Advertisement
Duminică, 16 februarie, de la ora 19:00, instalația performativă „Spații originale / Gesturi legalizate” va avea loc la /SAC @ Malmaison (Calea Plevnei 137C, corp B, et. 2). Această iterație va încheia, de asemenea, ciclul de performance-uri din cadrul instalației actuale de la /SAC @ Malmaison.Instalația performativă este realizată de Simona Dabija (coregrafă și performeră), Ioana Marchidan (coregrafă și performeră), Rucsandra Pop (dramaturgă), Dimitrie Gora (artist vizual), Maria Ghement (arhitectă), Justin Baroncea (arhitect), Alexandru Suciu (muzică), atelier SET (producție set design), Ilinca Pop (grafică) și Alex Radu (curator).
Durata: 1h
Intrarea este liberă.
Trailer:
***
SPAȚII ORIGINALE / GESTURI LEGALIZATE
Moștenirile se întrupează în nenumărate bunuri și obiecte, emoții, gesturi mici, trăsături în care îi regăsim pe cei care nu mai sunt, în gusturi și mirosuri care ne proiectează în trecut sau ne dictează alegerile pe care le facem în prezent. „Spații originale / Gesturi legalizate” este o instalație performativă care pune în dialog obiecte fizice și emoționale moștenite de performerele Ioana Marchidan și Simona Dabija cu obiectele artistice create de Dimitrie Gora, într-un spațiu fizic, expozițional, al cărui design e realizat de Maria Ghement și Justin Baroncea și un spațiu sonor realizat de Alexandru Suciu.
Titlul ales invocă o altă moștenire culturală, romanul scriitorului optzecist Gheorghe Crăciun „Acte originale / Copii legalizate”. Corpul și corporalitatea au fost teme care l-au preocupat pe autor până la obsesie.
***
O colecție de ziare vechi, un binoclu, cutii de conserve, două tablouri, niște blănuri de nurcă, ouă fierte perfect astfel încât gălbenușul să nu fie nici tare nici moale, cărți polițiste, tratate de anatomie, mirosul cartofilor prăjiți sau al lenjeriei proaspăt spălate și apretate, un dinte de aur, culoarea ochilor, o pereche de pantaloni atârnați într-un cuier, bani, case locuite acum de alte familii sau camere golite de viață, niște chei căzând pe podea, mâini pufoase, muzică clasică, un aragaz comunist pe care plutește imaginar o rățușcă. Moștenirile lăsate de cei care nu mai sunt se întrupează în nenumărate obiecte, gesturi mici pe care le ducem mai departe, de emoții, de trăsături în care îi regăsim pe ei, în gusturi și mirosuri care ne proiectează în trecut sau ne dictează alegerile pe care le facem în prezent.
Pornind de la povești de familie pe care simt că le duc cu ele, Ioana Marchidan și Simona Dabija propun o cartare performativă a ideii de moștenire. Spațiul performativ, al cărui design e realizat de Maria Ghement și Justin Baroncea, pune în dialog obiectele fizice și emoționale aparținând celor două performere cu obiectele artistice create de Dimitrie Gora. Performance-ul e construit și prezentat publicului în cadrul unei expoziții în spațiul /SAC de la Malmaison, o clădire care este din păcate un simbol al felului cum tratăm ca societate moștenirile colective. Plasat în acest cadru simbolic, procesul creativ de prelucrare a ideii de moștenire propus de Simona Dabija, Ioana Marchidan și echipa care le însoțește în această reconstrucție identitară personală și colectivă capătă valoare unui ritual de reflecție și regenerare comunitară.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
/SAC @ MALMAISON, Calea Plevnei 144, București, România,Bucharest, Romania