Advertisement
Institut for Dansk Lydarkæologi udgiver nu – i samarbejde med SMK, Museum Jorn og med uvurderlig hjælp fra kunstnerens arvinger – de tidligste kendte danske lydkunstværker. Fem værker fra 1948-49 skabt af kunstnerne Richard Winther (1926-2007), Hans “Bamse” Kragh-Jacobsen (1913-92), Niels Macholm (1915-1997), Ib Geertsen (1919-2009) og Gunnar Aagaard Andersen (1919-1982), der alle var en del af kunstnersammenslutningen Linien II.I anledning af udgivelsen, som har været år undervejs, vil IDL gerne invitere til en lille fejring og et glas vin hos Kirkegaards Antikvariat.
---
“Det er jo ikke musik; det er malere, der laver støjmalerier” – Richard Winther
“Man skulle da for fanden kunne lave en linje, der var fri af lærredet, men stod direkte i luften – det må man kunne gøre som lyde” – Gunnar Aagaard Andersen
---
Historien om Linien II’s lydeksperimenter er en historie om, hvordan en håndfuld unge, idealistiske, selvhøjtidelige og fjantede danske kunstner-lapser af omveje i 1948 opfandt deres egen konkret-lydkunst nærmest nøjagtig samtidig med at radiotekniker og komponist Pierre Schaeffer arbejdede på at udvikle sin musique concrète – og endda offentliggjorde deres konkrete lydværker på en udstilling i København inden Schaeffers første musique concrète-værk 'Cinq études de bruits' blev uropført i fransk radio.
Udgivelsen præsenterer fem lydværker, der på forskellig vis undersøger og leder efter nye løsninger på en række formelle æstetiske problemer omkring den konkrete kunst ved at transponere undersøgelserne over i lyd.
Det er en historie, der ikke har været belyst før, da værkerne indtil nu kun har eksisteret i to sæt eksemplarer på skrøbelige lakplader, der begge har været låst inde i museumsarkiver. Nu kan de historiske lydværker endelig høres, når Institut for Dansk Lydarkæologi udgiver dem på LP næsten 75 år efter deres indspilning, og samtidig opruller historien omkring værkernes tilblivelse i en længere artikel, der følger med udgivelsen.
Fra indledningen til artiklen som følger LP-udgivelsen:
“I marts 1948 beskriver radioingeniøren Pierre Schaeffer i Paris i sin dagbog, at han drømmer om at skabe “en støjsymfoni”. Han begynder at samle lyd-objekter, som han låner fra den franske radios lydeffekt-afdeling: Klappere, klaxons, cykelhorn, skaller fra kokosnødder ect. Fire måneder efter den 7. juli 1948 går de tre billedkunstnere Richard Winther, Hans “Bamse” Kragh-Jacobsen og Niels Macholm, der alle er en del af kunstnergruppen Linien II, ind i et lejet musikstudie på Frederiksberg for at indspille to lydværker til Linien II’s udstilling, som skal åbne senere på måneden: En udstilling, der skal fremstå som en samlet manifestation af den konkrete kunst. Med sig bringer de bl.a. sandpapir, et elektrisk summeapparat og et horn, og sammen indspiller de de to lydværker 'Maskinsymfoni nr. 2' af Richard Winther og 'Bruitistiks symfoni nr. 1' af Bamse Kragh-Jacobsen. I mellemtiden har Schaeffer i Paris i maj opgivet lydeffekterne og er begyndt at manipulere med de lyde han optager. Han vælger betegnelse musique concrète til den nye musik, han arbejder på. I Linien II’s udstilling på Den Frie Udstillingsbygning i København, der vises fra 31. juli til 15. august 1948, er lakpladen med Winther og Kragh-Jacobsens værker installeret i udstillingen og opføres for udstillingens gæster. Den 5. oktober 1948 uropføres Pierre Schaeffers første musique concrète-værk 'Cinq études de bruits' i fransk radio.”
Udover de fire værker, som blev optaget på to lakplader i et lydstudie på Frederiksberg i 1948 og 1949, indeholder den nye LP-udgivelse også den eneste kendte, dog senere indspilning af lydværket 'Koncert for fem violiner og et lysbilledapparat' fra 1949 af kunstner Gunnar Aagaard Andersen, der også var et centralt medlem af Linien II. Til værket omtegnede Aagaard Andersen en række af sine malerier til et fem-farvet grafisk partitur på millimeterpapir, som fem violinister så blev sat til at ‘afspille’ fra venstre mod højre. En ung Jens Jørgen Thorsen beskriver sin oplevelse af uropførelsen i 1949: “Fantastiske tonespringvand fremkom, og springvandets kilde blev vist på væggen, gennem et lysbilledapparat som et kæmpemaleri.”
---
Institut for Dansk Lydarkæologi er en uafhængig forsknings- og formidlingsforening, hvis overordnede formål er at fremdrage, tilgængeliggøre og formidle eksperimenter med optaget lyd og at bidrage til skrive historierne om dansk lydkunst, eksperimental, elektron- og konkretmusik.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Kirkegaards Antikvariat, Herlev, Denmark