Advertisement
DEN ASTRONOMISKE TIME: PÅ JAGT EFTER LIV PÅ MARS___________________________
Er der liv på Mars? Det er forskere i fuld gang med at undersøge. Vær med, når David Arge Klevang besøger Rundetaarn til en snak om et skelsættende fund af potentielt liv på Mars og om det udstyr, det er blevet gjort med – udstyr, som han selv og DTU har været med til at udvikle.
Jordens nabo Mars bliver kaldt den røde planet, men går man lidt tættere på, opdager man, at det ikke er rødt alt sammen. For eksempel er en af de røde sten, der befinder sig på Mars’ overflade, mønstret med de fineste leopardagtige pletter.
Netop den leopardplettede sten, der er blevet navngivet Cheyava Falls, rummer et enormt potentiale. Stenen indeholder nemlig noget, der kan tolkes som tegn på forhistorisk liv, og det er første gang, det er lykkedes at finde den slags såkaldte biosignaturer på Mars. Lektor på DTU David Arge Klevang, vil til denne astronomiske aften i Rundetaarn fortælle om det skelsættende fund, om dets perspektiver og ikke mindst det arbejde, der førte frem til det.
David Arge Klevanger er uddannet elektroingeniør fra DTU og har en ph.d. inden for navigationsteknologi på DTU Space. Han er den helt rette til at fortælle om den leopardplettede sten og den betydning, den kan få for vores forståelse af liv på naboplaneten. Stenen blev nemlig fundet i sommeren 2024 af NASA-køretøjet eller roveren Perseverance, der landede på Mars i 2021, og David Arge Klevang og DTU har leveret udstyr til køretøjet med de 19 kameraer og helt konkret været med til at bygge det.
Selve den leopardplettede sten kommer tidligst tilbage til Jorden om 10 år, men det vil ikke afholde forskerne fra at undersøge de opsamlede data fra den. Faktisk regner David Arge Klevang med, at data fra leopardstenen bliver nogle af de mest gennemgranskede de kommende 10 år.
Før og efter foredraget, vil det være muligt selv at kigge ud i himmelrummet fra teleskopet i Observatoriet på toppen af tårnet. Hvis det er klart vejr, kan man denne aften kigge helt til Mars.
Observatoriet er åbent fra kl. 18. og lukker ligesom Rundetaarn kl. 21.
🕰️Tid: den 26. februar kl. 19
📍Sted: Bibliotekssalen, Rundetaarn
🎟️Billetter: Voksne 110 kr. Studerende 80 kr.
Arrangementet er en del af Rundetaarns astronomifestival KOSMOS. Du kan læse mere om festivallen og tilknyttede begivenheder her: https://www.rundetaarn.dk/event/kosmos/
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Købmagergade 52A, 1150 Copenhagen, Denmark, Købmagergade 52A, 1150 København K, Danmark,Copenhagen, Copenhagen , Denmark
Tickets