Advertisement
Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu PEN România vă invită luni, 3 martie 2025, ora 18.45, la sediul din strada Nicolae Crețulescu 8, la Ziua Internațională a Scriitorului.Ziua Internațională a Scriitorului din 2025 vine într-un moment de cumpănă național și internațional. Haos instituțional, pericol extremist, crize economice, războaie. Acestea sunt doar câteva dintre provocările prezentului pe care le simțim cu toții pe propria piele. PEN România își propune să pună lucrurile în context într-o dezbatere de la Muzeul Național al Literaturii Române, la care vor participa scriitoarele și scriitorii Ruxandra Burcescu, Emanuela Ignățoiu-Sora și Răzvan Țupa. Evenimentul va fi moderat de scriitorii Florin Hălălău și Andrei Zbîrnea. Încercăm să răspundem la întrebarea care este rolul scriitorului într-o lume nesigură.
PEN România a fost creat într-o primă formă în 1922 la București și din rândurile sale au făcut parte, de-a lungul perioadei interbelice, scriitori importanți precum Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Ion Barbu, Victor Eftimiu, Hortensia Papadat-Bengescu, Lucian Blaga, Tudor Vianu, Henriette-Yvonne Stahl, Panait Istrati, Mircea Eliade și alții.
La apogeul epocii comuniste, în perioada de liberalizare politică dintre 1968 și 1973, s-a înființat un nou PEN Club în România, care funcționa ca un fel de secție de relații externe a Uniunii Scriitorilor Români de-atunci.
Recreat în 1990 de poeta Ana Blandiana, ultima formă a PEN România a integrat de la început pe cei mai angajați intelectuali și scriitori ai momentului. Foarte activ în anii 1990 și începutul anilor 2000, PEN Clubul Român a trecut apoi printr-o fază de adaptare la o ambianță politică instabilă. De câțiva ani există un reviriment al interesului pentru PEN, mai ales la tânăra generație de scriitori, care se simte confortabil în deschiderea globalistă și vizează o integrare culturală transfrontalieră dinamică. În prezent, PEN România are aproape 200 de membri – poeți, prozatori, eseiști, traducători, jurnaliști, editori din numeroase orașe ale țării. (https://www.penromania.ro/)
________________
Maria Ruxandra Burcescu a urmat cursurile facultății de Comunicare și Relații Publice în cadrul SNSPA. În 2021 a publicat o proză scurtă în antologia Kiwi – Sosiri/Plecări. În 2022 a debutat cu romanul Instabil, nominalizat la Premiile Observator Cultural și Premiile Sofia Nădejde, și câștigător al Premiului de Debut Agenția de Carte. În prezent, romanul a fost tradus și va apărea la editura Pegasus Boek din Olanda la finalul lunii martie. În 2023 a publicat proză scurtă în antologiile Kiwi – Trecuturi, coordonată de Marius Chivu și Retroversiuni, coordonată de Cristina Ispas. Proza ”Goldanii Gândului”, publicată în Kiwi – Trecuturi, a fost pusă în scenă în cadrul spectacolului Antologia Dispariției de Radu Afrim. A obținut una dintre Bursele de Creație Literară ale Fundației Cărturești pentru al doilea roman care este în lucru în prezent.
Emanuela Ignățoiu-Sora. A debutat în 2014, cu volumul de poezie Ingluvii (Ed. Charmides). În 2021 și-a publicat al doilea volum de poezie Clinamen (Ed. Casa de Pariuri Literare). A publicat poezie, proză și eseu în antologiile: #Rezist! Poezia (Ed. Paralela 45, 2017), Cum iubim (Ed. Vellant, 2016), În căutarea cititorului pierdut (Ed. Casa de Pariuri Literare, 2021) și în Retroversiuni (Ed. Paralela 45, 2023). A coordonat antologia Panglica neagră (Ed. Vellant, 2023) și este co-coordonatoarea antologiei Cum am devenit feministă (Ed. Nemira, 2024). Este co-fondatoare a Romanian Literature Now (www.romanianliteraturenow.com) – site de promovare a literaturii române contemporane. A co-organizat Festivalul Internațional de Literatură și Lectură – ediția proză scurtă (Bistrița, 2016). A fost nominalizată la premiile Z9 Poezie și Premiile Sofia Nădejde (2022).
Răzvan Ţupa. Primul său volum publicat în 2001, fetiş, a fost distins cu Premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu“- secțiunea debut, la Botoşani, în ianuarie 2002. În 2005 a publicat volumul corpuri româneşti la editura Cartea Românească. Iar în 2011 a lansat poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti la Casa de Editură Max Blecher. A fost rezident Ledig House (New York, SUA) în octombrie 2013, cu un proiect legat de primele expoziții Brâncuși peste ocean și de formulări de poetică relațională. În 2022 a lansat împreună cu Ioana Miron volumul Poetic. Relația grafică, la Casa de pariuri literare și poetic. interfața sonoră, la editura Cartier. La aceeași editură apare și prima antologie cu poezie din toate volumele sale, poetic relațional (2024), incluzând și poeme inedite din perioada 1995-2024. A fost unul dintre fondatorii revistei de poezie Versus-Versum pe care a condus-o ca redactor șef din 2005 până în 2007. Din 2006 până în 2008 a fost redactor şef al revistei Cuvântul. A conceput 145 de întâlniri Poeticile cotidianului, iar din septembrie 2010 a lansat Atelierelationale, un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională. Serile literare organizate între 2005 şi 2010 sunt documentate în volumul Poeticile cotidianului de la seri de literatură în mişcare la Republica Poetica (Casa de Pariuri Literare, 2015).
Realizează selecțiile @citEștioficial pentru Aleph News.
Florin Hălălău. Cărți publicate: Asigurări de viaţă, Editura Brumar, 2011; Obiectele din oglindă sînt mai aproape decît par, Casa de Pariuri Literare, 2016; Pe cont propriu. un dialog cu Florin Hălălău (în colaborare cu un cristian), Casa de Pariuri Literare, 2017; Geniului 10 (în colaborare cu Mircea Ignat), Editura Vremea, 2020. Coautor la Cartea cu tați, Editura Trei, 2021. A alcătuit, coordonat și îngrijit antologia Fluture pe perdea de Alexandru Andrieș, Editura Paralela 45, 2023. Prezent în mai multe antologii și volume colective, dintre care cele mai recente sînt: Ecouri din pădurea întunecată: evadări în Twin Peaks, Editura Tracus Arte, 2024 și 30. Antologie aniversară, Editura Paralela 45, 2024. Colaborează cu articole și interviuri la revistele Observator Cultural și Memoria.
Andrei Zbîrnea. Poet, jurnalist, promotor cultural și copywriter; coordonează Atelierul Mornin’ Poets. Scrie despre muzici de nișă în revistele Familia, Matca Literară și Timpul din Moldova. Cel mai recent volum publicat – nick cave@bergen (Casa de Pariuri Literare, 2021). Cartea a fost nominalizată la Secțiunea Cea mai Bună Carte de Poezie a Anului 2021, la Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș”, ediția a LIV-a. Anul acesta va lansa volumul de poeme Valea Săpunului, la editura Art.
Vă așteptăm!
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Strada Nicolae Crețulescu nr.8, Bucharest, Romania