Kakafon Festival: Tonsatta kvinnliga poeter (Boye, Aurell, Margolin, Brolund m.fl)

Fri Mar 10 2023 at 07:30 pm to 10:30 pm

Folkteatern Göteborg | Gothenburg

Folkteatern G\u00f6teborg
Publisher/HostFolkteatern Göteborg
Kakafon Festival: Tonsatta kvinnliga poeter (Boye, Aurell, Margolin, Brolund m.fl)
Advertisement
Kvinnliga röster för 100 år sedan och i dag.
Den 10 och 11 mars förlängs Internationella kvinnodagen på Folkteatern med en två dagars musik- och poesifestival där vi får möta några högst aktuella poeter från förr och i dag. Röster från ett sekel tillbaka, i form av Karin Boye, Signe Aurell och Anna Margolin, med flera, tolkas i nya tonsättningar av olika artister. Till detta kommer även den albumaktuella poeten och musikern Charlie Brolund. Kvällarna kommer att ramas in av trion Kaja och ytterligare, hemliga, gäster! Det blir passion, längtan, existentialism, tröst, glädje, kamp och mod.
Medverkande:
Irrbloss / Signe Aurell (med Maja Heurling & Ola Sandström)
Shtoltse Lider / Anna Margolin (med Ida Gillner & Livet Nord)
Vapenlös / Karin Boye (med Petra Haraldson & Livet Nord)
Charlie Brolund
Kaja
+hemliga gästartister!
PROGRAM
Fredag 10 mars:
19.30 Kaja
20.00 Charlie Brolund
21.30 Vapenlös
Lördag 11 mars:
19.30 Kaja
20.00 Shtoltse lider
21.30 Irrbloss
* * * * * * * * * * * * * * *
CHARLIE BROLUND
Charlie Brolund är en icke-binär textförfattare, kompositör och sångare uppväxt och bosatt i Stockholm. 2020 släppte Charlie albumet Dröm och Realitet (Kakafon Records) - en crossover mellan hens inlästa poesi på svenska och nykomponerad musik av bl.a. Frida Johansson, Shida Shahabi, Daniel Ögren och Livet Nord. Charlie utforskar i text och musik teman såsom tro, tvivel, föräldraskap, förluster, längtan, rädsla och kärlek med inspiration från bl.a. Boye och Åkesson. Under kvällen kommer några av dessa verk uppföras tillsammans med sprillans ny text och musik från Charlies kommande album som släpps senare under 2023. Publiken bjuds på reflektioner kring livet i stort och smått: mystik och åtrå, längtan efter vila, en undran över hur man som vuxen egentligen pratar med en tonåring och ett tack till de människor som genom tiderna har fört kampen för allas lika rättigheter. Allt i ett personligt duoformat tillsammans med den riviga och lekfulla folkmusikern Jonas Bleckman (Ale Möller, Good Harvest m.fl.) på cello.
Charlie Brolund - röst, sång, piano
Jonas Bleckman - cello
* * * * * * * * * * * * * * *
KARIN BOYE – VAPENLÖS
Karin Boye berör. Hennes poesi handlar ofta om hur vi människor i grunden delar samma existentiella villkor. Tidlöst vemod, passion, hopp, tröst, trots och längtan. Karin var verksam under och mellan de båda världskrigen och hon var en politisk och religiös sökare. En rebell som gick sin egen väg i en tid när detta sällan uppskattades. Inte minst gällde det hennes kärleksrelationer med både kvinnor och män, men även att hon på olika sätt tog ställning mot nazismen och det som skedde i dess spår. Musikerna Camilla Åström och Petra Haraldson har sedan 2014 följt i Karin Boyes fotspår och tonsatt ett personligt urval dikter med en stark ådra av både vemod och mod. Tonsättningarna blev albumet Vapenlös som släpptes 2020 på Kakafon Records. Den 27 januari 2023 släpps Unarmed med samtliga spår översatta till engelska.
Petra Haraldson - berättelse, sång och piano
Livet Nord - berättelse, violinquinton och sång

* * * * * * * * * * * * * * *
KAJA
Kajas instrumentala musik rymmer ett brett spektrum av känslouttryck och en kreativ mix av olika influenser. Rötterna hämtar näring i Östeuropa, men grenarna växer sig allt vidare ut i gränslandet mellan olika musiktraditioner. Vidsynt och nyfiket har de låtit musiken få ta sina egna vägar från klezmer, rumänskt och balkanskt till tango, svensk folkton och stråk av filmisk kammarmusik. Kaja kommer att rama in de båda ordspäckade kvällarna.
Livet Nord - violinquinton
Daniel Wejdin - kontrabas
Jonathan Larsson - dragspel
* * * * * * * * * * * * * * *
SIGNE AURELL – IRRBLOSS
Signe Aurell lämnade på egen hand Sverige 1913 för att söka lyckan i USA, där hon arbetade som sömmerska, tvätterska och skribent. I USA gav hon även ut sin metriskt perfekta och språkligt glödande diktsamling Irrbloss 1919 – på svenska. Signes för samtiden hittills okända dikter handlar om hemlängtan och om kampen för frigivningen av Joe Hill och för en ljusare framtid. 100 år senare får de en musikalisk inramning av Maja Heurling och Ola Sandström där folkmusik möter visa och där tonsättningarna lyfter varenda meningsbärande ord. 2019 släpptes albumet Irrbloss med 13 tonsättningar. I oktober 2022 fick sångerna vingar och spelades live på turné i Svenskbygderna i USA med kvällens konstellation. Då släpptes också en EP med fyra av sångerna översatta till engelska.
Maja Heurling - sång och gitarr
Ola Sandström - sång och gitarr
Livet Nord - violinquinton
Daniel Wejdin - kontrabas
* * * * * * * * * * * * * * *
SHTOLTSE LIDER
Anna Margolin, Celia Dropkin och Rokhl Korn är några av de poeter som tolkas i projektet Shtoltse lider. För hundra år sedan blomstrade jiddischkulturen och det fanns en stor rörelse av kvinnliga poeter som drevs av konstnärliga, djärva visioner. Efter andra världskriget föll deras verk i glömska, men tack vare feministiska kretsar på 80-talet översattes de till engelska och en ny värld kunde ta del av poesin. 2019 släpptes albumet Shtoltse lider (Stolta dikter) där Ida Gillner och Louise Vase blåste nytt liv i denna poesiskatt med nya tonsättningar av ovan nämnda poeter. Sång på jiddisch, poesiläsning på svenska och engagerat berättande blir till konserten Shtoltse lider, här i duoformat med Ida Gillner och Livet Nord i lekfullt och dynamiskt samspel med varandra.
Ida Gillner - sång, piano, sopransaxofon och berättande
Livet Nord - violinquinton, klockspel och sång

Fotograf: Malin Karlsson (Charlie Brolund) / Peter Lloyd (Vapenlös) / Nettan Kock (Kaja) / Christopher Anderzon (Maja och Ola)
Lilla Scenen
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Folkteatern Göteborg, Olof Palmes Plats, Gothenburg, Sweden

Tickets

Sharing is Caring: