Studiedag: Conflict en meningsverschillen bij hoogbegaafden

Wed Oct 12 2022 at 09:30 am to 05:00 pm UTC+02:00

Odijkerweg 58, 3709 JH Zeist, Nederland | Zeist

Talentissimo
Publisher/HostTalentissimo
Studiedag: Conflict en meningsverschillen bij hoogbegaafden
Advertisement
“Maar ik had toch gelijk!”
Zo verdedigen hoogbegaafden soms de conflicten in hun leven. Die helaas nogal eens tot schade hebben geleid in allerlei levensgebieden, zoals werk en relaties. Verrassend genoeg beginnen die conflictpatronen al op jonge leeftijd, weten we nu. Meer kennis over de mechanismen waarmee hoogbegaafden in conflicten komen kan leiden tot effectievere relaties en een verhoogd welbevinden.
Professionals die werken met hoogbegaafden weten al lang dat hun cliënten nogal eens conflicten en meningsverschillen hebben. Of dat ze juist conflicten vermijden. In deze studiedag worden conflicten van hoogbegaafden nader geanalyseerd en werken we toe naar het vinden van mogelijkheden om de conflicten positief in te gaan zetten. Daartoe worden deelnemers uitgenodigd om eigen casuïstiek ter bespreking in te brengen.
Hoe zijn conflicten en meningsverschillen van hoogbegaafden in verband te brengen met de kenmerken van hoogbegaafdheid? Uit vele ervaringsverhalen en interviews hebben Ido van der Waal en Noks Nauta sinds 10 jaar hierover veel materiaal verzameld en twee boeken geschreven. Het eerste boek, over conflicten van en rond hoogbegaafde kinderen, komt in het voorjaar van 2022 uit bij de Amerikaanse uitgeverij Gifted Unlimited, een boek over volwassenen volgt later.
Vanuit een aantal concrete ervaringen van conflicten van hoogbegaafden uit verschillende levensdomeinen, zowel van de sprekers als van de deelnemers (professioneel en wellicht ook privé) komen diverse theoretische achtergronden aan bod. Zo speelt het limbische systeem in de hersenen een belangrijke rol daarbij en uiteraard ook de manier waarop in een gezin en op school wordt omgegaan met lastige situaties. Combinaties van factoren (die we zullen verkennen) leiden tot escalatie van conflictsituaties. De sprekers laten zien hoe de diverse kenmerken van hoogbegaafden daar een grote rol in spelen. En hoe kun je daar dan mee omgaan? Daarbij komen o.a. tegenspraak en vooroordelen aan de orde. Waardesystemen spelen ook een grote rol.
Conflicten zijn op zich niet negatief, maar wel als ze escaleren. De sprekers werken toe naar het zoeken en vinden van concrete mogelijkheden om (dreigende) conflicten van hoogbegaafden op een positievere manier te gaan inzetten. Liefst vanaf een hele jonge leeftijd.

Meer weten of je inschrijven? Klik op de ticketlink.
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Odijkerweg 58, 3709 JH Zeist, Nederland, Zeist, Netherlands

Tickets

Sharing is Caring:

More Events in Zeist

Open Mannencirkel: Men of Gaia te Zeist
Tue Oct 11 2022 at 07:30 pm Open Mannencirkel: Men of Gaia te Zeist

Heart of Gaia

Kidsmiddag
Wed Oct 12 2022 at 02:30 pm Kidsmiddag

Wijkinloophuis Kerckebosch

Avond-masterclass Digitale Transformatie
Thu Oct 13 2022 at 07:00 pm Avond-masterclass Digitale Transformatie

HMBS Medical Business School

Cursus meditatie en mindfulness
Thu Oct 13 2022 at 08:00 pm Cursus meditatie en mindfulness

Edelsteenwinkel Karbonkel

Moedige Opstellingen: Themadag Voelen
Fri Oct 14 2022 at 10:00 am Moedige Opstellingen: Themadag Voelen

Heart of Gaia

Gaia Mantra's ~ Flower of the Heart
Fri Oct 14 2022 at 07:30 pm Gaia Mantra's ~ Flower of the Heart

Heart of Gaia

Stadsgenoten speelt 'Stadsgenoten'
Fri Oct 14 2022 at 08:00 pm Stadsgenoten speelt 'Stadsgenoten'

Torenlaan Theater

Zeist is Happening!

Never miss your favorite happenings again!

Explore Zeist Events