Advertisement
Narsismi on ilmiönä monelle vähintään naistenlehdistä tuttu. Se, mistä narsismissa on todella kyse, on kuitenkin naistenlehtien artikkeleita syvällisempää. Kaikissa ihmisissä on narsistisia piirteitä. Terve narsismi on sitä paitsi tarpeellista hyvinvoinnin kannalta. Haitallinen narsistinen käytös sen sijaan kertoo häpeätraumasta eli liiallisen syvästä ja kipeästä narsistisesta haavasta. Narsistinen häpeätrauma on seurausta siitä, että ihminen ei ole tullut kasvuympäristössään riittävällä tavalla nähdyksi autenttisena itsenään, minkä vuoksi hänen sisälleen jää ammottava aukko, joka kaipaa rakkautta. Tästä rakkaudenvajeesta käsin kumpuaa narsistinen toiminta, jolle ominaista on paksunahkaisessa narsismissa mm. omistamisen halu ja kontrollointi, mustasukkaisuus ja kateus, valehtelu, ihmissuhteissa pelaaminen ja manipulointi, henkinen väkivalta, oikeuttaminen, emotionaalinen kylmyys, läheisriippuvuus sekä ennen kaikkea kyvyttömyys myöntää omia virheitään tai nähdä oma vastuu osana elämän haasteellisia tapahtumia. Ohutnahkaisessa narsismissa on kyse mm. itseen kohdistuvasta liiallisesta syyllisyydestä ja häpeästä eli arvottomuuden tunteesta sekä rajattomasta alistumisesta muiden tahdon alle. Narsistinen ihminen jää eri tavoin velkomaan ja kaipaamaan rakkautta, jota vaille hän valitettavasti on lapsena jäänyt. Ihmisen todellinen voima ja viisaus kumpuaa viattomuudesta. Lapsi on aina syntyessään viaton. Jos viattomuus kielletään tai häpäistään, se ottaa joskus narsistisia muotoja. Häpeätraumassa elävä ihminen on vieraantunut viattomuudestaan eli tarvitsevuudestaan ja haavoittuvuudestaan, minkä vuoksi hän esimerkiksi häpäisee muita tai häpeää itseään. Narsismi esiintyy siis monenlaisissa asuissa. On ns. ilminarsisteja ja piilonarsisteja, paksu -ja ohutnahkaisia narsisteja, uhrinarsisteja jne. Määritelmät saattavat auttaa ilmiön ymmärtämisessä. Tunnemielessä kaikenlaista haitallista narsismia kuvaa mielestäni parhaiten häpeätrauman lisäksi syyllisyystrauma, jota kutsun myös syyllisyyslukoksi.
Aito ja terve syyllisyys tarkoittaa sitä, että ihminen hyväksyy itsensä epätäydellisenä ja keskeneräisenä ihmisenä, joka oppii virheistään ja joka haluaa kantaa vastuuta omasta toiminnastaan. Ihmisellä, jolle vastuu käsitteenä on luontainen, on kyky empatiaan sekä oikean ja väärän erotteluun. Terve syyllisyys on yhtä kuin omatunto eli sydämenviisaus ja inhimillisyys, sekä yhteys viattomuuteen. Ihmisen identiteetin osaksi tarvitaan siis terve syyllisyys, jotta narsistiset piirteet eivät ota valtaa ihmisestä. Jos kykyä terveeseen syyllisyyteen ei ole, narsismi ilmenee toisaalta uhrautumisena ja syyllistymisenä, joka on myös liiallista kiltteyttä sekä toisaalta muiden syyttämisenä, joka voi olla jopa äärimmäistä pakoilua omasta vastuusta. Syyllisyyslukko on syyttäjänaamion kautta toimivalla narsistilla sen verran tiukassa, että hän kaivaa elämänsä haastekohdissa omaa kuoppaansa yhä vain syvemmäksi, sillä ei kykene myöntämään omia virheitään ja epätäydellisyyttään. Lukon avaaminen tarkoittaisi kykyä katsoa peiliin ja myöntää itselleen ja muille oma tarvitsevuutensa ja rakkaudenkaipuunsa. Tämä vaatii paljon rohkeutta sekä muiden apua ja tervettä peilausta. Jos ihmisen minärakenne on riittävän ehyt, tämä on mahdollista, mutta hyvin rikkonaiselle minärakenteelle mahdotonta.
Haitallisesta narsismista kärsivä ihminen on aina uhri. Narsistisessa persoonallisuushäiriössä on kyse siitä, että ihmisen henkinen kehitys on jumiutunut noin uhmaikäisen lapsen tasolle, minkä takia narsistin on aikuisenakaan mahdotonta ymmärtää erillisyyttä ihmisten välillä saati kunnioittaa rajoja luonnollisella tavalla. Narsistin minäkehitystä ei ole lapsuudessa kyetty tukemaan oikealla tavalla, minkä takia persoonallisuus on häiriintynyt. Narsismia onkin mielestäni aina katsottava ylisukupolvisena traumana, jotta sitä voi syvällä tasolla ymmärtää. Kukaan ihminen ei synny narsistina, vaan ympäristön ja usein suvussa jatkuneiden traumojen vaikutus on merkittävä. Suomessa on paljon haitallista narsismia. Olemme häpeä- ja häpäisykulttuuri sekä syyllisyyskulttuuri. Tunnetaitomme ovat pitkään olleet puutteelliset eikä puhumattomuuden kulttuuri ole auttanut asiaa. Kun traumoja on lakaistu maton alle ja pahoinvointi on ilmennyt monentasoisena rajojen rikkomisena ja pyhyyden epäkunnioittamisena, narsismi on lopulta hyvin ymmärrettävää. Siitä on tullut selviytymiskeino, äärimmäinen sekä inhimillinen sellainen. Inhimillisenä näen sen ymmärtämällä, että ihmisen haavoittuvaisella psyykellä ei ole ollut muuta vaihtoehtoa. Tämäntyyppinen haitallinen selviytymiskeino kuitenkin jatkuu suvuissa ja yhteisöissä niin kauan, kunnes ilmiö ymmärretään syvällä tasolla ja haitalliselle narsismille asetetaan rajat. Kun ymmärretään mistä häpeä ja syyllisyys johtuvat, rajojen asettaminen on helpompaa. Samalla ilmiö muuttuu ymmärrettäväksi ja yliymmärtäminen eli itsen hylkääminen ja samassa suossa tarpominen voi päättyä.
Narsismi ylisukupolvisena traumana -kurssiviikonlopussa tarkastelemme narsismia ilmiönä, joka juontaa juurensa vakavista tunnelukoista, traumoista ja peloista. Avaan narsismia jonkun verran kliinisenä ilmiönä, mutta pääpaino kurssilla on ymmärtää narsismia syvällisemmin. Oman varjopuolemme sekä narsismimme ymmärtäminen on erittäin tärkeää, jotta voimme sydämen tasolla nähdä kokonaisuuden, syyt ja seuraukset ja vapautua omista peloistamme ja jumeistamme narsismiin liittyen. Ajattelen, että vasta kohdattuamme oman pimeytemme, voimme olla sen kanssa täysin rauhassa. Narsismin suhteen on siis uskallettava tutustua omiin naamioihin sekä varjoihin, mikä lopulta vapauttaa ja palauttaa voimasi takaisin sinulle. Vasta kun ymmärrämme ilmiön kokonaisvaltaisesti, voimme nähdä miten se rehottaa nyky-yhteiskunnassa ja sen myötä voimme muuttaa maailmaa.
Tämän kurssin myötä sinulle selviää vähitäänkin aiempaa enemmän, mistä narsismissa on kyse ja miksi. Saat apua ja tukea siihen, miten prosessoida narsismia omassa elämässäsi, itsessäsi ja miten vapautua haitallisen narsismin kahleista ja saada selkeyttä omaan elämääsi. Kurssi sisältää sekä teoriaa että harjoituksia.
Kenelle: Kaikille, jotka ovat kiinnostuneita narsismista psykologisena ilmiönä ja ovat valmiita myös tarkastelemaan narsismia itsessä eli tekemään tunnetyöskentelyä ja itsereflektiota. Kyseessä on terapeuttinen kurssi, jossa ohjaaja luo työskentelylle turvallisen ja kannattelevan tilan traumaymmärryksen pohjalta.
Huom! Jos olet erittäin akuutissa kriisissä elämässäsi tai jos sinulla on vakavia mielenterveyden ongelmia ja tarvitset enemmän yksilöterapiaa, silloin tämä kurssi ei ole sinulle sopiva/ajankohtainen.
Kurssin ohjaaja: Johanna Pesola, psykologi, psykoterapeutti ja narsismin kokemusasiantuntija
Kurssiajankohta: 15.-16.2.2025 (la klo 10-18, su klo 10-18)
Kurssipaikka: Soultions - Therapy & Coaching -työtila, Niuhalanraitti 20, Vihti kk
Kurssin hinta: 389€ (sis. alv), lounas omakustanteinen. Hintaan sisältyy opetus ja ohjaus, kirjallinen materiaali, kahvi ja tee ja pientä purtavaa. Kurssimaksun voi maksaa osissa.
Sitova ilmoittautuminen: s-postitse ([email protected]). Kurssille mahtuu 9 henkilöä.
Peruutusehdot: Peruminen viimeistään kolme viikkoa ennen kurssia, jos päätätkin olla osallistumatta kurssille. Jos et ole perunut paikkaasi, etkä tulekaan paikalle, kurssimaksu veloitetaan täysin. Sairaustapauksissa peruminen on mahdollista kurssin alkamispäivään saakka, ja silloin veloitetaan 1/4 kurssimaksusta.
Yöpymismahdollisuuksia lähistöllä:
- Hotelli Selli, Vihti kk
- Airmotel, Nummela
- Veikkolan kartano, Nummela
- Nuuksion hotelli, Nuuksio
Lämpimästi tervetuloa tutustumaan aiheeseen, jolta kukaan ihminen ei voi täysin välttyä, ei suhteessa itseen eikä muihin!
Ilolla ja rakkaudella,
Johanna
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Niuhalanraitti, FI-03400 Vihti, Suomi, Niuhalanraitti 15a, FI-03400 Vihti, Suomi,Vihti, Nummela, Finland