Souad Massi - Oumniya

Thu Mar 31 2022 at 07:15 pm

Meervaart | Amsterdam

Theater de Meervaart
Publisher/HostTheater de Meervaart
Souad Massi - Oumniya
Advertisement
De Algerijnse zangeres en gitariste Souad Massi laat in Oumnyia (‘mijn wens’) een modern geluid horen: een mix van Algerijnse chaâbi, de populaire Midden-Oosterse popmuziek raï en traditionele liederen uit de Berberse Kabyle-cultuur.
‘Oumniya’ is de titel van Massi’s zesde album. Je hoort er zowel de poëzie van de grote Arabische schrijvers in door, als de lichtheid van reggae en de melancholie van fado. Met haar band bespeelt ze een nog breder register: Arabisch-Andalusisch op de viool, folk op de mandole, Noord-Afrikaanse ritmes met de derbouka en Latijns-Amerikaanse met de percussie.
In de melodieuze muziek en dichterlijke teksten op het album belicht ze thema’s als Algerije, politiek, liefde, vrijheid en emancipatie.
Folk
Folkmuziek valt moeilijk te definiëren. Woody Guthrie codificeerde het rond 1940 als een combinatie van zang, gitaar, roots en protest. In de jaren ‘60 bewapende Pete Seeger zich met een banjo, zette Bob Dylan de harmonica aan zijn lippen en liet Joan Baez haar stem horen in de strijd voor Amerikaanse burgerrechten en als protest tegen de oorlog in Vietnam.
In die zin maakt Souad Massi op haar nieuwste album ook folkmuziek, maar dan gezongen in het Arabisch en Frans en met toevoeging van een Algerijnse mandole: hét instrument van de Algerijnse chaâbi en Kabyle-muziek.
Of de nummers nu over liefde of politiek gaan, de fijnzinnige artieste probeert de mens zo dichtbij mogelijk te benaderen. ‘Oumniya’ kan gezien worden als reactie op de grote protestbeweging die Algerije begin 2019 opschudde, gericht tegen de vijfde termijn van de inmiddels oud-president Bouteflika en tegen corruptie.
Ontworsteld
Souad Massi is een inspirerend figuur die al een hele weg heeft afgelegd. Haar muzikale nieuwsgierigheid bracht haar in haar jonge jaren al snel verder dan het streng-islamitische Algerije waar ze in de jaren ‘70 en ‘80 opgroeide en waar het allesbehalve vanzelfsprekend was om als jonge vrouw gitaar te spelen.
Eerst trok ze naar Sevilla, waar ze met Triana flamencomuziek speelde en rockmuziek met Atakor. Daarna verhuisde ze naar Parijs, waar ze in 1999 meespeelde met de brassband Carbaret Sauvage. Het is ook in de Franse hoofdstad dat ze haar eerste platencontract tekende en waar ze in 2006 met de Victoire de la Musique een belangrijke erkenning binnenhaalde. Vandaag woont en werkt Massi nog steeds in Frankrijk.
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Meervaart, Meer en Vaart 300, 1068 LE Amsterdam, Netherlands, Amsterdam

Tickets

Sharing is Caring: