Advertisement
Træ, sten, ler, strå og kalk – det er de materialer, som udgør hovedparten af Den Fynske Landsbys huse og gårde. Det er bygninger, der har rødder så langt tilbage som til 1500-tallet og som kan holde hundreder af år endnu, hvis de bliver vedligeholdt. Husene er fleksible, de kan skilles ad, samles og udvides efter behov og enkeltdelene kan udskiftes uden at det betyder noget for resten af. Det lyder jo meget godt, men når det er sagt, er bygningerne uisolerede, har tynde vægge og lavt til loftet – ikke ligefrem beskrivelsen af en drømmebolig anno 2025. Men kan vi alligevel ikke lade os inspirere af dem? Og bør vi?
Den presserende klimakrise tvinger os til at gentænke vores måde at bygge på i dag. Byggebranchen er en stor klimasynder. Næsten 40 procent af al energirelateret CO2-udledning på verdensplan kommer direkte eller indirekte fra byggeindustrien. Vi skal derfor (igen) til at tænke reparation, genbrug og fornybare materialer fremfor nedrivning, nyt og fossilbaseret når vi bygger.
Det er de gamle huse, materialer og godt håndværk der er omdrejningspunktet for temaweekenden "Opbyggelige bygninger" i Den Fynske Landsby den 17.-18. maj 2025.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Sejerskovvej 20, 5260 Odense, Denmark, Sejerskovvej 20, 5260 Odense S, Danmark,Odense, Denmark