Advertisement
ΘΕΜΑ: «"Οι διαστάσεις του φιλοσοφικού λόγου", με αφορμή το βιβλίο του Πέτρου Φαραντάκη: "Φυσική Φιλοσοφία και Θεολογικός Ανθρωπισμός. Δοκίμια για τα Όρια της Ηθικής Νοημοσύνης"», Αρμός, 2020.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
- Πέτρος Φαραντάκης: διδάκτωρ φιλοσοφίας (ΕΚΠΑ), μεταδιδάκτωρ (Εθνικό ίδρυμα Ερευνών).
- Θανάσης Σακελλαριάδης: επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ:
- Ο Πέτρος Φαραντάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διδάκτορας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι επιστημονικός εταίρος του Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και δίδαξε Φιλοσοφία σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ΑΣΠΑΙΤΕ, Athens Metropolitan College…). Επίσης έχει διατελέσει συνεργάτης του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (νυν Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τις θεωρίες για την ηθική, τη φιλοσοφία της θρησκείας και τις επιστημολογικές τους διαστάσεις. Βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρμός.
- Ο Θανάσης Σακελλαριάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Tμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διετέλεσε για τέσσερα έτη Διευθυντής του Τομέα Ιστορίας της Φιλοσοφίας του ιδίου Τμήματος.
Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συμμετείχε σε μεταπτυχιακά προγράμματα Φιλοσοφίας στο UCLA και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Regensburg, ολοκληρώνοντας τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με θέμα την κριτική θεώρηση των φιλοσοφικών αντιλήψεων του Ludwig Wittgenstein.
Τα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στη φιλοσοφία της γλώσσας με έμφαση στην αναλυτική φιλοσοφία και το στοχασμό του Ludwig Wittgenstein, καθώς και στη φιλοσοφία της επιστήμης με αντικείμενο τη διερεύνηση των νοητικών καταστάσεων.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Από το Tractatus στις Έρευνες: Η φιλοσοφική διαδρομή του Ludwig Wittgenstein. Ελληνικά Γράμματα (2006) και Ψυχής Πείρατα: Στα μονοπάτια της Συνείδησης. Gutenberg (2020). Επιμελητής του βιβλίου του Sylvain Auroux: Η Φιλοσοφία της Γλώσσας. Mεταίχμιο (2005), και συνεπιμελητής ενός συλλογικού τόμου του τμήματος Φιλοσοφίας (2018). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει επίσης εποπτεύσει πολυάριθμες διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες.
Την τελευταία δεκαετία η έρευνά του προσδιορίζεται από την ερμηνευτική προσέγγιση των νοητικών καταστάσεων αξιοποιώντας την κριτική κληρονομιά της αναλυτικής φιλοσοφίας, τα επιστημονικά δεδομένα και την εφαρμογή τους καθώς και την παράδοση της παγκόσμιας λογοτεχνικής γραμματείας. Η συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει επίσης θεωρητικά ζητήματα που αφορούν τη σχέση επιστήμης και θρησκείας, την ηθολογία, τη φιλοσοφία της λογοτεχνίας και τη φιλοσοφία του κινηματογράφου. Αυτή την περίοδο εκτός από τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου ολοκληρώνει και δύο μεταφράσεις για τα συναισθήματα των μη ανθρώπινων ζώων.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Πρυτανείου 1: αδιέξοδος δρόμος για αυτοκίνητα και Τρίποδων 14: πρόσβαση με αυτοκίνητο., 10556 Athens, Greece, Πρυτανείου 14, 105 56 Αθήνα, Ελλάδα,Athens, Greece