"Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς"- Εγκαίνια έκθεσης

Mon, 24 Nov, 2025 at 07:00 am

Hellenic American Union | Athens

Hellenic American Union
Publisher/HostHellenic American Union
"\u0395\u03b3\u03ce, \u03bf \u0391\u03bd\u03b4\u03c1\u03ad\u03b1\u03c2 \u0392\u03bf\u03c5\u03c4\u03c3\u03b9\u03bd\u03ac\u03c2"- \u0395\u03b3\u03ba\u03b1\u03af\u03bd\u03b9\u03b1 \u03ad\u03ba\u03b8\u03b5\u03c3\u03b7\u03c2
Advertisement
?Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την έκθεση «Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς», μια ιστορική αναδρομή στη ζωή και το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη, ηθοποιού και δασκάλου του θεάτρου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε ετών από τον θάνατό του, η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, επιχειρεί να φωτίσει την πληθωρική προσωπικότητα και το πολυσχιδές έργο ενός δημιουργού που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την επιμέλεια υπογράφουν η Ίρις Κρητικού, ο Σταμάτης Γκίκας και ο Μάριος-Άγγελος Βουτσινάς.

?Στην Γκαλερί Κέννεντυ, ο θεατής περιηγείται στη ζωή του Ανδρέα Βουτσινά μέσα από προσωπικά τεκμήρια, επιστολές, συλλεκτικά αντικείμενα και εικοσιπέντε εμβληματικά πορτρέτα του, φιλοτεχνημένα από καλλιτέχνες και φίλους του, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, η Lila de Nobili και ο Αλέκος Φασιανός. Παράλληλα, παρουσιάζεται ένα εντυπωσιακό δίκτυο σχέσεων με 50 διεθνείς προσωπικότητες του θεάτρου και του κινηματογράφου – από τον Λι Στράσμπεργκ και τον Ελία Καζάν έως τη Μέριλιν Μονρό και τον Φεντερίκο Φελίνι – που συνδέθηκαν στενά μαζί του.

?Η Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας εστιάζει στο θεατρικό του έργο, παρουσιάζοντας σκηνικά, μακέτες, φωτογραφίες και προγράμματα από τις παραστάσεις που σημάδεψαν την πορεία του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Περισσότερα από 180 θεατρικά projects – από το Actors Studio και το Théâtre de Cinquante έως τις σκηνές της Αθήνας και της Επιδαύρου – αναδεικνύουν τον Ανδρέα Βουτσινά ως δάσκαλο, σκηνοθέτη και καθοδηγητή γενεών ηθοποιών. Η έκθεση συνοδεύεται από συλλεκτική εφημερίδα-μονογραφία και πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις, προβολές και ξεναγήσεις, συνεχίζοντας τη ζωντανή συνομιλία με τον μύθο ενός αληθινού θεατράνθρωπου.

?Στο πλαίσιο της έκθεσης θα κυκλοφορήσει συλλεκτική εφημερίδα-μονογραφία με αρχειακό υλικό και κείμενα για τον Ανδρέα Βουτσινά από το Τυπογραφείο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

?Την έκθεση θα πλαισιώσει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, προβολών και ξεναγήσεων. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

?Διάρκεια: 24/11/2025 - 24/1/2026

?Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-20:00
Σάββατο: 10:00-14:00
Advertisement

Event Venue

Hellenic American Union, Massalias 22,Athens, Greece

Tickets

Icon
Concerts, fests, parties, meetups - all the happenings, one place.

Discover more events by tags:

Art in AthensTheatre in Athens

Ask AI if this event suits you: