Sommerhuset i antropologisk perspektiv: Film + samtale + et glas vin

Wed Jul 06 2022 at 07:15 pm to 08:30 pm

Cinemateket | Copenhagen

Cinemateket
Publisher/HostCinemateket
Sommerhuset i antropologisk perspektiv: Film + samtale + et glas vin
Advertisement
Efter visningen af ‘En dag i sommerhus’ kan du opleve instruktør Adam Paaske i samtale med antropolog og boligforsker Mark Vacher. Samtalen vil blandt andet handle om deres forskellige måder at have undersøgt danske sommerhusbeboere på, forholdet mellem antropologi og film og ikke mindst sommerhusets betydning for det danske samfund.
Samtalen er på dansk og varer omkring 45 minutter.
Med i prisen er i øvrigt et godt glas vin.
Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/en-dag-i-sommerhus-debat
------------------------------------
OM FILMEN
------------------------------------
EN DAG I SOMMERHUS
Instruktør: Adam Paaske
En absurd komedie om danskere (og en enkelt tysker) i sommerhuse: En teenagepige træder vande i en indendørs swimmingpool, en apatisk musikduo, en flok fordrukne venner der spiller et nervepirrende spil dart, en virtual reality-motionerende mand i underbukser og en kvinde som minutiøst beretter om sin nervøse shih tzu-hunds hverdag.
Disse og mange andre personer i mere eller mindre komiske scenarier udgør Adam Paaskes tableaukomedie ’En dag i sommerhus’, som med dokumentarisk-antropologisk nysgerrighed undersøger en hjørnesten i den danske middelklasse- og overklassekultur: Sommerhuset.
Ifølge Filmmagasinet Ekko er ‘En dag i sommerhus’ "lige dele humor og lise for sjælen”.
Danmark 2022
DCP
30 min.
Dansk tale. Tilladt for børn over 15 år
Medvirkende ikke anført
------------------------------------
FRI FRA ARBEJDE
DOKUMENTARISKE FERIEFILM FRA NÆR OG FJERN
------------------------------------
Gennem fem nyere dokumentarfilm og fire instruktørsamtaler dykker vi ned i verdener befolket af sæsonarbejdere, sommerhusbeboere, storvildtjægere, strandbæster og soldyrkere i alle aldre. Rejs med!
Filmene i serien er alle kunstværker, der på hver sin facon undersøger vidt forskellige måder at tilbringe de lyse sommerdage på: Fra den danske hvide middel- og overklasse i deres sommerhuse over unge sæsonarbejdere på et all-inclusive hotel i Tyrkiet til koncentrationslejr-turister i Tyskland.
For de fleste er ferien blot en pause. Før eller senere skal vi tilbage og sælge vores arbejdskraft, og derfor ønsker de fleste at lade batterierne op ved at gøre noget helt andet. Ferien er et tidsrum, der skal fyldes med mening og mindeværdige oplevelser, alternativt et langt, begivenhedsløst afbræk. Noget, som synes at adskille sig fra hverdagen.
I begge tilfælde står turistbranchen klar: Betal ved kasse et, og vi skaber rammerne for lige netop den form for ferieforbrug, du foretrækker! At mange alligevel ender med at lave det samme som derhjemme – som for eksempel at se tv og drikke alkohol – antyder den absurditet, der ligger indlejret i mange ferieformer.
Filmene er fyldt med morsomme scener, som når en gruppe drenge i ’Treasure Island’ gang på gang forsøger at snige sig ind i et parisisk vandland uden at betale – og hver gang mislykkes. Det er også svært ikke at grine med ved synet af en gammel og meget bleg storvildtjæger, der efter at have drukket for mange bajere på sin udkigspost er faldet i søvn midt på savannen.
Humoren i filmene er dog ikke kun til for at underholde. Gennem komikken rejses både samfundsmæssige og eksistentielle spørgsmål: Er vor tids turisme en ny form for kolonialisme? Hvorfor består størstedelen af året af (løn)arbejde og ikke ferie? Hvordan kunne forholdet mellem ferie og arbejde se ud i fremtidens gode samfund?
Spørgsmål som disse vil ikke kun blive undersøgt i selve filmene, men også i samtaler. Efter fire af seriens visninger inviterer vi instruktørerne til at fortælle om tilblivelsen af deres værkers og om værdien af filmiske ferie- og turisme-studier. Her vil det blandt andet være muligt at opleve Berlinale-vinderen Guillaume Brac, den CPH:DOX-nominerede Volkan Üce og ikke mindst den tredobbelte Cannes-vinder Sergei Loznitsa.
Vi sørger for, at du kan rejse ud i den store verden på en billig, klimavenlig, sjov og berigende måde. Sommerferie rimer på filmserie!
Adam Paaske, seriekurator og instruktør
------------------------------------
FILMVISNINGER I SERIEN
------------------------------------
Lørdag den 11. juni
19.00: Austerlitz + debat
Onsdag den 15. juni
20.30: Treasure Island + debat
Torsdag den 16. juni
16.45: Safari (Ulrich Seidl, 2016)
Fredag den 17. juni
21.30: Austerlitz (Sergei Loznitsa, 2016)
Lørdag den 18. juni
19.00: All-In + debat
Fredag den 24. juni
21.00: Safari (Ulrich Seidl, 2016)
Onsdag den 29. juni
19.15: All-In (Volkan Üce, 2021)
Tirsdag den 5. juli
16.45: Treasure Island (Guillaume Brac, 2018)
Onsdag den 6. juli
19.15: En dag i sommerhus + debat
Mandag den 11. juli
16.30: Safari (Ulrich Seidl, 2016)
Onsdag den 13. juli
18.00: En dag i sommerhus (Adam Paaske, 2022)
------------------------------------
PRAKTISK INFORMATION
------------------------------------
En dag i sommerhus + debat
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Tid: Onsdag den 6. juli kl. 19.15
Billetpris: 85 kr., dog 55 kr. for Cinematekets medlemmer
Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/en-dag-i-sommerhus-debat
Læs mere om Cinemateket og medlemsfordele på: https://www.dfi.dk/cinemateket/medlemmer
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Cinemateket, Gothersgade 55, Copenhagen, Denmark

Tickets

Sharing is Caring: