Ode aan de Betekenis - In het spoor van H.H. Ter Balkt

Sun Mar 14 2021 at 04:00 pm

Felix Meritis | Amsterdam

De Nieuwe Liefde
Publisher/HostDe Nieuwe Liefde
Ode aan de Betekenis - In het spoor van H.H. Ter Balkt
Advertisement
LET OP: De ticketlink en de exacte aanvangstijd worden ter zijner tijd beschikbaar en bekend gemaakt.
Gemaskerde gestaltes dragen poëzie voor. Aardappels worden voor je ogen gesorteerd. Handelingen en zinnen worden steeds herhaald. De geest van een overleden dichter dwaalt rond in de vorm van een elektronisch vervormde stem die op een Kraftwerk-achtige beat het publiek opzweept.
Het is vijftig jaar geleden dat de onnavolgbare dichter H.H. Ter Balkt debuteerde met de bundel Boerengedichten en vijf jaar geleden dat hij overleed. In de tussentijd volgde een rijk oeuvre – een strijdlied, een ode aan de echtheid van de wereld – dat werd bekroond, met onder andere de P.C. Hooft-prijs, maar nog steeds in geen hokje te vatten is. De multidisciplinaire voorstelling Ode aan de betekenis is een eerbetoon aan deze ongewone stem in de Nederlandse poëzie.
Schrijvers Nikki Dekker en Pelumi Adejumo, muzikant Jan Klug en beeldend kunstenaar Caz Elegie trekken onder regie van Merit Vessies de thematiek van Ter Balkt naar het nu. Ze vertalen zijn politiek engagement naar de onderwerpen van een nieuwe generatie. In één groot ritueel met voordracht, geluid en beweging wordt onze omgang met de natuur, onze medemens en het betekenisloze aan de kaak gesteld. Het is een ode aan het ritueel, de poëzie en boven alles: de aardappelsorteermachine.
Ode aan de Betekenis is een voorstelling van productiehuis De Nieuwe Oost | Wintertuin. Dit project is tot stand gekomen met steun van het Lira Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
>>Gasten
Nikki Dekker
Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde in Tirade, De Gids, Versal Magazine, De Revisor, Deus Ex Machina en op De Optimist. Ze trad op tijdens onder andere Lowlands en Dichters in de Prinsentuin. Haar radiodocumentaire De oppas en ik werd genomineerd voor de Prix Europa en haar podcastreeks Iets doen, hoe doe je dat? kreeg vier sterren in NRC Handelsblad en De Morgen.

Pelumi Adejumo
Pelumi Adejumo (1998) schrijft, fotografeert, zingt en studeert Creative Writing. Ze trad op tijdens onder andere Into The Great Wide Open en bij Pakhuis de Zwijger en publiceerde onder andere op Hard//Hoofd en Lebowksi blog. Op dit moment maakt ze juxtaposities van video’s en foto’s die ze op haar reis naar Nigeria heeft gemaakt.

Jan Klug
Jan Klug (1957) studeerde jazzsaxofoon aan het conservatorium in Groningen en heeft sinds zijn studie in meer dan zestien landen opgetreden. Hij is sinds 1995 verbonden aan de poëzie- en muziekgroep ‘Dichters uit Epibreren’. Behalve saxofoon speelt hij fluit, theremin en de door hemzelf uitgevonden patafoon. Naast als muzikant en componist is hij ook werkzaam als mediakunstenaar.

Caz Egelie
Caz Egelie (1994) maakt sculpturen, performances en 3d-animaties. Zijn lang en veelzijdig cv is doorspekt met kunsthistorische referenties en individuele werken die naar elkaar verwijzen. De visuele pracht van deze beelden – de kleuren, de gebouwen, de kleding – combineert de Utrechtenaar met zijn conceptuele benadering en zijn hang naar theater en performance.

Merit Vessies
Merit Vessies (1993) handelt in woorden, theater en geluid, en is als regisseur per verhaal op zoek naar wat de beste vorm van vertellen is. Eerder werd haar werk gepresenteerd op en in o.a. Nieuwe Types, Hard//hoofd en Op Ruwe Planken. Ze is werkzaam als regisseur, regieassistent, zelfstandig schrijver, audiomaker en redacteur en columnist bij First Person Magazine. Momenteel studeert ze dramaturgie aan de Universiteit Utrecht.
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam, Netherlands

Tickets

Sharing is Caring: