Stol, Veliki Krš, Vratna și Lazarev

Fri Oct 11 2024 at 06:00 am to Sun Oct 13 2024 at 11:00 pm

Piata Operei | Bucharest

Andrei Ionel
Publisher/HostAndrei Ionel
Stol, Veliki Kr\u0161, Vratna \u0219i Lazarev
Advertisement
La mijlocul toamnei revenim la prietenii noștri din Serbia pentru a ne bucura de munte și cabană. Organizația de turism din orașul minier Bor (în traducere „Pin”) are în întreținere o cabană aflată sub colosul de piatră al Muntelui Stol (1155 m), „Masa”, care străjuiește întinsa poiană în care poposim și noi pentru două nopți. Avem de urcat pe trasee relativ scurte, dar intense în peisaje și sălbăticie. Zilele de tranzit le petrecem în mediul carstic al Serbiei, vizitând portalurile de la Vratna și Peștera Lazareva.
Acesta este un program de drumeții montane cu dificultate mică și medie (Clasa A, Clasa B), conceput pentru un grup restrâns (se merge cu microbuzul). Cazarea se face în condiții de cabană montană (camere de până la 13 paturi; distribuirea se face la fața locului, la sosire). Echipament necesar: bocanci, lanternă.
Se învârte roata microbuzului: VINERI, 11 octombrie 2024, la ora 06:10, din Piața Operei (Prof. Dr. Victor Babeș) din București, deservită de stația de metrou Eroilor și de liniile de suprafață 61, 69, 90, 104, 123. Întâlnirea are loc cel târziu la ora 06:00 în parcarea mare centrală din Piața Operei.
Mergem întins, cu pauze tehnice, până la frontieră (se poate trece cu Cartea de Identitate) și oprim în prima localitate pentru a face schimbul valutar. Obiectivele zilei se află în vecinătatea localităților Urovica și Brza Palanka: Mănăstirea Vratna și Portalurile naturale de la Vratna. Odinioară, în trecutul geologic, pârâul Vratna traversa o imensă peșteră, cu galerii bine dezvoltate, al căror tavan s-a prăbușit de la eroziune și mișcări tectonice. Au rămas ca „martori” portalurile înalte Mala Prerast, Velika Prerast și Suva Prerast, dintre care noi le vizităm pe primele două, într-o drumeție de Clasa A cu durata de maximum 2 ore.
Ne reocupăm locurile în microbuz și plecăm spre inima munților din Serbia, Cabana Stol, acolo unde găsim mâncarea pe masă și paturile făcute. Aici, la baza maiestuosului Stol, poposim 2 nopți.
Ziua de sâmbătă începe cu un mic dejun savuros cum numai la cabană se poate lua și ne pregătim pentru cele două ascensiuni ale zilei: pe Veliki Krš (Cârșul Mare, 1147 m) și Stol (1155 m). Începem cu Veliki Krš, o veritabilă „spinare de dinozaur”, marcă înregistrată a Serbiei și munte emblematic, pe care urcăm începând de la cota 740 de metri (pasul dintre Gornjane și Krivelj). Traseul are Clasa B, întrucât se urcă 400 de metri și se coboară tot atâția, dar durata este de circa 3 ore (se adaugă timp liber pe creastă). Nu întâlnim porțiuni „tehnice” (doar potecă).
Revenim la Cabana Stol și ne odihnim puțin, urmând ca după-amiaza să luăm cu asalt și Stolul (1155 m), muntele de deasupra cabanei, care formează în jurul orei 16:00 o umbră-piramidă vizibilă din vârf înspre nord-est. Traseul are Clasa A și durează tot 3 ore, cu tot cu pauza binemeritată de pe vârf. De data aceasta urcăm doar 300 de metri, de la cota 860, doar pe potecă marcată. Se lasă seara și ca să fim liniștiți pe coborâre, este bine să avem și o lanternă în dotare.
A treia zi, duminică, începe tot cu micul dejun, urmat de promisiunile către cabanierul Zoki că ne vom revedea cât mai curând. După o pauză de 5 ani, abordăm din nou Peștera Lazareva și dacă ne mai rămâne timp, chiar și Canionul Lazarev - urcăm la punctele de belvedere. Peștera lui Lazăr se află tot în arealul turistic al Borului și este socotită cea mai dezvoltată peșteră cartată din Serbia (lungimea galeriilor depășește 9 kilometri). Vizităm numai partea turistică, în cadrul unui tur ghidat de circa 45 de minute, la temperatura de 9-10 grade Celsius (este și foarte răcoroasă).
Urmează drumul spre București, prin Bor și Negotin (oare oprim la o pljeskavica?).
Sosirea la Piața Operei din București este planificată pentru ora 23:00, duminică, 13 octombrie 2024.
Participarea necesită înscriere în formulă electronică. Vă rog să transmiteți numele pasagerilor și adresa de facturare (vă răspund foarte repede):
- fie prin e-mail: [email protected]
- fie prin mesaj messenger pe contul Andrei Ionel: https://www.facebook.com/andrei.ionel.geografie/
- fie pe aplicația Whatsapp (valabil numai pentru cei care au mai fost cu noi; este interzisă ștergerea voluntară a mesajelor înainte ca excursia să aibă loc).
La înscriere vă rog să specificați și data orientativă la care veți face plata / plățile.
Înainte de a face plata pachetului turistic, prin transfer bancar, vă rog să vă asigurați că ați citit cu atenție condițiile de călătorie și contractul-cadru al agenției, pe linkurile:
- https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/
- https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/
Prețul pachetului turistic este de două tipuri:
- 800 de lei pentru o persoană (early booking pentru înscrierile care au loc până pe 20 septembrie 2024 inclusiv);
- 950 de lei pentru o persoană (pentru înscrierile care au loc începând cu 21 septembrie 2024).
Prețul de 800/950 include:
- transportul cu microbuzul clasificat, pe distanța totală de circa 1000 de kilometri (și tot ceea ce ține de acesta);
- cazare cu mic dejun și cină, pentru 2 nopți, la Cabana Stol, loc în dormitor;
- asistența turistică pe durata deplasării.
Prețul de 800/950 NU include următoarele cheltuieli care fac obiectul programului nostru:
- biletul de intrare la Peștera Lazareva (modic);
- eventuale opriri în zilele 1 și 3 pentru masa de prânz, precum și o gustare de prânz la cabană în ziua 2.
Toate cheltuielile se vor achita în numerar și în moneda locală, Dinarul Sârbesc (RSD), pe care îl cumpărăm la casele de schimb valutar, contra EURO (recomandat) sau LEI (cursul este dezavantajos, dar nu schimbăm sume prea mari).
Vă mulțumesc frumos și abia aștept să călătorim împreună!
Andrei Ionel Bergheș
Ghid de turism
[email protected] - https://geoarhiva.com - turism bazat pe cunoaștere
Pachet lansat în data de 31.07.2024.
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Piata Operei, Bucharest, Romania

Sharing is Caring: