Oslo World åpningskonsert: Oumou Sangaré

Tue Nov 02 2021 at 07:30 pm to 11:00 pm UTC+02:00

Rockefeller / John DEE / Sentrum Scene | Oslo

Rockefeller \/ John DEE \/ Sentrum Scene
Publisher/HostRockefeller / John DEE / Sentrum Scene
Oslo World \u00e5pningskonsert: Oumou Sangar\u00e9 18.30: Dørene åpner
19.30: Konsertstart
En av Malis største stemmer, rebellen som ble en ambassadør, returnerer til Oslo World.
I dag tilhører Oumou Sangaré scener over hele verden - men hun nyter fremdeles kjælenavnet “sangfuglen fra Wassoulou”, et område der Sangarés hjemland Mali møter Elfenbenskysten og Guinea, og hvor om lag 160.000 mennesker bor. Wassoulou er også navnet på sjangeren Sangaré bidro til å løfte frem - en musikkform som blant annet kjennetegnes ved at de fremste utøverne er kvinner, og at det tekstlige innholdet ofte tar utgangspunkt i det perspektivet. Som mye annen musikk fra Mali preges Wassoulou-musikken av en særegen rytmikk og dynamikk, i tillegg til teksturene fra instrumenter som djembe, det felelignende instrumentet soku, den vestafrikanske harpen ngoni og den vekselvis avslappede og kraftfulle stemmeprakten til sangere som Sangaré. Det finnes med andre ord en rik kulturell kontekst for Sangarés karriere. Det hun har fått til er uansett bemerkelsesverdig.
Sangaré har vært musiker hele livet, og selv om lyttere i dag er vant med at musikk fra Mali og andre vestafrikanske land er en del av det vi kjenner igjen som den globale musikkulturen, er vi kanskje nødt til å minne oss selv på det bemerkelsesverdige i Sangaré sin suksess. I 1989 solgte hun 200.000 eksemplarer av debutalbumet “Moussoulou”, som betyr “Kvinner”, i Afrika. Deretter signerte hun med det London-baserte selskapet World Circuit, før hun rett og slett erobret verden med konsertene sine, fra Oslo til Melbourne, fra Roskildefestivalen til WOMAD.
Oumou Sangaré har vunnet UNESCOs International Music Prize, både for sine musikalske meritter, men også for den utrettelige innsatsen for fredssaken og internasjonalt samarbeid. Hun er ambassadør for FNs matvareorganisasjon og hun har både vunnet og vært nominert til flere Grammy-priser. Hun har jobbet med artister som Herbie Hancock, Meshell Ndegeocello, Alicia Keys og Dee Dee Bridgewater. Hun har vært på Oslo World to ganger før - så langt tilbake som i 1997 og i 2009 - hvor hun blant annet hadde med seg Fatoumata Diawara i bandet, som senere er blitt en Oslo World-favoritt på egen hånd. Hun har også spilt på Øyafestivalen.
Rebeller kan endre hva vi tar for gitt. De kan lykkes - i så stor grad at vi kanskje glemmer storheten i det de har fått til. I dag er Oumou Sangaré et verdensnavn, en naturlig ambassadør både i konkret og overført betydning - for musikken sin, for internasjonalt samarbeid, for kvinnene som går i fotsporene hennes. For Oslo World er kvinners sårbare situasjon, og den kulturelle og samfunnsmessige sprengkraften i å løfte det frem på scenene, blitt en naturlig del av det vi holder på med - hvert eneste år beveger vi oss inn i denne sfæren på ulike vis. Når det er blitt en selvfølge, har det mye å gjøre med at strukturer både endrer seg og stritter imot. Men det handler også om rebellene, om enkeltpersoner som setter sine egne grenser, som trår over andre grenser, og som bestemmer seg for å synge - både i jubel og protest, og inspirerer andre til å kjenne på den samme frihetstrangen. Oumou Sangaré er en av de store sangerne i dag, og et glimrende eksempel på rebellene vi ønsker å hylle på dette årets utgave av Oslo World.

Event Venue & Nearby Stays

Rockefeller / John DEE / Sentrum Scene, Badstugata 2, Oslo, Norway

Tickets

Discover more events by tags:

Music in OsloEntertainment in Oslo

Sharing is Caring:

More Events in Oslo

Lunsjkonsert p\u00e5 Sentralen
Tue Nov 02 2021 at 12:30 pm Lunsjkonsert på Sentralen

Sentralen

Lesesirkel for voksne
Tue Nov 02 2021 at 06:30 pm Lesesirkel for voksne

Deichman Lambertseter

GRIFF \/\/ Parkteatret \/\/ Pres. av Live Nation
Tue Nov 02 2021 at 08:00 pm GRIFF // Parkteatret // Pres. av Live Nation

Parkteatret

Elsa Kvamme om: Eugenio Barba
Tue Nov 02 2021 at 08:30 pm Elsa Kvamme om: Eugenio Barba

Tøyenbekken 34, 0188 Oslo, Norge

Orgelfyrverkeri!
Tue Nov 02 2021 at 08:30 pm Orgelfyrverkeri!

Røa kirke

One Health in the 21st Century 2021
Wed Nov 03 2021 at 10:00 am One Health in the 21st Century 2021

Professorboligen

International Krav Maga Summercamp 2021
Wed Nov 03 2021 at 10:00 am International Krav Maga Summercamp 2021

Krav Maga Academy Oslo

YSK Kveldskurs over 2 uker - Lastebil og Buss - Alle klasser
Wed Nov 03 2021 at 03:45 pm YSK Kveldskurs over 2 uker - Lastebil og Buss - Alle klasser

Yrkessjåførkurs

Oslo is Happening!

Never miss your favorite happenings again!

Explore Oslo Events