Advertisement
𝗨𝗿𝗯𝗮𝗻𝗘𝘆𝗲 𝗙𝗶𝗹𝗺 𝗙𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹 𝗖𝗹𝘂𝗷 aduce pe marele ecran două programe speciale de filme de arhivă, care explorează orașul socialist și relația sa cu arta, artiștii și cetățenii. O incursiune vizuală fascinantă în trecut, cu imagini rare din arhiva studioului Sahia și filme experimentale semnate de artiști vizuali.🎞️ 𝗘𝗫𝗣𝗟𝗢𝗥𝗔̆𝗥𝗜 𝗔𝗟𝗘 𝗢𝗥𝗔𝗦̦𝗨𝗟𝗨𝗜 𝗦𝗢𝗖𝗜𝗔𝗟𝗜𝗦𝗧
📅 𝗩𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶, 𝟰 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹𝗶𝗲, 𝟭𝟴:𝟬𝟬
Programul sondează raportul dintre autoritățile și cetățenii perioadei socialiste în coordonatele unei societăți inevitabil adaptate nevoilor moderne, urmărind descrierea practicilor de tatonare și de colaborare între cele două entități. Problematicile abordate de aceste filme sunt variate, chiar dacă ancorate în cadrul specific al orașului socialist. În multe dintre filme obsesiva urbanizare și formarea omului nou devine astfel fundalul pe care se așează narațiunile, fie că este vorba despre capitală sau de noul oraș agroindustrial. Unele filme, ating însă subiecte de dezbatere valabile și astăzi: nevoia de locuințe și acumulări de fond construit, nevoia de ieșire din cotidian și evadarea în natură.
Deși filmele sunt produse de studioul „Sahia” și se poate presupune că servesc prezentării viziunii oficiale asupra aspectelor abordate, unele dintre ele conțin fisuri între ceea ce ar trebui să arate (de obicei, o versiune idealizată a realității imediate) și ceea ce ajung să ilustreze (uneori, în planul secund): oameni morocănoși, străzi murdare și dezafectate, sau chiar neajunsuri și nemulțumiri ale cetățenilor. Împreună cu filmele „oficiale”, sperăm să reconstituie – prin varietatea de registre, de teme și de unghiuri de redare ale unor fenomene relevante – un peisaj cât mai incitant al manierelor în care implicarea civică grupurilor de cetățeni activi a contribuit la șlefuirea orașelor din România socialistă.
Structura programului nu este diacronică, sunt alternate filme care au ca decor arhitectura luminoasă și optimistă din anii 1960 cu unele care prezintă un discurs închis, ce poartă marca momentului 1974-1975, semnificativ pentru intensificarea procesului de restructurare urbană și cu filme din ultimul deceniu de comunism în care (aparent neașteptat) scenele și poveștile lasă mai curând întrebări deschise.
EXPLORĂRI ALE ORAȘULUI SOCIALIST
1. Frumosul ne însoțește pașii (Savel Stiopul, 1960) 9 minute
2. Pe străzile orașului (1980, Zoltan Terner), 10 minute
3. Casele – prietenele noastre (1974, Mirel Ilieșiu) 12 minute
4. Aflați despre mine că sunt bine (1982, Adrian Sârbu), 17 minute
5. Se naște un oraș (1974, Mircea D. Popescu) 15 minute
6. Liniște (1963, Alexandru Boiangiu), 10 minute
7. Ioane, cum e la construcții? (Sabina Pop, 1983) 10 minute
8. Grădinari de duminică (Ion Visu, 1985), 10 minute
Proiecția este urmată de o discuție cu Ana Szel (cineast, curator, doctorand și asistent universitar), Irina Tulbure (arhitect, lector) și Norbert Petrovici (sociolog și conferențiar).
🎞️ 𝗢𝗥𝗔𝗦̦, 𝗔𝗥𝗧𝗔̆ 𝗦̦𝗜 𝗔𝗥𝗧𝗜𝗦̦𝗧𝗜
📅 𝗦𝗮̂𝗺𝗯𝗮̆𝘁𝗮̆, 𝟱 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹𝗶𝗲, 𝟭𝟱:𝟬𝟬
Programul propune o selecție de tip caleidoscopic, din dorința expresă de a ilustra posibilități diverse de abordare și de conectare a celor trei elemente cheie: orașul, arta și artiștii. Dinamica programului este conferită de varietatea de filme și de subiecte tratate: producțiile non-ficționale ale studioului Sahia sunt alternate cu filme experimentale, homemade, ale artiștilor plastici care își documentează propriile instalații sau performance-uri sau abordează în registru diaristic peisajul urban.
În lectura de astăzi a filmelor, orașul poate fi înțeles atât ca un spațiu public marcat de cultura oficială, cât și ca un loc care acomodează (surprinzător) discursuri paralele, periferice. Înregimentarea asumată a spațiului dedicat artei de amatori (casa de cultură) este prezentată cu optimismul caracteristic cinemaului socialist; dimpotrivă, asocierea efemeră între artă și spațiul urban însușit în spirit ludic și prin eliberarea de convenție contrabalansează această perspectivă în producțiile experimentale ale artiștilor.
Artistul ocupă un rol central în filme: artistul – muncitor, renăscut pentru a pune umărul la creația noii culturi în anii 1950; artistul – popular al anilor 1970, folkist cu pantaloni evazați, puțin disident; artistul cu școală, angrenat în structura rigidă a unui sistem pe care vrea să îl reformeze cu senină convingere. În cazul unora dintre filme, artiști vizuali remarcabili ai perioadei, precum Constantin Flondor, Paul Neagu și Ion Grigorescu se află în spatele aparatului de filmat sau figurează ca protagoniști ai experimentului vizual.
Unele dintre filme privesc arta în sens propriu, ca producție artistică, în altele este vorba mai curând de o „dimensiune culturală”. Orașul mare este generator și spațiu al narațiunii oficiale, iar orașul mic (sau pur și simplu îndepărtat de centru) este locul în care deraierea de la linia politic corectă este posibilă. Contrar unei citiri la prima vedere, în ansamblul lor, filmele celor două programe nu prezintă o încercare de separare între doi poli opuși, ușor de identificat (discurs oficial / discurs disident), ci mai curând o ilustrare a dificultății de a tranșa cu fermitate și fără posibilitate de îndoială distincția dintre cele două poziții.
ORAȘ, ARTĂ ȘI ARTIȘTI
1. De 2 x 8 minute despre Timișoara (Mirel Ilieșiu, 1969) 20 minute
2. În Bucureștiul iubit (1977, Ion Grigorescu) 3 minute
3. Ediție specială – Uzinele Republica (Maria Săpătoru, 1962) 16 minute
4. Însemnare în câmpie (1983, Constantin Flondor) 4 minute
5. Un club muncitoresc (Gheorghe Horvath, 1979) 10 minute
6. Cutiile lui Neagu (1968-1969, Comis Laurian & Paul Neagu) 10 minute
7. Salutări din Giarmata (Paul Orza, 1978) 10 minute
8. Temă fără variațiuni (1971, Ștefan Fischer) 6 minute
9. Lungul drum al muncii către artă (1976, Mirel Ilieșiu) 15 minute
Proiecția este urmată de o discuție cu Ana Szel, Irina Tulbure și artistul Ciprian Mureșan.
Detalii complete pe urbaneye.ro
🎫 𝗕𝗶𝗹𝗲𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝗮𝗯𝗼𝗻𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲 → eventbook.ro/festival/urbaneye-film-festival-cluj-napoca
Abonamentele permit accesul la toate proiecțiile festivalului.
Gazda UrbanEye Cluj: Cinema ARTA
------------------------
ℹ️ Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al Asociației ARTA în dialog susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură.
Parteneri: Cinema ARTA, ArtCrawl® Cluj, Asociația De-a arhitectura, Cărturești Cluj, Asociația Studenților Arhitecți Cluj, Tepaso
Parteneri media: Radio România Cluj, Kolozsvári Rádió Románia, cluj.com, The Institute
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Cinema ARTA, Strada Universității 3, 400091 Cluj-Napoca, România,Cluj-Napoca, Romania
Tickets