Ruby - mød den højaktuelle og fredsprisnominerede colombianske aktivist live i Cinemateket / 16. okt

Sat Oct 16 2021 at 01:45 pm to 03:30 pm

Cinemateket | Copenhagen

Cinemateket
Publisher/HostCinemateket
Ruby - m\u00f8d den h\u00f8jaktuelle og fredsprisnominerede colombianske aktivist live i Cinemateket \/ 16. okt
Advertisement
Fredsaktivisten Ruby Alba Castaño er en af fem nominerede til den prestigiøse 'Aurora Prize for Awakening Humanity' (på 1 mio. dollars) og er derfor ekstraordinært i Europa.
Ruby, som hun kaldes af de fleste, kommer til København kort efter prisuddelingen, og i Cinemateket kan du både møde hende live og se den roste danske dokumentarfilm om hendes arbejde – og om omkostningerne.
Lørdag den 16. oktober kl. 13.45 viser vi Tanja Wol Sørensens 'En revolutionær familie', der både viser Rubys hårde aktivisttilværelse i og efter den væbnede konflikt i Colombia, og hvilken pris, det har på familiefronten. Datteren Yira er voksen og bor i eksil i Cuba – hun er filmens anden hovedperson.
Efter filmen er der 45 minutters debat med filmens hovedperson, Ruby Alba Castaño, foruden Zayra Moisés Jensen (Master i International Relations & Politics, herboende colombianer og aktivist), filmens instruktør, Tanja Wol Sørensen, og Mogens Pedersen (tidligere ambassadør i Colombia, tidligere senioranalytiker hos DIIS).
Vi byder på et glas efter visningen.
Arrangementet er lavet i samarbejde mellem Bullitt Film og Cinemateket. Arrangementet er støttet af 3Fs Medie- og Kulturfond.

Billetpris: 85 kr. (55 kr for medlemmer af Cinemateket)
Billetter: 33 74 34 12 eller https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/ruby-mod-den-prisnominerede-aktivist-film-og-debat
------------------------------------
MERE OM AURORA-PRISEN
------------------------------------
Prisen på en rund million dollars, som vinderen må give til de organisationer og fællesskaber, personen kæmper for, og uddeles i Venedig i begyndelsen af oktober.
Prisen gives til ”en person, som sætter sit liv og vel på spil for at redde andres liv, sundhed og frihed i en kontekst af voldelig konflikt, humanitære kriser og andre grove menneskerettighedsovertrædelser”, og komiteen består af bl.a. Nobelpris-modtagerne Shirin Ebadi og Leymah Gbowee, tidligere præsidenter, menneskerettighedsaktivister m.fl.
Læs mere om prisen på https://hetq.am/en/article/130109.
------------------------------------
MERE OM FILMEN
------------------------------------
SYNOPS TIL FILMEN:
I Colombia holder man endnu vejret, efter at fem årtiers væbnet konflikt mellem FARC-guerillaer og landets regering blev afløst af en fredsaftale i 2016. FARC blev bl.a. slettet på EU's terrorliste efter forhandlinger, der foregik i Havana med internationale mæglere.
Det er den historiske baggrund, at et ikke helt almindeligt liv nu udspiller sig i 'En revolutionær familie' – både i Colombia og på Cuba.
Den unge kvinde Yira er datter af to stærke personligheder. Faren var hardcore FARC-guerrilla og colombiansk kommunist. Yira mødte ham kun i fængslet som barn; han levede ikke længe nok til at opleve freden. Yira har også kun set sit andet ophav sporadisk, for moderen har viet sit liv til fredsprocessen og knokler med at forebygge stridigheder mellem skeptiske bønder og regering. Hun hedder Ruby Alba Castaño og er netop nu i Europa, da hun er nomineret til den prestigiøse humanitærpris, Aurora-prisen.
Ruby, der ruller rundt med bevæbnet bodyguard om dagen og falder i søvn mellem papirstakke om aftenen, ville i de fleste dokumentaristers hænder være blevet ubestridt hovedperson. Hver dag hjælper hun små lokalråd, også til at tage tunge beslutninger om at give afkald på land – i bytte for løfter, som kun måske bliver indfriet.
Men Yira, der er nybagt mor, repræsenterer fremtiden, og for hende er morens dagsorden en selvisk en, der holder familien splittet.
Tanja Wol Sørensens 'En revolutionær familie' er ikke kun en politisk dokumentar, men et dybfølt og nuanceret portræt af den pris, det ofte har at ofre sig for en sag. På den måde viser den, at det nogle gange giver udbytte at ofre et skarpt fokus til fordel for flere facetter. Relationer har som bekendt altid (mindst) to sider. Både i fredsprocesser og familier.
------------------------------------
PRAKTISK INFORMATION
------------------------------------
Ruby - mød den colombianske aktivis
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Tid: Lørdag den 16. oktober kl. 13.45
Billetpris: 85 kr., dog 5 kr. for Cinematekets medlemmer
Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/ruby-mod-den-prisnominerede-aktivist-film-og-debat
Læs mere om Cinemateket og medlemsfordele på: www.dfi.dk/cinemateket/medlemmer
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Cinemateket, Gothersgade 55, Copenhagen, Denmark

Tickets

Sharing is Caring: