Advertisement
Οι Oros Ensemble στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου
Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου που συνδιοργανώνουν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, συνεχίζεται με το Oros Ensemble, ένα μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε το 2020 και αποτελείται από νέους μουσικούς, οι οποίοι μοιράζονται κοινούς καλλιτεχνικούς στόχους και ανησυχίες αλλά και κοινές εμπειρίες χρόνων, καθώς οι περισσότεροι ολοκλήρωσαν μαζί τον πρώτο κύκλο των μουσικών σπουδών τους στην Ελλάδα, πριν ζήσουν και δραστηριοποιηθούν σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Η επιστροφή τους στην Ελλάδα συνδέεται με την πάγια επιθυμία των μελών του σχήματος για ενίσχυση της εγχώριας καλλιτεχνικής πραγματικότητας μέσα από την παρουσίαση υψηλού επιπέδου μουσικών προγραμμάτων, τα οποία θα απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό, χωρίς αποκλεισμούς.
Το πρόγραμμα ξεκινά με το έργο ‘Η νύχτα’, ένα από τα έξι κοντσέρτα για φλάουτο του Βιβάλντι, που μας παίρνει μαζί σε ένα φανταστικό νυχτερινό ταξίδι με δραματικές διακυμάνσεις μεταξύ ηρεμίας, ταραχής και ονείρου. Η διασκευή των Oros Ensemble επιχειρεί να διατηρήσει τους δομικούς πυλώνες της μουσικής του Βιβάλντι, αξιοποιώντας ωστόσο τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα του συνόλου (π.χ. κανονάκι, μπαγιάν, βιμπράφωνο) ως μέσα για την εκ νέου ανάδειξη της ουσίας της
Ακολουθεί το έργο ‘Το Forget Me Not’ του Γιώργου Κουμεντάκη για σόλο κλαρινέτο, που ανήκει στον κύκλο έργων με τον γενικό τίτλο Typewriter Tune, ο οποίος επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει μουσικά γράμματα που στέλνονται σε διαφορετικούς παραλήπτες. Στο έργο αυτό ο παραλήπτης είναι το λουλούδι "Μη με λησμόνει". Σε όλο το κομμάτι υποβόσκει ο χορός τσάμικος, χωρίς ωστόσο να αφήνει περιθώρια αυτοτελούς κυριαρχίας επί του έργου. Το λογοπαίγνιο του τίτλου μεταξύ του πραγματικού νοήματος των λέξεων και του ομώνυμου λουλουδιού συνδέει συνειρμικά την ευθραυστότητα του λεπτεπίλεπτου άνθους με την αβεβαιότητα μιας εφήμερης φιλίας.
To έργο του Σταμάτη Πασόπουλου ‘ΚΜΝ’ γράφτηκε ειδικά για τους Oros Ensemble το 2020. Ο συνθέτης σημειώνει: “Ο Σλαβέ, ένας από τους τελευταίους ραψωδούς της Βαλκανικής, κάθεται στο ντιβάνι του μπροστά από τον φακό της κάμερας. Αραδιάζει ιστορίες για τη ζωή του και τραγούδια· και τα δύο από τη δυτική πλαγιά του βουνού.[...] Μέσα στη νυχτερινή ομίχλη η νομοτέλεια του συνόρου χτυπά την ξύλινη πόρτα του”.
Το έργο του Αποστόλη Κουτσογιάννη ‘Από τη σιγή της θάλασσας’ για σόλο κανονάκι, γραμμένο το 2024, αντλεί από την ποίηση της μεγάλης εβδομάδας «Δός μοι τούτον τον ξένον, Τον εκ βρέφους ως ξένον ξενωθέντα εν κόσμω» προσεγγίζοντας την ιδέα του αιώνια ξένου: Από τον ξένο Μεσσία, στην καθημερινή -τριγύρω-αποξένωση, ως τους χαμένους ξένους του Αιγαίου.
To ‘Farben (Χρώματα)’ είναι μέρος από τα "5 κομμάτια για ορχήστρα" του Άρνολντ Σαίνμπεργκ. Στο έργο κυριαρχεί η ιδέα της απόλυτης χρωματικότητας που απασχολούσε ήδη τον συνθέτη. Στη διασκευή για μικρό σύνολο τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα του συνόλου επιχειρούν μια νέα ανάγνωση της αρχικής ορχηστικής παρτιτούρας σε άλλη κλίμακα, διατηρώντας ωστόσο και ανασυστήνοντας την εξπρεσιονιστική διάθεση του έργου.
Τα έργα "Lacrime" και "Νέα Χώρα" είναι αποσπάσματα έργων γραμμένα αποκλειστικά για τους Oros Ensemble, τα οποία παρουσιάστηκαν ανά τις διάφορες συναυλίες του σχήματος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Εμπεριέχουν εμπειρίες και αναμνήσεις από τα κοινά βιώματα του σχήματος, νοηματοδοτώντας ουσιαστικά την κοινή πορεία των μουσικών του συνόλου ως ένα ενιαίο σώμα.
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2024
ώρα 20:00
Φουαγιέ Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Συμμετέχουν:
Oros Ensemble:
Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν)
Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι)
Δημήτρης Καραγιαννακίδης (τσέλο)
Αποστόλης Κουτσογιάννης (φλάουτο με ράμφος)
Ειρήνη Κρικώνη (βιολί)
Αντώνης Τσαχτάνης (κλαρινέτο)
Kazuyo Tsunehiro (βιμπράφωνο)
Πρόγραμμα:
Αντόνιο Βιβάλντι (1648-1741): "La Notte", Κοντσέρτο για φλάουτο σε σολ ελάσσονα, RV 439
Γιώργος Κουμεντάκης (1959): Forget me not (2007)
Σταμάτης Πασόπουλος (1986): KMN
Αποστόλης Κουτσογιάννης (1994): Από τη σιγή της θάλασσας
Άρνολντ Σαίνμπεργκ (1874-1951): Farben
(μεταγραφή του Α. Κουτσογιάννη για το τρίτο από τα “5 κομμάτια για ορχήστρα” op.19)
Αποστόλης Κουτσογιάννης (1994): Lacrime, Νέα Χώρα
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10€
Μειωμένο: 5€
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, άνω των 65 ετών, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Β. Ελλάδος
Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. στην Ε.Μ.Σ., Εθνικής Αμύνης 2
και ηλεκτρονικά από το www.tsso.gr
Συμπαραγωγή Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης – Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
Πληροφορίες για το κοινό:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
www.amth.gr
Facebook @archaeologicalmuseumofthessaloniki
Youtube @thessalonikimuseum
Instagram @archmuseumofthessaloniki
Twitter @AM_Thessaloniki
Κ.Ο.Θ.
www.tsso.gr
Facebook @thessalonikistatesymphonyorchestra
Youtube @TheTsso
Instagram @tssoofficial
Twitter @ThesOrchestra
TikTok @thesorchestra
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΡΤ3, 958 FM, 102 FM, TV100, FM100, Καθημερινή, Χρώμα 105.8 fm, Cityportal, Cosmopoliti, gr4you, Notes from life, Thessculture
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
ΔΕΘ Helexpo
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - Archaeological museum of Thessaloniki, Μ. Ανδρόνικου 6,Thessaloníki, Thessaloniki, Greece
Tickets