Fransk nybølge: Agnès Vardas 'Cléo fra 5 til 7'

Sat May 22 2021 at 02:30 pm to 03:45 pm

Cinemateket | Copenhagen

Cinemateket
Publisher/HostCinemateket
Fransk nyb\u00f8lge: Agn\u00e8s Vardas 'Cl\u00e9o fra 5 til 7'
Advertisement
Lørdag den 22. maj kl. 14:30 kan du se Agnés Vardas 'Cléo fra 5 til 7'.

Billetsalg åbner medio/slut-april.
Der tages forbehold for, at der kan forekomme dato-ændringer. I så fald opdaterer vi her i eventen.
CORONA-FAQ:
Her kan du læse om refusion af købte billetter og anden praktisk information: https://www.dfi.dk/cinemateket/cinematekets-corona-forholdsregler.

-----------------------
OM FILMEN
-----------------------
CLEO FRA 5 TIL 7
Instruktør: Agnès Varda
Agnès Varda var en del af den franske nybølge, men led samme skæbne som så mange andre kvindelige kunstnere: Hun blev usynliggjort. Længe var hun derfor fraværende fra den filmhistoriske bevidsthed. Heldigvis nåede hun at opleve den ikonisering, hun var genstand for i sine sidste leveår. Hun døde i 2019, 90 år gammel. 'Cléo fra 5 til 7' er Vardas opgør med filmverdenens dominerende mandlige blik. Den er opdelt i to dele, i den første bliver hovedpersonen set på, i sidste halvdel er det hendes blik på verden, vi deler. Det er en film om en kvinde i krise, men også en film om blikkets magt.
Frankrig 1961
DCP farve og s/h
90 min.
Danske undertekster. Tilladt over 15 år.
Med Corinne Marchand, Antoine Bourseiller, Dominique Davray, Dorothée Blank, Michel Legrand
-----------------------
OM SERIEN
-----------------------
KVINDERNE, DER TOG BLIKKET TILBAGE "Hvem kigger du på? Kigger du på mig?"
I dag kan man undre sig over, at den berømte monolog fra Scorseses 'Taxi Driver' ikke blev skrevet og leveret af en kvinde i en vred 1970'er-film. For det var i særdeleshed blikket, det blev taget under kærlig og kritisk behandling, da kvindebevægelsens oprør mod patriarkatet begyndte at sprede sig til filmkunsten.
I filmteorien har begrebet 'The male gaze' (det maskuline blik) stort set altid været synonymt med kameraets blik. Og det skyldes ikke kun, at kvinder i overvejende grad gennem filmhistorien er blevet reduceret til sexobjekter eller appendikser til mænd på lærredet, men også fordi det simpelthen oftest har været mændene, der stod bag kameraet. Som fotografer, instruktører og manuskriptforfattere. Ikke overraskende skete der derfor noget radikalt, da kvinder, der mere eller mindre bevidst var inspireret af tidens feministisk tankegods, begyndte at lave film. Der skete en kunstnerisk perspektivforskydning, hvilket naturligvis provokerede de etablerede smagsdommere.
I denne serie præsenteres blot et lille kvalitetstungt udvalg af film, som kvindekampen har sat sig spor i. Det er ikke film, som udmærker sig, fordi de er feministiske. Det er simpelthen væsentlige filmhistoriske værker, fordi de ambitiøst udfordrer normerne, stilistiske såvel som tematiske. Der ikke tale om såkaldte kvindefilm – et af de mest meningsforladte begreber, der nogensinde er udsprunget af den anti-feministiske diskurs. Her er snarere tale om film lavet af kunstnere med hvert deres særegne blik på verden. Selv om filmbranchen kan virke ekstremt forandringsimpotent lige præcis, når det handler om at engagere flere kvinder, så er ingen vist i tvivl om, at filmen, både som kunst og som underholdning, kun bevæger sig fremad, hvis man tør at gå nye veje. Det er disse film eksempler på.
Nanna Frank Rasmussen, Politiken
-------------------------------------
PRAKTISK INFORMATION
-------------------------------------
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Tid: Lørdag den 22. maj kl. 14:30
Billetpris: 80 kr., dog 50 kr. for Cinematekets medlemmer
Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/alle-film/film/cleo-fra-5-til-7
Læs mere om Cinemateket og medlemsfordele på: https://www.dfi.dk/cinemateket/medlemmer
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Cinemateket, Gothersgade 55, Copenhagen, Denmark

Tickets

Sharing is Caring: