Advertisement
Conversia economică a Bazinului Carbonifer Valea Jiului a determinat orientarea populației locale către promovarea turismului în regiune. Contribuim și noi la această promovare printr-un program inedit în care atingem atât obiective naturale, cât și antropice, unele chiar în premieră.Acesta este un program de drumeții cu dificultate mică (Clasa A), în care avem nevoie de un minim de condiție fizică. Echipament recomandat: lanternă și cipici de apă, pentru parcurgerea completă a Peșterii Bolii.
Se învârte roata autocarului: sâmbătă, 9 noiembrie 2024, la ora 06:10, din Piața Operei (Prof. Dr. Victor Babeș) din București, deservită de stația de metrou Eroilor și de liniile de suprafață 61, 69, 90, 104, 123. Întâlnirea are loc cel târziu la ora 06:00 în parcarea mare centrală din Piața Operei.
Prima zi o dedicăm obiectivelor naturale, dar și unui obiectiv istoric - Turnul Crivadiei, fost pichet vamal dintre olteni și hațegani. Prima oprire este la Peștera Bolii (Bolyai), monument al naturii care se vizitează la început pe traseul turistic amenajat și iluminat, apoi, opțional, putem înainta prin apa pârâului Jupâneasa care străbate peștera (ajunge la glezne), până la gura sudică a acesteia. A doua oprire este la Cheile Băniței, un alt monument al naturii, o fostă peșteră al cărei tavan s-a prăbușit și prin care astăzi putem înainta fie prin apa mică a Băniței, fie ajutându-ne de cablul montat în peretele stâng al cheilor (nu este strict necesar să intrați în apă). A treia oprire este la Crivadia, de unde pornim într-o scurtă ascensiune până la Turnul medieval, monument istoric bine conservat. Opțional, numai pentru aventurieri, ne putem abate și prin Cheile Crivadiei, măcar în partea de început (tot prin apă, numai dacă vremea permite).
Cazarea se face la prietenii noștri de la pensiunea Șura lui Pătru, în camere duble cu pat matrimonial sau camere triple (conform structurii solicitărilor).
A doua zi pătrundem în istoria recentă și agitată a regiunii în care suntem și începem cu Muzeul Mineritului de la Petroșani, care are și o secție de istorie montană (unică în România). Continuăm cu vizitarea Exploatării Culturale Petrila, amenajată pe situl industrial al Exploatării Miniere Petrila și compusă din: Muzeul Salvatorului Minier, Mina Școală, calea ferată industrială (ne dăm cu ciclodrezina) și alte anexe care s-au adăugat circuitului. Facem cunoștință cu operele artistului vizual Ion Barbu care este chiar din Petrila. Tot prin grija comunității locale s-a amenajat și Casa Memorială Ion D. Sîrbu, aflată în apropierea minei. Adăugăm și o pauză de masă, în limita timpului disponibil.
Sosirea la Piața Operei din București este planificată pentru ora 23:00, duminică, 10 noiembrie 2024.
Participarea necesită înscriere în formulă electronică. Vă rog să transmiteți numele pasagerilor și adresa de facturare (vă răspund foarte repede):
- fie prin e-mail: [email protected]
- fie prin mesaj messenger pe contul Andrei Ionel: https://www.facebook.com/andrei.ionel.geografie/
- fie pe aplicația Whatsapp (valabil numai pentru cei care au mai fost cu noi.
La înscriere vă rog să specificați și data orientativă la care veți face plata / plățile.
Înainte de a face plata pachetului turistic, prin transfer bancar, vă rog să vă asigurați că ați citit cu atenție condițiile de călătorie și contractul-cadru al agenției, pe linkurile:
- https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/
- https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/
Prețul pachetului turistic este de două tipuri:
- 350 de lei pentru o persoană (early booking pentru înscrierile care au loc până pe 25 octombrie 2024 inclusiv);
- 500 de lei pentru o persoană (pentru înscrierile care au loc începând cu 26 octombrie 2024).
Prețul de 350/500 include:
- transportul cu autocarul clasificat, pe distanța totală de circa 750 de kilometri (și tot ceea ce ține de acesta);
- cazarea simplă, pentru 1 noapte, la Șura lui Pătru, loc în cameră dublă sau triplă;
- asistența turistică pe durata deplasării.
Prețul de 350/500 NU include următoarele cheltuieli care fac obiectul programului nostru:
- tariful de acces în Parcul Național Grădiștea Muncelului - Cioclovina (modic);
- biletul de intrare la Muzeul Mineritului (modic);
- contribuția pentru accesul și ghidajul local la Exploatarea Culturală Petrila (în jurul a 30 de lei);
- micul dejun (este posibil să-l aranjăm la pensiune sau facem cumpărături).
Vă mulțumesc frumos și abia aștept să călătorim împreună!
Andrei Ionel Bergheș
Ghid de turism
[email protected] - https://geoarhiva.com - turism bazat pe cunoaștere
Pachet lansat în data de 03.09.2024.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Piața Operei, Academia Nlp Romania Training & Coaching - Coevolve, Bulevardul Eroii Sanitari 3, București, România,Bucharest, Romania