Advertisement
Pe 𝟐 ș𝐢 𝟑 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟓, proiectului 𝐓𝐄𝐀𝐓𝐑𝐔𝐋 𝐑𝐎𝐌Â𝐍𝐄𝐒𝐂 𝐁𝐔𝐂𝐔𝐑𝐄Ș𝐓𝐈-𝐈𝐀Ș𝐈-𝐂𝐇𝐈Ș𝐈𝐍Ă𝐔, ajuns la 𝐞𝐝𝐢ț𝐢𝐚 𝐚 𝐗-𝐚, aduce la 𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 𝐮𝐧 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥 𝐜𝐞𝐥𝐞𝐛𝐫𝐮, marca 𝐇𝐨𝐫𝐚ț𝐢𝐮 𝐌ă𝐥ă𝐞𝐥𝐞 – 𝐎 𝐒𝐂𝐑𝐈𝐒𝐎𝐀𝐑𝐄 𝐏𝐈𝐄𝐑𝐃𝐔𝐓Ă 𝐝𝐞 𝐈𝐨𝐧 𝐋𝐮𝐜𝐚 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐠𝐢𝐚𝐥𝐞, montat la 𝐓𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐍𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐈𝐨𝐧 𝐋𝐮𝐜𝐚 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐠𝐢𝐚𝐥𝐞”. Un spectacol nerecomandat copiilor sub 14 ani.
Durata - 2 ore
Piesa este o comedie ce face parte din canonul clasic al literaturii române. Spectacolul este o satiră spumoasă și dură la adresa desfrâului politic și lipsei de bun simț și de scrupule a clasei politice.
Aveți două zile la alegere – 2 și 3 aprilie – în care puteți profita de o șansă rară și anume, să-i vedeți pe viu, în scena noastră, în același spectacol, mai mulți actori consacrați ai teatrului românesc: 𝐇𝐨𝐫𝐚ț𝐢𝐮 𝐌ă𝐥ă𝐞𝐥𝐞, 𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐥 𝐎𝐠ăș𝐚𝐧𝐮, 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐑𝐮𝐬𝐮, 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧, 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐑â𝐥𝐞𝐚, 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐮𝐬 𝐑𝐢𝐳𝐞𝐚, 𝐌𝐚𝐫𝐜𝐞𝐥𝐨 𝐂𝐨𝐛𝐳𝐚𝐫𝐢𝐮, 𝐑𝐚𝐥𝐮𝐜𝐚 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐚, 𝐕𝐢𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐃𝐢𝐜𝐮.
Horațiu Mălăele reinterpretează personajele și situațiile, le scoate din tiparele clasice, extrapolându-le spre burlesc și grotesc. În scenă sunt umflate la propriu dimensiunile fenomenelor negative. Corupția, ipocrizia, cinismul și obrăznicia politicienilor prind chipuri și contururi vizibile monstruoase.
𝐃𝐈𝐍 𝐂𝐑𝐎𝐍𝐈𝐂𝐈 𝐋𝐀 𝐒𝐏𝐄𝐂𝐓𝐀𝐂𝐎𝐋
𝐆𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐥𝐚 𝐇𝐮𝐫𝐞𝐳𝐞𝐚𝐧: "Scrisoarea pierdută" a lui Caragiale devine și "Scrisoarea" lui Horațiu Mălăele, recitită în cheie regizorală nouă, dar fără a părăsi tiparul impus de autor. (...) Mălăele a eliminat lungile tirade ale politicienilor (oricum, le vedem în fiecare zi în Parlament și la televizor...), în schimb, a insistat mai mult asupra creionării personajelor, definite, în primul rând, prin burți direct proporționale cu înălțimea poziției sociale. (...) E drept, lumea lui Caragiale, ca și lumea noastră, este una destul de tristă și rea, dar Mălăele reușește să vorbească despre ea fără patimă, fără venin, fără încrâncenare, cu o detașare olimpiană, reconfortantă.”
𝐍𝐚𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚 𝐒𝐭𝐚𝐧𝐜𝐮: “Spectacolul de la Naţional intensifică şi amplifică la maximum satira (ca dovadă supremă a lucidităţii vizionare a clasicului). Totodată, insistă pe o generalizare în timp, pe arcul: trecut în care se regăseşte prezentul, prezent care oglindeşte şi perpetuează trecutul. (...) Lumea «formelor fără fond » (conform cunoscutei teorii maioresciene) devine una deopotrivă a lipsei de fond şi de formă. (...) Horaţiu Mălăele îl scoate pe Caragiale din registrul realismului clasic, situându-l în cel al grotescului, burlescului, al kitsch-ului, al lipsei de măsură în tot şi în toate. (...) Mare maestru al comediei, el însuşi artist strălucit, dublat de un înzestrat caricaturist, Horaţiu Mălăele-regizorul umblă inspirat la butoanele efectelor amuzante şi cu haz: intrări în scenă originale, contrapuncturi gestuale vizuale şi sonore ironice, contraste provocatoare ale râsului, alternări ingenioase de ritmuri.”
Regia: 𝐇𝐨𝐫𝐚ț𝐢𝐮 𝐌ă𝐥ă𝐞𝐥𝐞
Scenografia: 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐢𝐮
Muzică: 𝐄𝐦𝐢 𝐃𝐫ă𝐠𝐨𝐢
Asistent regie: 𝐕𝐢𝐨𝐫𝐞𝐥 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐞𝐚
𝐃𝐈𝐒𝐓𝐑𝐈𝐁𝐔Ț𝐈𝐀
Agamemnon Dandanache – Horațiu Mălăele
Zaharia Trahanache – Virgil Ogășanu
Ștefan Tipătescu – Mircea Rusu
Nae Cațavencu- Mihai Constantin
Cetățeanul turmentat – Marian Râlea
Tache Farfuridi – Marius Rizea
Iordache Brânzovenescu – Mihai Calotă, Eduard Adam
Ghiță Pristanda – Marcelo Cobzariu
Zoe Trahanache – Raluca Petra
Muta – Victoria Dicu
Lachei – Viorel Florea, Laurențiu Andronescu
Cetățeni – Mihai Verbițchi, Răzvan Popa,Axel Moustache, Dragoș Stemate, Dragoș Ionescu, Petre Ancuța, Daniel Badale
Polițiști – Mihai Bunea, Popescu Alexandru, Costică Lupșa, Vasile Niculușcă, Coloji Niță.
Orchestra – acordeon -Emy Drăgoi, Emilian Ciobanu
Orchestra- țambal de piept- Ion Drăgoi
Orchestra-tamburină – Lucian Maxim
Orchestra – contrabas – Mircea Dumitru
Orchestra – vioară -Alessia Drăgoi, Bianca Drăgoi
credit foto: Florin Ghioca
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 79, MD-2012 Chisinau, Moldova, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 79, 2012 Chișinău, Moldova, Chisinau
Tickets