About this Event
Bu atölyede katılımcılar, Rasimpaşa Mahallesi’ni ses aracılığıyla yeniden keşfedecek ve gündelik hayatta karşılaştıkları seslerin kent yaşamına dair taşıdığı bilgileri yorumlayacaklardır. Amaç, sesi yaratıcı bir materyal ve kent analizi aracı olarak kullanmak, ses toplamanın ve aktarmanın farklı yollarını keşfetmek ve disiplinlerarası bir perspektif geliştirerek kentle yeni bağlantılar kurmanın yollarını bulmaktır.
Atölye, dinleme ve üretim aşamalarından oluşur ve süreç boyunca katılımcılarla ilham verecek yaklaşımlar ve örnekler paylaşılır. Katılımcılar, belirlenen rota üzerindeki ses yürüyüşü sırasında çevreyi işitsel olarak keşfederken, sesi farklı araçlarla yakalama ve belgeleme yöntemleri üzerine pratik yapma imkanı bulacaklardır. Dinleme ve ses toplama aşamasının ardından, katılımcılar iki farklı grup halinde çalışarak bu deneyimi yaratıcı ürünlere dönüştüreceklerdir. Bir grup sesin görsel ve metinsel ifadeleri üzerinde çalışırken, diğer grup ses kolajları üretecektir. Süreç boyunca her iki grup da birbiriyle etkileşim halinde olacak, işitsel ve görsel ifadeler arasında bir diyalog kurarak ortak bir çalışma ortamı yaratılması teşvik edilecektir.
Atölyenin sonunda katılımcılar, mahalleye dair deneyimlerini yansıtan görsel-işitsel kartpostallar yaratmış olacak ve bu kartpostallar hem bireysel bir ifade aracı hem de kolektif bir kentsel deneyim dokümanı olarak saklanacaktır.
Neval Tarım, 1991 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık, ardından aynı üniversitenin Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde Sonik Sanatlar yüksek lisans eğitimleri aldı. Yüksek lisans çalışmaları sırasında, çeşitli üniversitelerin mimarî tasarım stüdyo eğitimi süreçlerine katkıda bulunmaya ve mimarlık öğrencileri için ses merkezli atölyeler düzenlemeye başladı. Dinleyicilere çeşitli hayali mekânlarda olma hissini vermeye yönelik kompozisyon stratejileri üzerine yüksek lisans tezi yazdı. Görsel için ses tasarımı, uzamsal ses kompozisyonları, mekâna özgü ses yerleştirmeleri gibi çalışmalarıyla Türkiye’de ve yurtdışında seminer, konser ve sergilere dahil oldu. İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitelerinde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak Sinema, Görsel İletişim Tasarımı ve Müzik Bölümü öğrencileri için ders verdi. Hâlihazırda Melodika Ses Prodüksiyon Şirketi’nde film için ses tasarımı üzerine çalışmaktadır. Ses, mimarî, kent ve algı arasındaki ilişkiler üzerine yoğunlaştığı kişisel araştırma, müzik ve sanat pratikleriyle birlikte atölye çalışmalarını akademi dışında da sürdürmektedir.
Event Venue & Nearby Stays
Hoş Atölye, No:72, 34716 İskele Sokak, İstanbul, Turkey
USD 0.00