Robert Gerwarth, 1918 and the End of Empires

Fri May 05 2023 at 06:00 pm

Filozofska fakulteta UL | Ljubljana

Rok Stergar
Publisher/HostRok Stergar
Robert Gerwarth, 1918 and the End of Empires
Advertisement
Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
v sodelovanju z Veleposlaništvom Irske v Sloveniji
ob stoletnici začetkov irske diplomacije leta 1919
vljudno vabi na predavanje
Roberta Gerwartha
(University College, Dublin)
1918 and the End of Empires
ki bo _________________ v predavalnici ____ Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.
Predavanje bo v angleščini.
Ko se je novembra 1918 prva svetovna vojna formalno končala, je bil zemljevid Evrope spremenjen bolj radikalno kot kadar koli v sodobni zgodovini. Stoletja stari imperiji so izginili, nadomestile so jih nacionalne države, ki pred tem večinoma niso obstajale kot neodvisne države. To je bilo morda malo presenetljivo glede na to, da je bila svetovna vojna v prvi vrsti vojna imperijev, boj za preživetje ali razširitev imperijev, ne pa vojna med nacionalnimi državami. Bila je tudi del neprekinjenega kroga imperialnega nasilja, ki se je začel leta 1911 in končal s pogodbo iz Lausanne leta 1923.
Vpliva te imperialne vojne pa niso čutili le Evropejci, ampak na stotine milijonov ljudi, ki so živeli v imperialnem svetu. Prinesla je vojaški nabor, okupacijo, inflacijo in gospodarske pretrese, v mnogih primerih pa je ponudila nove priložnosti, zamisli, načrte in upe. Predavanje bo govorilo o vsem tem, pokazalo pa bo tudi na nekatere najbolj eksplozivne zapuščine vojne, ki so še vedno z nami.
Robert Gerwarth je profesor sodobne zgodovine na University College, Dublin, in direktor tamkajšnjega Centra za vojne študije. Je avtor vrste knjig o zgodovini nasilja v Evropi dvajsetega stoletja, zadnja je The Vanquished: Why the First World War Failed to End, 1917-23 (2016), ki je bila prevedena že v dvanajst jezikov, nazadnje v hrvaščino (2018).
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Filozofska fakulteta UL, Aškerčeva cesta 2,Ljubljana, Slovenia, Ljubljana, Slovenia

Sharing is Caring: