Tárgy-beszélgetések // „Azt ad majd neki, amit megérdemel"

Thu Sep 16 2021 at 04:00 pm to 08:00 pm

Petőfi Irodalmi Múzeum | Budapest

Pet\u0151fi Irodalmi M\u00fazeum
Publisher/HostPetőfi Irodalmi Múzeum
T\u00e1rgy-besz\u00e9lget\u00e9sek \/\/ \u201eAzt ad majd neki, amit meg\u00e9rdemel" ◾Rendhagyó beszélgetések nem csak az Édes Annáról◾
A szeptemberben induló Tárgy-beszélgetések sorozatunk első alkalmán a kiállítás, film és regény dialógusában ismerjük meg a huszadik század „cselédtörténeteit”.
A Parádi Andrea rendezte (Kosztolányi Dezső művéhez készült) Édes Anna című kiállításon, Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című dokumentumfilmjén keresztül gondolkodhatunk közösen a kiszolgáltatottság, a bennünk lévő korlátok, a normák, az elvárások, az elhallgatás és az elnyomás fogalmairól.
Az alkalom során egy központi tárgytól, az ideális cseléd elképzelt kötényétől indulunk, s nem csak nyelvileg megformált, de a tárgyakban, a térben és korszakokon is áthúzódó, láthatatlan korlátokat, néma feszültségeket próbáljuk artikulálni.
◾PROGRAM◾

▪️16:00 - Vezetés a kiállításban
▪️17:00 - Egy asszony fogságban című dokumentumfilm vetítése
▪️18:45 - Beszélgetés az est vendégeivel, Tuza-Ritter Bernadettel és Parádi Andreával

Regisztráció ? [email protected]
‼️FONTOS: kérjük, hogy a regisztráció során jelezd, hogy a program mely részére avagy részeire jönnél!
▪️Maximális létszám: 25 fő
Az eseményen a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.
Az Egy nő fogságban előzetese ?

A film a Netflixen is elérhető.
***
Az Édes Anna / Kosztolányi - Trianon 100 tárlat a regény egy revelatív olvasatát fordítja múzeumi térbe, beléptet minket a textusba. A PIM ehhez kapcsolódó, 2020-as múzeumpedagógiai pályázata fiatal képzőművészeket szólított meg és azt a kihívást állította eléjük, hogy a regény számukra legfontosabb kérdését / karakterét / jelenségét /problémáját egy tárgyba fordítsák. Egy élettörténet-tárgyba, egy olyan objektbe, mely nem önmagában, esztétikai minéműsége okán hívja fel magára a figyelmet, hanem a belőle kibontható, általa elmesélhető történetek, sorsok válnak fontossá.
A Tárgy-beszélgetések egy-egy nyertes pályamunka történeteiből kiindulva vet fel a jelenünk számára is meghatározó problémákat.
#PIM #PIMprogram #ÉdesAnna #KosztolányiDezső #Tárgybeszélgetések

Event Venue & Nearby Stays

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, Hungary, Budapest, Hungary

Discover more events by tags:

Entertainment in Budapest

Sharing is Caring: