Valoista ja varjoista

Sat Nov 27 2021 at 07:00 pm to Sun Nov 28 2021 at 09:00 pm

Myymälä2 | Helsinki

Tulkinnanvaraista
Publisher/HostTulkinnanvaraista
Valoista ja varjoista
Advertisement
"The Virtual Flute" on Andrew Botrosin ryhmineen tekemä tutkimus, joka kartoittaa 39 744 puhaltamisen ja läppien asennon soinnillista yhdistelmää huilua soitettaessa. Esimerkiksi viritysäänelle A4 on 98 eri sormitusta, jotka on luokiteltu soitettavuuden ja sointivärin mukaan.
Monissa teoksistaan Alvin Lucier kaivautuu metamusiikillisiin kerroksiin ja sekä laajentaa instrumentin käsitettä että herättää pohdintaa soittajan suhteesta soittimeensa. Teoksen "Thirteen degrees of darkness" näennäisenä materiaalina on kahdella huilulla soitetut yhden äänen variaatiot. Voidaan kuitenkin ajatella, että varsinainen instrumentti on eräänlainen sivellin, jolla kirkkaan ja tumman sävyinä hahmottuvaa soivaa pigmenttiä levitetään eetteriin. Musiikki tapahtuu tilassa, jota "Opera with objects" kaikuluotaimen tavoin tunnustelee. Samalla tutkitaan arkisten esineiden soinnillista potentiaalia. Myös sävellyksissä "In memoriam Jon Higgins" ja "Music for baritone and slow sweep pure wave oscillators" siniaallot ja niiden kanssa risteävä laulu- tai soitinääni synnyttävät ns. supersoittimen, jonka keinovaroina kuullaan summa- ja erotusaaltojen synnyttämää interferenssiä ja huojuntaa.
Peter Ablinger on ääni-, kuva- ja käsitetaiteilija ja säveltäjä, joka käsittelee teoksissaan kuuntelemista psykologisena, sosiaalisena ja poliittisena ilmiönä. Hänelle äänet ovat olemassa “hämmentääkseen älyä ja rauhoittaakseen aisteja”; kuuleminen “tekee minusta sen, mikä olen”. Samuel Beckettin eksistentialistinen absurdius on kuin zenbuddhalainen koan, aforismi, jonka tarkoitus on käynnistää oppimisprosessi opettamisen ulkopuolella. Sävellyksessään "weiss/weisslich 17r" Ablinger siteeraa Beckettin romaania Molloy: “Se, mikä on selkeää, on väärin. Se, mikä on yksiselitteistä, on väärin. Se, mikä on epäilyksetöntä, on väärin. Se, mikä on oikein, on väärin.” Teoksessa "Zeit halbieren" aika-arvojen jatkuva puolittaminen synnyttää äänet kohti singulariteettia nielevän pyörteen.

OHJELMA
Peter Ablinger:
Zeit halbieren (1999)
weiss/weisslich 17r (”Samuel Beckett”) (2017)
Alvin Lucier:
In memoriam Jon Higgins (1987)
Music for baritone and slow sweep pure wave oscillators (1993)
Opera with objects (2005)
Thirteen degrees of darkness (2013)

ESITYKSISSÄ
lauantaina 27.11. klo 19 ja
sunnuntaina 28.11. klo 19
kuullaan valikoima edellämainituista teoksista

ESIINTYJÄT
Hanna Kinnunen, Juho Laitinen ja Livia Schweizer

LIPUT
10€ ovelta (vain korttimaksu)
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Myymälä2, Uudenmaankatu 23 F, Helsinki, Finland

Sharing is Caring: