Φωτογραφικό εργαστήριο στην Σαχάρα (Tassili N'Ajjer)

Sat Dec 07 2024 at 09:00 am UTC+01:00

Tassili N'Ajjer | Ouargla

Haris Kakarouhas
Publisher/HostHaris Kakarouhas
\u03a6\u03c9\u03c4\u03bf\u03b3\u03c1\u03b1\u03c6\u03b9\u03ba\u03cc \u03b5\u03c1\u03b3\u03b1\u03c3\u03c4\u03ae\u03c1\u03b9\u03bf \u03c3\u03c4\u03b7\u03bd \u03a3\u03b1\u03c7\u03ac\u03c1\u03b1 (Tassili N'Ajjer)
Advertisement

MEETING MOTHER EARTH – MEETING YOURSELF
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΚΑΚΑΡΟΥΧΑ ΣΤΗΝ
ΣΑΧΑΡΑ – TASSILI N’AJJER
7-16 Δεκεμβρίου
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης της φωτογραφικής διαδικασίας:
Κοιτάζω σημαίνει αντιλαμβάνομαι νοητικά οπτικές φόρμες.
Αντίθετα βλέπω σημαίνει συναντώ καθ’ ολοκληρία αυτό που έχω εμπρός μου. Και εκτός από οπτική αντίληψη έχω αισθήσεις και συναισθήματα. Δηλαδή συν-κινούμαι.
Βλέπω συνεπώς είναι μια αναγνώριση. Αναγνωρίζουμε αυτό που έχουμε εντός μας, αλλιώς δεν θα το βλέπαμε. Το φωτογραφικό μας έργο δεν είναι παρά ο καθρέφτης του εσωτερικού μας κόσμου. Όπως λέει και ο Paul Klee Η τέχνη δεν επαναλαμβάνει το ορατό, αλλά κάνει ορατό ό,τι μέχρι τώρα δεν ήταν.
Έτσι η διαδικασία της φωτογράφησης αλλά και της θέασης των φωτογραφιών γίνεται μια πράξη εσωτερικής επίγνωσης.
Επομένως η έμφαση δίνεται στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και όχι τόσο στο τι φωτογραφίζουμε. Ωστόσο τα εξωτερικά στοιχεία μερικές φορές βοηθούν στο να εξερευνήσουμε και να εκφράσουμε φωτογραφικά διαφορετικές ποιότητες του εαυτού μας.
Στο εργαστήριο θα σταθούμε λοιπόν στον τρόπο που φωτογραφίζουμε, και στον τρόπο που επιλέγουμε τις φωτογραφίες μας. Μέσα από βιωματικές και διαλογιστικές ασκήσεις, που ενθαρρύνουν την έκφραση, την όξυνση της ευαισθησίας και τον πειραματισμό και με καθημερινή ανασκόπηση της δουλειάς που γίνεται κατά την διάρκεια της μέρας.
Το εργαστήριο δεν είναι μια από καθέδρας διδασκαλία αλλά μια προσωπική συνάντηση. Σε ένα υποστηρικτικό και αγαπητικό περιβάλλον που δημιουργείται από το αληθινό μοίρασμα, την αποδοχή και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ όλων.
Απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν το μυστήριο της ερήμου και ταυτόχρονα ενδιαφέρονται για την δημιουργική φωτογραφία ως μέσο έκφρασης, ανεξάρτητα από την προηγούμενη εμπειρία τους. Κοινή συνισταμένη η διάθεση προσωπικής συμμετοχής και εξερεύνησης.
Δείγματα δουλειάς των εργαστηρίων, και μαρτυρίες των συμμετεχόντων.
https://hariskakarouhas.com/community/
https://hariskakarouhas.com/testimonials/

Συν διοργάνωση με την Trekking Hellas
Για αναλυτικές πληροφορίες και κράτηση θέσεων
https://trekking.gr/el/excursion/sahara-tassili-n-ajjer

Σχετικά με τον τόπο:
Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος στην γη, έχοντας περάσει από διάφορες κλιματικές φάσεις, άλλοτε πολύ πιο στεγνή σε σχέση με σήμερα και άλλοτε πράσινη και γεμάτη με ζώα.
Οι πιο φημισμένοι κάτοικοι της ερήμου είναι οι Τουαρέγκ, περήφανος νομαδικός λαός με εκπληκτικές ικανότητες επιβίωσης σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτύσσεται κυρίως στο Εθνικό Πάρκο Tassili N’Ajjer, με αυτοκίνητα 4Χ4 και στο ανατολικότερο άκρο της Αλγερίας μέχρι τους αμμόλοφους Tin Merzounga στα σύνορα με την Λιβύη και κλείνει με την επίσκεψη στην κρυφή κοιλάδα του Ihrir, μια περιοχή απομονωμένη για αιώνες απο τον έξω κόσμο.
Το Tassili N’Ajjer είναι ένα σεληνιακό τοπίο 80.000 τ.χλμ. καλυμμένο από σιωπηλά φαράγγια και ένα εντυπωσιακό σκηνικό με πέτρινους πύργους, όλα γεμάτα με σπηλιές και περίπου 5.000 προϊστορικές τρωγλοδυτικές κατοικίες και περισσότερες από 15.000 βραχογραφίες και πετρογλυφικά, ηλικίας έως 12.000 ετών. Ονομάζεται και 8ο θαύμα ως το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο και περιλαμβάνεται στην λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1982.


Σύντομο βιογραφικό:
Ο Χάρης Κακαρούχας ( www.hariskakarouhas.com ) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε χαρτογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οπτική εντύπωση και θεωρία χρώματος στο University of Glasgow (M.Sc) και φωτογραφία στο University of Derby (Ph.D) (τίτλος της διατριβής ‘Προσωπογραφία: Εικονίζοντας τον Εαυτό’). Σπούδασε διάφορους τρόπους θεραπείας μέσω της τέχνης, καθώς και άλλες πρακτικές σύγχρονης ψυχοθεραπείας.
Ο άξονας ο οποίος διέπει το έργο του σαν καλλιτέχνη, επιμελητή η δάσκαλου τέχνης είναι η συνεχής αναζήτηση του πως είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε και να εικονίσουμε τον “πυρήνα” η την “αλήθεια” της ανθρώπινης ύπαρξης με την χρήση των οπτικών μέσων. Ως πυρήνα αναφέρεται σε ότι βρίσκεται και εκδηλώνεται πέραν των ναρκισσιστικών δυσλειτουργιών αυτού που ονομάζεται “προσωπικότητα”. Κάτι που αποτελεί αντικείμενο της σύγχρονης πνευματικής ψυχολογίας.
Φωτογραφική του δουλειά έχει δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουν εκδοθεί τρία φωτογραφικά του λευκώματα, ‘Στα μονοπάτια του χρόνου’ , εκδόσεις Φωτοχώρος, ‘Natural Presence” εκδόσεις Luminous Eyeκαι το ‘Μετέωρος χρόνος : Ένα πορτραίτο της Κούβας’. Το τελευταίο έχει εκδοθεί σε έξι χώρες της Ευρώπης. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Ευρωπαίων εκδοτών, το βραβείο ‘Μήλος’ για το καλλιτεχνικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα και το Schweppes Photographic Portrait Prize ως επιλαχών.
Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου Eco-Art Festival στην Αθήνα το οποίο οργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος φωτογραφικών εκθέσεων ομαδικών και ατομικών ανά το κόσμο. Παραδίδει φωτογραφικά βιωματικά σεμινάρια με γενικό τίτλο ‘Η φωτογραφία ως συν-κινητική εμπειρία’. Φωτογραφική δουλειά του βρίσκεται σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Tassili N'Ajjer, Ouargla, Algeria

Sharing is Caring: