Advertisement
Ξεναγός: Εύα Βροντινάκη, αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης
Οι Κυκλάδες, γνωστές για την ομορφιά και τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά τους, αποτέλεσαν διαχρονικά το λίκνο ενός πολιτισμού που ύμνησε τη γυναίκα όσο λίγοι στον κόσμο.
Η έκθεση Κυκλαδίτισσες. Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τιμά τις γυναίκες των Κυκλάδων, φωτίζοντας τη ζωή και τον ρόλο τους στις κοινωνίες των νησιών του Αρχιπελάγους από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Πάνω από 180 εμβληματικά έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων, ενώ άλλα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, αποκαλύπτουν τον γοητευτικό κόσμο των γυναικών, οι οποίες βγαίνουν από την αφάνεια και μας διηγούνται τις άγνωστες ιστορίες τους.
Έργα μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας σκιαγραφούν την υπόσταση της Κυκλαδίτισσας ως θεά, ιέρεια, λατρεύτρια, μητέρα, σύζυγο, έμπορο, αγωνίστρια, διανοούμενη και άλλοτε ως εικόνα φόβου, ως θύμα έμφυλης βίας ή ως αντικείμενο πόθου. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τρία έργα λόγω μοναδικότητας και μεγέθους: η κολοσσική Κόρη της Θήρας των αρχαϊκών χρόνων, η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό, η εμβληματική τοιχογραφία των «Γυναικών στο Άδυτο» από το Ακρωτήρι της Θήρας και η Άρτεμις Ελαφηβόλος από τη Δήλο, ένα άγαλμα της Ελληνιστικής περιόδου, το οποίο για πρώτη φορά εκτίθεται εκτός νησιού.
Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση που εντάσσεται στη νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων «Ιστορίες Ανθρώπων» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η οποία προσεγγίζει ιστορίες για τον βίο, τα ήθη και τα έργα των θνητών, που επηρέασαν μετέπειτα τη ζωή και τις αντιλήψεις των μεταγενέστερων γενεών. Ως εκ τούτου, η έκθεση για τις Κυκλαδίτισσες αποκτά και έναν χαρακτήρα έντονα συναισθηματικό, καθώς η προβολή των άγνωστων ιστοριών τους μας θυμίζει ότι πίσω από τον σπουδαίο νησιωτικό πολιτισμό βρίσκονταν ανέκαθεν οι γυναίκες που άφησαν το σημάδι τους στην ιστορία.
Η έκθεση, η οποία αποτελεί την πρώτη κοινή δράση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε στις 17 Μαΐου του 2024 με στόχο τη μελέτη και την προβολή του Κυκλαδικού πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα ταξιδέψει στον τόπο καταγωγής των ευρημάτων και θα παρουσιαστεί αυτούσια στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας.
16:45 Συνάντηση στην είσοδο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου (συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου, Αθήνα).
17:00 - 18:45 Ξενάγηση στην έκθεση «Κυκλαδίτισσες. Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων».
Κόστος συμμετοχής: 15€ με τα ακουστικά.
Εισιτήριο έκθεσης: 14€ (Μειωμένη τιμή για Γκρουπ)
Για συμμετοχές: 6944351800, 2109409801 Στέλλα Λάιτμερ
Σημ. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος από το μουσείο. Όσοι ενδιαφέρεστε, δηλώστε άμεσα.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 3, 106 74 Αθήνα, Ελλάδα,Athens, Greece