Advertisement
În prima zi de februarie facem o drumeție integral urbană (14 kilometri, clasa A1). Totuși, altcineva a ales pentru noi - să trăim o reală aventură pe această rută, care străbate malurile lacurilor din salba râului Colentina, care într-o lume ideală ar fi fost amenajate și larg deschise publicului amator de mișcare. Abordăm așadar atât segmente prietenoase cu pietonul, cât și segmente mai puțin prietenoase, dar sălbatice și cât se poate de naturale, motiv pentru care trebuie să ne echipăm bine ca pentru orice drumeție în natură.Acesta este un eveniment care nu necesită înscrieri sau confirmări de participare. Excursia face obiectul campaniei Geoarhiva Local: https://geoarhiva.com/2024/11/07/campania-geoarhiva-local-2024-2025/
Ne vedem sâmbătă, 1 februarie 2025, cel târziu la ora 10.00, la stația de metrou PIPERA, afară. Pornim pe strada George Constantinescu pentru a ajunge pe Șoseaua Fabrica de Glucoză, cale de acces pe Pajiștea Petricani, cea mai recentă arie protejată urbană. Potecile acesteia străbat păduricea de pe terasa relativ înaltă a Colentinei, pentru ca mai apoi să coboare pe malul stâng al cursului de apă, unde începe Lacul Plumbuita. Pentru câteva sute de metri, avansăm în amonte pe malul lacului superior Tei, trecem pe lângă roata mare, traversăm intersecția Doamna Ghica și facem o primă pauză la Biserica Teiul Doamnei, ctitorie a familiei Ghika de la 1833.
Reluăm parcursul Colentinei către aval și coborâm pe sub domeniul Ghica spre Parcul Plumbuita și Strada Ricinului, care însoțește malul lacului Plumbuita și care ne conduce la Mănăstirea omonimă, al doilea popas al nostru. Aflăm istoria și mai ales originea toponimului atât de neobișnuit, apoi continuăm spre cel de-al doilea stăvilar de pe traseul nostru, cel de la Șoseaua Colentina (trecere în Lacul Fundeni). Urmăm micul splai care însoțește o porțiune îngustă și pitorească de canal, apoi ajungem în cartierul de case Fundeni, pe unde întâlnim unele obstacole în urmărirea malului apei. Insula Fundeni nu mai este accesibilă, este proprietate privată.
Urmăm Aleea Arubium, care face parte dintr-o insulă toponimică formată din nume de cetăți daco-romane din teritoriul românesc. Curând ieșim la podul de cale ferată dintre stația București Obor și Gara Pantelimon, la intrarea în Cartierul Ostrov. Urcăm pe abrupta stradă a Spicului (Comuna Dobroești, Sat Fundeni), și ieșim în fața frumoasei biserici Fundenii Doamnei, monument istoric de la 1699. De aici trebuie să urmăm șoseaua zgomotoasă până după cel de-al treilea și ultimul stăvilar de pe traseu, cel dintre lacurile Fundeni și Dobroești.
Pentru a coborî la Lacul Dobroești trebuie să ne abatem tocmai până la Intrarea Somnului, care se prelungește cu aleea neasfaltată ce însoțește lacul în cea mai sălbatică porțiune a parcursului nostru. Abordăm și o mică bucată din Șoseaua Dobroești (ocolind un obstacol) pentru ca mai apoi să trecem pe lângă cimitirul Mărcuța (inaccesibil de la lac) și să intrăm în Parcul ecologic Dobroești (cu aproximație la ora 15:30). Aleile acestuia ne urcă pe terasa Colentinei, ieșim între blocurile Cartierului Pantelimon și finalizăm traseul la Biserica Mărcuța (1588). Liniile de transport din zonă sunt: 104, 14 și 55.
Tariful de participare este de 25 de lei de persoană și se achită la întâlnire, în numerar. Tariful de 25 de lei include efortul deplasării și ghidajul pentru cele menționate. Cine are abonamentul Geoarhiva Local nu trebuie să achite tariful. Nu trebuie să vă înscrieți la acest program, nici să confirmați prezența. Atenție! Se ține indiferent de condițiile meteo! Vă rog să vă echipați corespunzător prognozei pentru ziua excursiei.
Vă mulțumesc frumos și abia aștept să călătorim împreună!
Inițiator și ghid: Andrei Ionel Bergheș
Site oficial: https://geoarhiva.com/
E-mail: [email protected]
Facebook (profil oficial, public): https://www.facebook.com/andrei.ionel.geografie/
Grup Facebook (public): https://www.facebook.com/groups/440001466759119
Instagram: https://www.instagram.com/andrei.ionel.geografie/
Excursie lansată în data de 26.12.2024.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Stația de metrou Pipera, Bulevardul Dimitrie Pompeiu 7, Metrou-Pipera, Bulevardul Dimitrie Pompeiu, București, România,Bucharest, Romania