Theatervoorstelling & Nieuwjaarsborrel: Hoezo Spinoza?, door Harpert Michielsen

Sat Jan 08 2022 at 04:00 pm

Embassy of the Free Mind | Amsterdam

Embassy of the Free Mind
Publisher/HostEmbassy of the Free Mind
Theatervoorstelling & Nieuwjaarsborrel: Hoezo Spinoza?, door Harpert Michielsen
Advertisement
Spinoza wordt in Nederland omarmd als de ultieme ‘denker des vaderlands’, die in Amsterdam naamgever is van een straat, een standbeeld, een lyceum, een campus, een lezing en meer. Ooit sierde zijn portret het biljet van duizend gulden en de Spinoza-premie is de hoogst mogelijke wetenschappelijke prijs. Kortom Spinoza is onze hoogste waarde.
Maar wat weten we eigenlijk van hem? Wie was die man en wat is zijn gedachtegoed? Waarom is hij juist nu belangrijk? Hoezo Spinoza?
In zijn werk Ethica, eigenlijk een ondoordringbaar zelfhulpboek avant-la-lettre, beschrijft Spinoza met wetenschappelijke precisie hoe we het hoogste geluk kunnen bereiken. Maar hij laat ons ook achter met vragen. Wat bedoelt hij nou precies? De antwoorden van Spinoza kunnen ons richting en troost bieden Hij weet immers wat het betekent om in isolement te leven; in 1656 werd hij door de Portugees-Israëlitische Gemeente uit de joodse gemeenschap verstoten. Hij leefde, als tweede-generatie-immigrant, tussen twee culturen en overleefde twee pestepidemieën. Spinoza vond waardigheid en vrijheid in zichzelf. In zijn werk legt hij uit hoe we ons hoofd niet op hol moeten laten brengen door angst en woede, hoe we onszelf kunnen bevrijden van ons streven naar geld, roem en status. Hij vertelt ons hoe we gelukkig kunnen worden door dit juist niet meer na te streven, maar door tolerant, begripvol en tevreden te zijn met het hier en nu.
Harpert Michielsen is zelf geen filosoof, maar theatermaker, waardoor hij het werk van Spinoza bekijkt als een nieuwsgierige leek. Hij neemt het publiek mee in een wonderlijke ontdekkingstocht door het leven en denken van deze nieuwe Nederlander uit de 17e eeuw.

Over Harpert Michielsen
Harpert Michielsen studeerde in 1998 af aan de Toneelacademie Maastricht. Daarvoor studeerde hij geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij speelde onder meer bij De Trust (Theatercompagnie) en Het Nationale Toneel en had rollen in producties van De Warme Winkel, Het Onafhankelijk Toneel, Het Huis van Bourgondië en De Toneelschuur. Ook maakte hij muziektheaterproducties en speelde hij in de tv-series De erfenis, Land van Lubbers, GTST en De luizenmoeder, Ik weet wie je bent, Dit zijn wij en Swanenburg.
Vanuit zijn liefde voor geschiedenis maakt Michielsen intieme voorstellingen over bijzondere Amsterdammers, van wie je de straatnaam wel kent, maar geen idee hebt wie ze nou echt zijn. Hij noemt het Stand-up History: met zijn ervaring als acteur en zijn talent als verteller brengt hij een mix van theater en storytelling. Dit resulteerde in de voorstellingen Sarphati: een ongekende volksheld en De Blues van Kattenburg die hij op verschillende locaties in het land speelt. Bij de Embassy of the Free Mind laat hij het publiek nu kennismaken met het leven en werk van Spinoza.
Datum
za 8 januari
Tijd
16.00 uur inloop met drankje
16.30-17.30 uur voorstelling, aansluitend tot 18.00 uur Nieuwjaarsborrel
Taal
Nederlands
Tickets
€ 25,- incl. drankje en hapje
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Embassy of the Free Mind, Amsterdam, Netherlands, Amsterdam, Netherlands

Tickets

Discover more events by tags:

Art in AmsterdamTheatre in Amsterdam

Sharing is Caring: