Advertisement
Indleder: Mathilde Walter Clark, forfatter til "Det blinde øje" (Minksagen).Mink Erhvervet har været i mediernes lys de senere år pga. flere skandaløse sager. Særligt aflivningen af samtlige mink på danske minkfarme i 2020 og den efterfølgende erstatningsproces har skabt debat. I februar 2024 anslog Fødevareministeriet erstat-
ningen til at skulle løbe op i ca. 24 mia. kroner som kompensation til minkejerne. Spørgsmålet er, ud fra en kritisk analyse af magthaverforholdet, om det er retfærdigt?
Tager man i betragtning, at de ca. 800 danske minkavlere i 2019 gennemsnitligt havde årligt underskud på 0,7 mio. kr., og gennemsnitlig gæld inkl. hensættelser på lidt over 25 mio. kr., kunne det derfor tyde på at erstatningen bliver en form for bankpakke, der understøtter afdrag til kreditorerne. Er minksagen, ud fra dette perspektiv, også en indikation på den egentlige pris for brat politisk handling? Er det økonomiske forhold, og “hensynet til erhvervslivet”, der understøtter manglende progressiv handling?
Forholdene for minkene i avlsgårdene har imidlertid været rystende, også før 2020. Forfatter og oplægsholder, Mathilde Walter Clark, har med sin bog Det Blinde Øje, sat fokus på danskernes blinde øje for erhvervets mangeårige skånselsløse behandling af dyrene. Spørgsmålene er derfor også, hvordan dyremishandling har kunnet foregå uden vi har gjort noget ved det, og hvorfor den økonomiske prisme dominerer så kraftigt i både avlernes, Fødevareministeriets, mediernes, og danskernes syn. Handler det om et såkaldt nødvendigt hensyn til profitmaksimering, den tilsyneladende glemte hensyntagen til de levende væseners velfærd, eller noget tredje?
---------------------------------------------------------------
Syv lørdage formiddage i efteråret 2024 og foråret 2025 kl. 11:00-13:00 i Folkestedet Møllestien, Grønnegade 10, 8000 Aarhus C.
Gratis adgang ved tilmelding til: [email protected]
Oplæg og debat efterfulgt af en halv sandwich, frugt, lidt sødt
samt kaffe og the. Det sidste lægges der 30 kr. for.
”Filosofferne har kun fortolket verden forskelligt. Det drejer sig om at forandre den”. Sådan skrev Karl Marx. Men for at forandre verden må vi forstå den. Socialister har en lang tradition for at forstå og analysere samfundet - at forstå den udvikling, undertrykkelse og udbytning, der finder sted og de muligheder vi har for at forandre det.
Socialistisk lørdagsskoles formål er at give deltagerne nogle grundlæggende værktøjer til at forstå verden omkring os.
Vi lever i et samfund, hvor neoliberalismen dominerer, og markedstænkning tages for givet. I den offentlige debat bliver der sjældent sat spørgsmålstegn ved den måde, samfundet grundlæggende fungerer på.
Socialistisk lørdagsskole ønsker at udvikle vores kritiske sans og vores viden om samfundet ud fra et socialistisk ståsted.
Lørdagsskolen vil forhåbentligt også yde et bidrag til en bredere kritisk offentlighed og kultur, som alternativ til den nuværende, der er domineret af de borgerlige medier og borgerlig kultur.
Lørdagsskolen henvender sig til folk med forskellig baggrund og forudsætter ikke forhåndskendskab til emnerne. Vi håber den vil være interessant både for dem, der søger ny viden og dem, der vil dele deres viden og erfaringer.
Hver gang starter med et oplæg. Herefter vil vi i grupper diskutere en række spørgsmål, som oplægsholderen har forberedt. Vi slutter med opsamling og fælles diskussion og til sidst nogle afsluttende ord fra oplægsholderen. Der vil blive henvist til flere tekster, som deltagerne selv kan arbejde videre med.
Socialistisk lørdagsskole efterstræber en fordomsfri og åben diskussion, hvor vi sammen hjælper hinanden med at udvikle en socialistisk forståelse af verden.
Lørdagsskolen er arrangeret af Enhedslisten, SUF og RGU i Aarhus, men er åben for alle interesserede. Den er gratis, og den er for alle, unge og ældre.
Velkommen!
Støttet af FO-Aarhus' Debatpulje.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Grønnegade 10, 8000 Aarhus C, Danmark, Grønnegade 10, 8000 Aarhus C, Danmark,Aarhus, Denmark, Arhus