Palæstina-aftener: NAKBAH HUSKET / Cinemateket 14.-15. maj

Sat May 14 2022 at 04:15 pm to Sun May 15 2022 at 07:30 pm

Cinemateket | Copenhagen

Cinemateket
Publisher/HostCinemateket
Pal\u00e6stina-aftener: NAKBAH HUSKET \/ Cinemateket 14.-15. maj
Advertisement
Palæstina-aftener: NAKBAH HUSKET / Cinemateket 14.-15. maj

Nakbah (’katastrofen’) er det palæstinensiske navn for den historiske tragedie i 1948, hvor mere end 800.000 palæstinensere blev fordrevet fra Palæstina til det, der i dag er Libanon, Syrien og Jordan og besatte palæstinensiske områder. Nakbah bliver husket og diskuteret over to dage i Cinemateket med samvær i Asta Bar, digte, livemusik, serveringer – og selvfølgelig gæster og film.
Den 14. maj kl. 15.30 er der reception med hyggelig servering i Cinematekets Asta Bar. og fra kl. 16.15 viser vi to film af Carol Mansour, ’We Cannot Go There Now, My Dear’ og ’Stitching Palestine’, som fokuserer på den palæstinensiske diaspora. Palæstinensere fra Syrien oplevede en 2. Nakbah efter den syriske revolution. Mød filminstruktøren til samtale i Asta Bar mellem filmene.
Den 15. maj kl. 16.30 viser vi tre kortfilm, ’The Silent Protest: Jerusalem 1929’, ’The Ambience’ og ’The Present’, som på hver deres måde perspektiverer og fortæller om nogle af de forhold, palæstinensere lever under. Igen runder vi af med paneldebat om situationen i dagens Palæstina – og derefter gratis koncert med musiker Bilal Irshed i Asta Bar.
Billetter koster 100 kr. per aften (70 kr. for medlemmer af Cinemateket).
Bestil og få mere information her:
Palæstina: Nakbah husket - del I
Lørdag den 14. maj kl. 16:15 - billetter: https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/palaestina-nakbah-husket-del-i
Palæstina: Nakbah husket - del II
Søndag den 15. maj kl. 16:30 - billetter: https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/palaestina-nakbah-husket-del-ii
Begge aftener vil 50% af indtægterne gå til 'Displaced Palestinians Association in North of Syria,' som vil bruge indtægterne for at arrangere aktiviteter med børn. Læs mere nedenfor.
Bag temadagene står Det Syriske Kulturinstitut i Danmark og en gruppe Palæstina-aktivister i København, med støtte fra Det Danske Institut i Damaskus.
--------------------------
DETALJERET PROGRAM
--------------------------
14. MAJ – PROGRAM:

15:30 Reception
16.15 Velkomst + Filmene ’Stitching Palestine’+ ‘We Cannot go there Now, my Dear’
18.15 Servering i Asta Bar
18.30 Q&A i Asta Bar med filmenes instruktør, Carol Mansour
19.15 Tak for i aften.
15. MAJ – PROGRAM:

16.30 Velkomst + digtoplæsning af
Ilias Berrhili
16.35 filmen ’The Silent Protest: Jerusalem 1929’
17.00 Filmen ‘The Ambience’
17.15 Filmen ‘The Present ‘
17.40 Sahar Francis, Addameer, fortæller om den nuværende situation i Jerusalem og deres organisations arbejde
18.30 Servering i Asta Bar + koncert med Bilal Irshed
19.30 Tak for i aften.

--------------------------
OM FILMENE
--------------------------
14. MAJ: WE CANNOT GO THERE NOW, MY DEAR + STITCHING PALESTINE
’We Cannot go there Now, my Dear’: Palæstinensiske flygtninge fra Syrien har været alvorligt påvirket af krigen i Syrien. Tusindvis har flygtet til Libanon hvor de er blevet en slags dobbelt-flygtning. Det er anden og i nogle tilfælde tredje gang at de mister alt og må finde dem selv værende hjemløse og statsløse. Denne film fortæller dele af deres historie; hvor minder bliver blandet mellem en fordrivelse til den anden og hvor tabet bliver alt sig omgribende også hvad angår selvet. En historie hvor liv kontinuerligt bliver genopbygget og improviseret men med håbet for at vende tilbage i syne.
’Stiching Palestine’: 12 palæstinensiske kvinder sidder foran os og taler om deres liv før diasporaen, om minderne, om deres liv og deres identitet. Deres fortællinger er forbundet af den udholdende tråd fra den gamle broderikunst. Tolv modstandsdygtige, beslutsomme og velformulerede kvinder fra forskellige samfundslag: advokater, kunstnere, husmødre, aktivister, arkitekter og politikere sammensætter historien om deres hjemland, om deres fordrivelse og om deres urokkelige beslutsomhed om, at retfærdigheden vil sejre. Gennem deres historier væver individet sig ind i det kollektive, men forbliver dog udpræget personligt. Tolv kvinder, tolv levetider og historier fra Palæstina; et land, hvis position var fastsat på verdenskortet, men nu er broderet på dets ansigt.’
Palæstina/Libanon
I alt 120 min., engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

15. MAJ: TRE KORTFILM OM PALÆSTINA
’The Silent Protest: Jerusalem 1929’: Den 26. oktober 1929 samledes omkring 300 palæstinensiske kvinder i Jerusalem fra hele Palæstina for at indvie deres kvindebevægelse. Filmen følger begivenhederne, der fandt sted den dag.

’The Ambience’: To unge mennesker forsøger at indspille musik inde i lejren til en konkurrence. Hvis det lykkes, har de chancen for at lave et musikalbum. På grund af kaos og problemer i lejren, går det galt fra starten. Til sidst kommer de to på ideen om i stedet at optage lejrens lyde – og omsætte dem til musik.

’The Present’: På hans bryllupsdag tager Yusef og hans unge datter ind på Vestbredden for at købe en gave til hans kone. Mellem soldater, adskilte veje og checkpoints - hvor nemt vil det blive at gå på indkøb?
Palæstina, 2020
I alt 59 min., engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år
--------------------------
OM ARRANGØRERNE M.M.
--------------------------
Mere om Det Syriske Kulturinstitut i Danmark: http://syriskkulturinstitut.dk/,
Palæstina-aktivister er ledet af Buthaina Shaheen og Ida Lund
Mere om Det Danske Institut i Damaskus: http://www.damaskus.dk/
-------------------------------------
PRAKTISK INFORMATION
-------------------------------------
Palæstina: Nakbah husket - del I-II
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Tid: Lørdag den 14. maj kl. 16:15 + Søndag den 15. maj kl. 16:30
Billetpris: 100 kr., dog 70 kr. for Cinematekets medlemmer
Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller www.cinemateket.dk.
Læs mere om Cinemateket og medlemsfordele på: https://www.dfi.dk/cinemateket/medlemmer
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Cinemateket, Gothersgade 55, Copenhagen, Denmark

Tickets

Sharing is Caring: