Advertisement
Indleder: Morten Nissen, Ph.d., Dr. Psych., Professor, DPUAarhus Uni.Kapitalismens omsorgskrise og mistrivsel.
I de senere år er psykisk mistrivsel steget kraftigt. Antallet af psykiske diagnoser er alarmerende højt, og særligt de unge er udsat på dette område. Sundhedsstyrelsens undersøgelser viser at antallet af stressramte også er stigende (i 2021 scorede 29% af voksne danskere højt på stress-skalaen).
Som situationen er nu, underkastes menneskelige værdier kapitalismens logik, og omsorgen for menneskeliv forsømmes sammen med omsorgen for livet i det hele taget. I marxistiske teorier har der været tradition for at koble denne konstatering sammen med fremmedgørelsen, nemlig reduktionen af mennesket til en funktion i kapitalismen, og med det globaliserede forbrugersamfunds opsplitning af livssammenhænge og fællesskaber. Kan denne traditionelle socialistiske analyse opdateres til vor tids trivselskrise? Hvordan er kampen for et post-kapitalistisk samfund også kampen for mere trivsel og mindre psykisk “sygdom”? Hvor står frontlinjerne i kampene om de grundlæggende vilkår for trivsel? Hvilken rolle spiller de folkelige bevægelser som definerer sig med selvdiagnoser? Er der brug for en ny slags psykologisk forståelse, eller er psykologiseringen selv en del af problemet?
---------------------------------------------------------------
Syv lørdage formiddage i efteråret 2024 og foråret 2025 kl. 11:00-13:00 i Folkestedet Møllestien, Grønnegade 10, 8000 Aarhus C.
Gratis adgang ved tilmelding til: [email protected]
Oplæg og debat efterfulgt af en halv sandwich, frugt, lidt sødt
samt kaffe og the. Det sidste lægges der 30 kr. for.
”Filosofferne har kun fortolket verden forskelligt. Det drejer sig om at forandre den”. Sådan skrev Karl Marx. Men for at forandre verden må vi forstå den. Socialister har en lang tradition for at forstå og analysere samfundet - at forstå den udvikling, undertrykkelse og udbytning, der finder sted og de muligheder vi har for at forandre det.
Socialistisk lørdagsskoles formål er at give deltagerne nogle grundlæggende værktøjer til at forstå verden omkring os.
Vi lever i et samfund, hvor neoliberalismen dominerer, og markedstænkning tages for givet. I den offentlige debat bliver der sjældent sat spørgsmålstegn ved den måde, samfundet grundlæggende fungerer på.
Socialistisk lørdagsskole ønsker at udvikle vores kritiske sans og vores viden om samfundet ud fra et socialistisk ståsted.
Lørdagsskolen vil forhåbentligt også yde et bidrag til en bredere kritisk offentlighed og kultur, som alternativ til den nuværende, der er domineret af de borgerlige medier og borgerlig kultur.
Lørdagsskolen henvender sig til folk med forskellig baggrund og forudsætter ikke forhåndskendskab til emnerne. Vi håber den vil være interessant både for dem, der søger ny viden og dem, der vil dele deres viden og erfaringer.
Hver gang starter med et oplæg. Herefter vil vi i grupper diskutere en række spørgsmål, som oplægsholderen har forberedt. Vi slutter med opsamling og fælles diskussion og til sidst nogle afsluttende ord fra oplægsholderen. Der vil blive henvist til flere tekster, som deltagerne selv kan arbejde videre med.
Socialistisk lørdagsskole efterstræber en fordomsfri og åben diskussion, hvor vi sammen hjælper hinanden med at udvikle en socialistisk forståelse af verden.
Lørdagsskolen er arrangeret af Enhedslisten, SUF og RGU i Aarhus, men er åben for alle interesserede. Den er gratis, og den er for alle, unge og ældre.
Velkommen!
Støttet af FO-Aarhus' Debatpulje.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Grønnegade 10, 8000 Aarhus C, Danmark, Grønnegade 10, 8000 Aarhus C, Danmark,Aarhus, Denmark, Arhus