellera Independent de Befesa, companyia líder mundial en la gestió de residus i el reciclatge d'acer i alumini d'origen industrial.

El proper dimecres dia 23 de maig, a les 21h a la plataforma Zoom.

https://www.consilium.europa.eu/en/infographics/fit-for-55-hydrogen-and-decarbonised-gas-market-package-explained/


_____________________________________________________________________________________________________

MANIFEST DE LA TERTÚLIA

El tema energètic es una qüestió d’estat al que la majoria dels països del nostre entorn confereixen el màxim nivell de prioritat estratègica en l’acció de govern.

Al cap i a la fi, energia és la capacitat de realitzar un treball, de conferir moviment, modificar la temperatura o transformar la matèria. Considerem per un moment el profund significat que aquestes paraules tenen per a l’economia, la política industrial, el benestar i la plena sobirania d’un país.

Per a una societat industrial com la nostra els recursos energètics no són un tipus més de matèria primera: constitueixen una categoria a part. No només perquè són els que fan possible tota l’activitat econòmica, sinó perquè, a més, les regles que governen el comportament d’altres matèries primeres no poden ser aplicades de forma simplista. “Power is power”, que ve a dir que l’energia (i la potència) és poder o, en altres paraules, que energia i geopolítica són les dues cares d’una mateixa moneda

Al seu llibre, “Small is Beautiful”, Schumacher comenta: “És impossible obviar el problema de l’energia. És impossible exagerar la seva centralitat.(...). Mentre hi ha prou energia primària –a preus tolerables- no existeix cap raó per pensar que qualsevol coll d’ampolla en el subministrament d’una altra matèria primera no pugui ser superat o eludit. D’altra banda, una escassetat d’energia primària comportaria una caiguda tal de la demanda de la majoria d’altres productes que seria molt poc probable que se suscités qualsevol problema d’escassetat respecte a aquests últims”.

Un dels errors bàsics del pensament econòmic predominant és precisament analitzar els recursos energètics com si fossin matèries primeres similars a qualsevol altra. L’energia segueix el dictat de lleis pròpies, molt diferents de les normes que regeixen les activitats econòmiques en creixement continu. Provar de predir l’economia de l’energia sense fer atenció als límits i a les lleis de la termodinàmica és un absurd. I malgrat tot això, parlem poc d’energia.

Als països desenvolupats, l'energia és present en tot el que ens envolta. I resulta sorprenent que sent un element vital en pràcticament tots els aspectes de les nostres vides no li dediquem una atenció més àmplia i continuada. Gairebé mai no ens aturem a reflexionar sobre el paper fonamental que l'energia exerceix a les nostres vides.

Dissortadament, cal una interrupció del subministrament o un augment de preus perquè el tema de l'energia susciti un cert interès, no sols entre l'opinió pública sinó, el que és pitjor, entre bona part de la classe política. I és que al món dels serveis de l'energia tot succeeix de forma tan aparentment simple i automàtica que només una contrarietat desperta la nostra atenció.

Què s’entreveu a l’horitzó energètic i quins són els principals desafiaments que hem d’encarar en les pròximes dècades? Peter Voser, ex-director executiu de Royal Dutch Shell planteja una sèrie de reptes, íntimament relacionats entre si, de manera que no és possible provar de resoldre’ls tots separadament. En primer lloc, destaca el trilema de les “3E” “energy-economy-ecology” en funció del qual podem interpretar les prioritats de les diferents polítiques energètiques atès que no podem maximitzar les tres variables alhora. Voser planteja també un segon trilema, el de les “3A” “availability-accessibility-acceptability”, que es refereix a la importància de no pensar només en el recurs, sinó en la tecnologia adequada per aprofitar-la i que ho sigui en termes acceptables per la societat.

Aquests reptes s’han d’afrontar en un context d’augment demogràfic i d’acceleració de l’economia amb implicacions també sobre la producció d’aliments (a on pot competir amb la producció de biocombustibles) i l’accés a l’aigua (també necessària en el procés de transformació energètica, especialment en el cas de petroli i gas no convencionals).

Estem davant, doncs, d’una perspectiva realment complexa, més enllà del fenomen tecnològic pròpiament, i en ple procés de canvi accelerat. I davant d’això, sovint trobem una dinàmica de trivialització i simplificació dels temes complexos que porta a substituir el criteri i el coneixement per una opinió acrítica i, sovint, apriorística. La darrera reunió de la COP21 a París de desembre de 2015 ens confirma inequívocament que l’amenaça sistèmica del canvi climàtic ens porta cap a un procés de transició energètica sense precedents per arribar, durant les properes dècades, a una societat descarbonitzada.

Les implicacions socials, econòmiques, de tota mena, d’aquest repte contemporani generen la necessitat d’iniciar en el si de la societat catalana una debat en profunditat sobre la qüestió energètica. I amb aquesta finalitat ens proposem, com a primer pas, una tertúlia regular sota el títol genèric “Energia i Societat”.

Una reflexió oberta a tothom, multidisciplinària, que fugi dels apriorismes i fonamentada en l’esperit crític i el mètode científic estès al conjunt de la societat. No es pretén donar respostes, sinó incitar un debat crític des del convenciment que el primer pas per resoldre un problema es formular-lo correctament.


Advertisement

Event Venue

Online

Tickets

EUR 0.00

Sharing is Caring: