Advertisement
Den svenska metalscenen är känd över hela världen. Vad som en gång var ett undergroundfenomen har blivit en gigantisk industri. Varför betyder musiken så mycket för så många? I den här utställningen berättas historien om hur den extrema scenen utvecklades och fick sin särprägel, från tonårsrummen till de stora arenorna. Utställningen är curerad av journalisten och författaren Ika Johannesson.Vernissage 13 februari 2025, mer info kommer!
Välkommen att uppleva hur metal ser ut, låter och känns genom scenkläder, fanzines, demokassetter, scenrekvisita, konst, t-shirts och rörligt material.
Svensk metal från 70-talet till idag
När hårdrocken föddes på 70-talet började det slås hårdare gitarriff även i svenska replokaler. På 80-talet etablerades Sverige som en rocknation genom Europe och Yngwie Malmsteens kommersiella framgångar. Men det är inom extremare metalgenrer som Sverige satt störst avtryck på den internationella musikscenen.
När dödsmetallen växte fram stod svenska band i fronten för en helt ny musikgenre. Det var en scen som skapades i skuggorna, av tonåringar för tonåringar, utan ambition att nå ut till en större publik. Unga entusiaster som skickade demotejper ut i världen och klippte och klistrade ihop fanzines. Som byggde en egen värld genom handskrivna brev, drivna av den rena glädjen i att spränga gränser, både estetiskt och ljudmässigt.
I likhet med all undergroundkultur skapades extrem metal av ungdomar i opposition. Mot ett grått och tråkigt samhälle, mot en oförstående vuxenvärld och i vissa fall religion. Det är en utforskning av de mörkare sidorna av mänskligheten, med målet att skaka om, utmana och ge kraft. Utforskandet skulle komma att ta sig ännu våldsammare uttryck i och med black metal-scenens framväxt.
I utställningen Total metal får du uppleva kraften som format svensk metal och gett den dess särskilda plats på världsscenen.
Gästcurator Ika Johannesson
Ika Johannesson har bjudits in som gästcurator. Hon är kulturjournalist sedan 25 år, med fokus på musik och alternativ populärkultur. 2011 skildrade hon den svenska döds- och black metal-historien i reportageboken Blod Eld Död (med Jon Jefferson Klingberg) – en scen som hon själv upplevde utvecklingen av på det sena 80-talet. De senaste åren har hon främst jobbat på SVT Kultur som frilansande programledare, men är också en etablerad skribent och moderator.
Illustration: Erik Danielsson
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 7, SE-111 57 Stockholm, Sverige,Stockholm, Sweden
Tickets