Advertisement
Medvirkende: Charlotte Hjørringgaard Larsen, sopran
Hanne Struck-Schøning, alt
Christian Præstholm, orgel
Det er blevet sagt om den italienske barokkomponist Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736), at var han ikke død af tuberkulose i en alder af bare 26 år, så var han blevet en lige så stor komponist som Mozart.
Han blev uddannet ved konservatoriet i Napoli og virkede som kapelmester hos forskellige fyrster indtil han trak sig tilbage som munk i cappucinerklostret i Pozzuoli. Her komponerede han sit sidste store værk Stabat Mater.
Pergolesi var dødsmærket fra fødslen. Han blev konfirmeret da han var 15 måneder (!) gammel. Det gjorde man kun når barnets liv var i overhængende fare. Det eneste kendte portræt af Pergolesi, en karikatur af en Leone Ghezzi, viser da også en stærkt handikappet mand, hvis ene ben er betydeligt kortere end det andet. Måske er det bevidstheden om dødens nærhed, der satte den unge, febersyge komponist i stand til at give sekvensen Stabat Mater om Marias sorg, da hun står ved foden af korset, en så kongenial og afklaret tolkning.
Værket blev bestilt til at afløse intet mindre end Scarlattis Stabat Mater til opførelse Langfredag i Napoli. Det er langfredagsmusik - om død og smerte. Tænk at stå ved foden af et kors, hvor ens eget kød og blod netop er blevet tortureret til døde. Alligevel er der plads til håb og forsoning. Nogle af værkets 12 satser er nærmest opera. Der er megen lidelse, men ind imellem sprudler det af glæde over den kommende herlighed. Døden er for Pergolesi ikke ubetinget den sidste fjende. Det er også udfrielse. Det afsluttende ”Amen” handler ikke om død og lidelse, men om fuldendelse.
Pergolesis musik er enkel og klar. De elegante, ekspressive arier og duetter er kendetegnet ved deres store melodiske sødme, og mange af satserne er veritable "hits".
Som optakt til koncertens hovedværk synger Charlotte Hjørringgaard Larsen og Hanne Struck-Schøning arier fra et andet storværk som hører passionstiden til, nemlig Johann Sebastian Bachs Matthæuspassion, som blev skrevet til fremførelse langfredag 1727 i Thomaskirken i Leipzig. Blute nur, du liebes Herz og Erbarme dich, mein Gott hører til nogle af de smukkeste og inderligste arier Bach overhovedet komponerede.
Charlotte Hjørringgaard Larsen (sopran) er diplomuddannet sanger fra Det Nordjyske Musikkonservatorium og Den Kungliga Musikhögskola i Stockholm. Charlotte er netop vendt hjem efter tre år i Wien, hvor hun bl.a. sang i Vokalensemblet ved Stefansdom.
Charlotte har bred erfaring fra mange forskellige scener i Danmark, bl.a. på egnsteatret Undergrunden, hvor hun i 2018 blev kåret som ”Årets Kunstner”. Af roller kan nævnes: Blondchen i Bortførelsen fra Seraillet, Gilda i Rigoletto, Xenia i Boris Godunov og senest Suor Genovieffa i Puccinis Suor Angelica i ThatsYproductions’ regi.
Charlotte Hjørringgaard Larsen har flere gange været solist med Aalborg Symfoniorkester, i 2016 var hun sanger og konferencier ved deres skolekoncerter og december 2023 synger hun, sammen med dem, sopranpartiet i Händels Messias.
Hanne Struck-Schøning er mezzosopran og blev kandidat i klassisk sang med pædagogik og musikdramatik fra Det Jyske Musikkonservatorium i 2010. Samme år blev hun optaget i solistklassen, hvorfra hun debuterede i 2012.
Hanne har medvirket som altsolist ved talrige koncerter, bl.a. i Mozarts Requiem, Duruflés Requiem, som Moderen i Niels W. Gades Elverskud, som Polly i Benjamin Brittens ”Tiggeropera”, samt adskillige Bachkantater. Hun har også optrådt som solist med både Århus Bachselskab og med Randers Kammerorkester. I foråret 2022 var hun solist i DR symfoniorkesterets koncertopførelse af Wagners Parsifal som ”Blumenmädchen” under ledelse af Adam Fischer.
Hanne er en erfaren ensemblesanger og er ansat som altsanger i DR Koncertkoret, samt assistent i Det Kongelige Teaters operakor og Malmöoperaens operakor.
Christian Præstholm, organist og komponist, er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium med debut fra solistklassen i 1999. Hertil kommer to års videregående orgelstudier i henh. Paris og London. Organist ved Sct. Mortens Kirke i Randers og mangeårig lærer i orgel og musikteori ved Det jyske Musikkonservatorium.
Christian Præstholm har givet talrige koncerter i Danmark og over det meste af Europa, og indspillet adskillige cd’er. Han har modtaget legater fra forskellige fonde, senest – som den første - tidl. kirkeminister Mette Madsens legat til kirkelige, skabende og udøvende kunstnere 2019.
Som komponist har Christian Præstholm skrevet værker for kor, orgel, diverse solister og kammerensembler, samt salmemelodier, ofte på bestilling. Seneste bestillinger er Præludium og Fuga over Rådhusklokkerne i København til den amerikanske organist James D.Hicks, My lost love til Aros Guitar-duo, Størst er kærligheden (for messingkvintet, kor og orgel) til prinsesse Isabellas konfirmation i Fredensborg Slotskirke. Mest spillet er måske hans omk. 350 orgelkoraler over salmer fra Den danske Salmebog.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Arendalsvej 1, 8600 Silkeborg, Denmark, Arendalsvej 1, 8600 Silkeborg, Danmark,Silkeborg, Denmark