Rados, Kelemen, Lonquich...

Thu Jul 22 2021 at 04:00 pm to 06:30 pm

BMC - Budapest Music Center | Budapest

BMC - Budapest Music Center
Publisher/HostBMC - Budapest Music Center
Rados, Kelemen, Lonquich... Műsor:
Mozart: D-dúr fuvolanégyes, K. 285
Győri Noémi (fuvola); Kokas Katalin (hegedű); Bársony Péter (brácsa); Kokas Dóra (cselló)
Dvořák: e-moll zongoratrió, op. 90 (“Dumky”)
Kelemen Barnabás (hegedű); Nicolas Altstaedt (cselló); Alexander Lonquich (zongora)
Fauré: c-moll zongoraötös, op. 115
Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás, Jonian Ilias Kadesha (hegedű); Kokas Katalin (brácsa); Vashti Mimosa Hunter (cselló); Rados Ferenc (zongora)
Mozart azt írta apjának szóló egyik levelében, hogy nem szereti a fuvolát, ami kissé meglepő annak fényében, hogy milyen gyönyörű fuvolaműveket komponált. Persze Mozartnak sem kell minden szavát elhinni: alighanem apja szemrehányásai elől próbált kitérni, amikor Leopold a szemére vetette, hogy miért haladt olyan lassan tervezett fuvoladarabjainak komponálásával. Akárhogy is, a D-dúr fuvolanégyes csodálatos mű: Győri Noémi nemrég vette lemezre azokkal a muzsikustársaival, akikkel ezen a délutánon előadja. A Mozart-mű tehát afféle lemezbemutatóként hangzik el, Dvořák méltán népszerű „Dumky”-triója ugyanakkor lemezelőzetesként. Mielőtt stúdióba vonulna a Kelemen– Altstaedt–Lonquich trió, meghallgathatjuk előadásukban a méltán népszerű, nagyszabású darabot, amely nevét a szláv „dumka” szó után kapta. A kifejezés eredetileg a rabságban énekelt balladákra vonatkozott, amelyekre az éles hangulati váltások jellemzők. A koncert második részében aztán Gabriel Fauré 1921-ben bemutatott c-moll zongoraötöse szólal meg Rados Ferenc és a Kelemen Kvartett előadásában. Az idős, szinte teljesen süket zeneszerző darabja hatalmas sikert aratott az ősbemutatón, az amerikai zeneszerző, Aaron Copland szerint Fauré főművéről van szó, amely „mélységben Bachot, kecsességben Mozartot idézi”.
A Zeneakadémián és a BMC-ben rendezett koncertek előtt Fazekas Gergely zenetörténész tart műismertető előadást a hangversenyek kezdési időpontja előtt egy órával.
A műsorváltozás jogát fenntartjuk.
Az rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható.
A helyszínen maszk használata kötelező.

Event Venue & Nearby Stays

BMC - Budapest Music Center, Mátyás u. 8., Budapest, Hungary, 1093, Budapest, Hungary

Tickets

Discover more events by tags:

Concerts in Budapest

Sharing is Caring: