Advertisement
Această drumeție se poate interpreta drept „Pădurea Comana - partea a doua”, cu o mică extindere peste râul Argeș, la Gostinari, satul în care se află și confluența cu titratul Neajlov. Deplasarea la dus se face cu trenul de la stația București PROGRESUL, dar la întors se face cu microbuze particulare - prin urmare va fi o experiență mai deosebită și mai variată. Lungimea drumeției: 8 kilometri (maximum 3 ore).Acesta este un eveniment care nu necesită înscrieri sau confirmări de participare. Excursia face obiectul campaniei Geoarhiva Local: https://geoarhiva.com/2024/11/07/campania-geoarhiva-local-2024-2025/
Ne vedem sâmbătă, 8 februarie 2025, direct în trenul R 9707 cu plecare din stația București PROGRESUL la ora 11:28 și sosire la Comana la 12:00. În acest sens, vă recomand să plecați din timp de acasă, întrucât gara se află la marginea sudică a orașului și nu este deservită de o linie de metrou. Cea mai bună frecvență o are linia de tramvai 25 care se leagă cu stația de metrou Eroii Revoluției (pasaj direct). De la capătul lui 25, aveți de mers pe jos 7 minute. Autobuzul 116 oprește chiar la gară, dar vine mai greu și ocolește. Alte linii de suprafață: 102, 7, 428, 465.
De data aceasta, de la Gara Comana, ne orientăm ușor spre nord-est pentru a ajunge în față la Moara de Hârtie și Satul Meșteșugarilor, un proiect pe care nu trebuie să-l ocoliți în sezonul cald când se organizează evenimente speciale. Curând ajungem și la contactul cu pădurea și intrăm pe un drum care urmează îndeaproape marginea terasei Neajlovului. Trecem de o poiană cu foișor de observație (pe lângă care mai aleargă și căpriorii) și coborâm la malul unui canal secundar, unde întâlnim și izvoare naturale (ultimul dintre ele frumos amenajat și utilizat de locuitorii din satele riverane Argeșului inferior.
Iată-ne și la malul Argeșului, la Gostinari, în punctul de vărsare al Neajlovului. Numele satului vine cel mai probabil de la primii locuitori stabiliți aici, veniți de la Gostinu, localitate aflată la malul Dunării. Trecem Argeșul pe un pod improvizat din țevi (doar pietonal), admirând pilele unui viitor pod modern. Doar câteva sute de metri ne despart de un obiectiv deosebit: Schitul Familiei Bellu.
Cu principala funcțiune de cimitir al satului, schitul aparține de Mănăstirea Comana (împreună cu un altul din apropiere, Mironești) și poartă „oficial” numele lui Barbu Bellu, cu toate că adevăratul ctitor este bunicul său, Ștefan Bellu, anul ctitoriei fiind 1818. Ansamblul include ruina bisericii, turnul clopotniței și zidul de incintă. Probabil că numele actual s-a împământenit datorită notorietății mai mari a lui Barbu - donatorul terenului pe care se află astăzi cimitirul bucureștean (poate și faptului că a trăit mai recent). Ruina este instabilă, nu se recomandă intrarea în interior.
Adevărata aventură începe acum la final, când trebuie să revenim la București. Utilizăm microbuzele care fac legătura între Gostinari / Valea Dragului și stația de metrou Apărătorii Patriei. În funcție de numărul de persoane, încercăm tocmirea pe loc a unei mașini sau așteptăm (la căldura magazinului local) până vine una spre oraș. Pe scurt, ne descurcăm. Prețul biletului: 16 lei (numerar, la șofer).
Tariful de participare este de 25 de lei de persoană și se achită la întâlnire, în numerar. Tariful de 25 de lei include efortul deplasării și ghidajul pentru cele menționate. Cine are abonamentul Geoarhiva Local nu trebuie să achite tariful. Nu trebuie să vă înscrieți la acest program, nici să confirmați prezența. Atenție! Se ține indiferent de condițiile meteo! Vă rog să vă echipați corespunzător prognozei pentru ziua excursiei.
Vă mulțumesc frumos și abia aștept să călătorim împreună!
Inițiator și ghid: Andrei Ionel Bergheș
Site oficial: https://geoarhiva.com/
E-mail: [email protected]
Facebook (profil oficial, public): https://www.facebook.com/andrei.ionel.geografie/
Grup Facebook (public): https://www.facebook.com/groups/440001466759119
Instagram: https://www.instagram.com/andrei.ionel.geografie/
Excursie lansată în data de 28.12.2024.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
București Progresul, Bucharest, Romania