Advertisement
ÎN FIECARE ZI DE MIERCURI ȘI JOI, DE LA ORA 10:00 ȘI 11.30Organizat la Muzeul Farmaciei în perioada decembrie 2024 - februarie 2025.
Participanții sunt rugați să aducă o portocală, mandarină sau clementină (citrice cu coajă subțire).
Programări: 0264-593814
Atelierul constă din explicarea teoriei miasmelor, ghicirea după miros și aspect a substanțelor aromatice folosite tradițional pentru fumigații și activitate practică de decorare a citricelor cu cuișoare. Fructele decorate se iau acasă drept suvenir, în pungi personalizate cu logo-urile istorice ale farmaciei Hintz.
Mult timp s-a crezut că bolile contagioase, în special ciuma, se transmit prin miasme. Teoria miasmelor încerca să explice apariția multor boli prin respirarea mirosurilor grele, nesănătoase, rezultate din putrezirea materiei. Astfel, pentru a preveni contagiunea, cel mai adesea oamenii fugeau din calea miasmelor (răspândind astfel și mai mult boala), iar cei care rămâneau încercau să purifice aerul prin fumigații. Se ardeau plante și substanțe parfumate atât în case, cât și pe străzi. Persoanele înstărite purtau chiar bijuterii speciale, cu compartimente pentru aromatice precum cuișoare, scorțișoară, tămâie, flori etc. Pentru fumigații se foloseau plante (pin, rozmarin, salvie), rășini (smirnă sau tămâie) sau minerale (sulful fiind incidental eficient, deoarece ucidea purecii care transmiteau de fapt ciuma).
Bijuteriile sferice cu mirodenii se numeau pommes d’ambre (mere de ambră), în engleză pomander. De aici a pornit tradiția fructelor decorate cu cuișoare, realizate acum în special iarna, de sărbători, cu citrice.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Unirii 28, Cluj-Napoca, Romania