Senegalesiske Ousmane Sembène: 'Ceddo'

Sat Jul 03 2021 at 09:15 pm to 11:15 pm

Cinemateket | Copenhagen

Culture Art Society
Publisher/HostCulture Art Society
Senegalesiske Ousmane Semb\u00e8ne: 'Ceddo' Lørdag d. 3. juli kl. 21:15 viser Cinemateket den senegalesiske mesterinstruktør Ousmane Sembènes dekoloniale og folkelige drama 'Ceddo'.
Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/alle-film/film/ceddo
-----------------------
OM FILMEN
-----------------------
Sembène viser med ’Ceddo’, at koloniseringen af Afrika ikke blot var europæisk. Handlingen er henlagt til en feudal landsby, der danner knudepunkt for et sammenstød mellem hvide slavehandlere, muslimske missionærer og et lokalsamfund, der stritter imod. Sembènes sympati ligger hos sidstnævnte, og titlen – ’Ceddo’ – betyder ’en fra folket’. Filmen er på én gang historisk drama, politisk thriller og postkolonial kritik.
Medvirkende: Tabara N'diaye, Alioune Fall, Moustapha Yade, Mamadou N'diaye Diagne
Instruktør: Ousmane Sembène
Senegal, 1977
16mm, 117 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år
-----------------------
OM SERIEN
-----------------------
OUSMANE SEMBÈNE
MED KAMERAET SOM VÅBEN
1960'erne så fødslen af en ny og autentisk afrikansk filmkunst, efter kontinentet havde opnået sin uafhængighed fra de gamle europæiske kolonimagter. Frontfiguren var senegalesiske Ousmane Sembène (1923-2007), der i dag er kendt som 'faderen af afrikansk film', og det er ham, vi hylder med denne serie.
Sembènes publikum var med egne ord Afrika og afrikanerne. Vesten var kun et marked, han eksporterede til. Oprindeligt var han forfatter, men størstedelen af de mennesker, han gerne ville have i tale, kunne hverken læse eller skrive. Og så tilbød filmmediet nogle muligheder, som litteraturen slet ikke kunne hamle op med. Målet var vigtigere end midlet, mente den engagerede kunstner. For ham blev biografen en slags folkets aftenskole.
Sembène kom selv fra beskedne kår, men takket være sin lysende intelligens, disciplin og beslutsomhed steg han i graderne. Sine læreår tilbragte han i Frankrig og Rusland, og det var i Moskva, han lærte sig filmhåndværket. Man fornemmer den europæiske indflydelse i spillefilmsdebuten 'Black Girl'. Stilmæssigt minder den om sort/hvid 60'er-modernisme a la Godard og Antonioni. Men Sembènes dagsorden er en anden. Med kameraet som våben fortæller han om en sort pige, der groft udnyttes af det franske overklasseægtepar, hun er ansat hos.
Vi forstår, at undertrykkelsen fra kolonitiden lever videre i bedste velgående. Senere tog Sembène fat om de nye afrikanske nationalstater og ironiserede over et håbløst bureaukrati og opportunistiske politikere. Det førte til en række absurde komedier og alvorlige dramaer. Sproget skiftede fra fransk til wolof og andre lokale sprog. Håbet var for Sembène at finde ind til kernen af en afrikansk kultur, renset for fremmed indflydelse, europæisk såvel som arabisk. Og i hans allersidste film er det ældgamle animistiske kræfter, der skal redde samfundet som sådan.
Tak til Institut Français, Culture Art Society, Orchid Project og Center of African Studies for samarbejde.
----------------------
FILMVISNINGER:
-----------------------
Lørdag den 5. juni
18.30: Postanvisningen med intro
Mandag den 7. juni
16.30: The Curse (Ousmane Sembène, 1975)
Lørdag den 3. juli
21.15: Ceddo (Ousmane Sembène, 1977)
Torsdag den 8. juli
19.30: Camp de Thiaroye (Ousmane Sembène, Thierno Faty Sow, 1988)
-------------------------------------
PRAKTISK INFORMATION
-------------------------------------
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Tid: Lørdag den 3. juli kl. 21.15
Billetpris: 80 kr., dog 50 kr. for Cinematekets medlemmer
Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/alle-film/film/ceddo
Cinemateket overholder myndighedernes corona-anbefalinger. Praktisk information inkl. om refusion af købte billetter: https://www.dfi.dk/cinemateket/cinematekets-corona-forholdsregler
Læs mere om Cinemateket og medlemsfordele på: https://www.dfi.dk/cinemateket/medlemmer

Event Venue & Nearby Stays

Cinemateket, Gothersgade 55, Copenhagen, Denmark

Tickets

Sharing is Caring: