Múzeumok Éjszakája tárlatvezetés O akadémia (körbejárás)

Sat Jun 26 2021 at 06:00 pm

Kiscelli Múzeum | Budapest

F\u0151v\u00e1rosi K\u00e9pt\u00e1r Kiscelli M\u00fazeum
Publisher/HostFővárosi Képtár Kiscelli Múzeum
M\u00fazeumok \u00c9jszak\u00e1ja t\u00e1rlatvezet\u00e9s O akad\u00e9mia (k\u00f6rbej\u00e1r\u00e1s) BICSKEI ÉVA: AKADÉMIA (KÖRBEJÁRÁS)
o TÁRLATVEZETÉS o
Június 26-án szombaton, a Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében 18 órától Bicskei Éva, Hegyi Dóra, Róka Enikő és Perényi Roland tart tárlatvezetést az akadémia (körbejárás) című kiállításban.
Kérjük, hogy az alábbi linken regisztráljanak a tárlatvezetésre: https://forms.gle/w8BvK8Z4keAV1uQs5
A tárlatvezetés a Múzeumok Éjszakája rendezvény részeként az eseményre váltott karszalaggal látogatható.
Kérjük, tájékozódjanak a múzeumlátogatás feltételeiről az alábbi linken: http://kiscellimuzeum.hu/covid-19
o o o
A kiállításról:
akadémia (körbejárás)
Koncepció, kép, videó és szöveg: Bicskei Éva (Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet – MTA Művészeti Gyűjtemény)
Kurátor: Hegyi Dóra (tranzit.hu)
Az akadémia (körbejárás) című projekt a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő tudományos gyűjtemények szubjektív dokumentációja képek, videók, hangfelvételek, valamint ezeket kísérő szövegek formájában. A képek 2016 vége és 2019 vége között készültek, az alatt az idő alatt, amikor Bicskei Éva (művészettörténész; MTA Művészeti Gyűjtemény) az MTA kutatóhálózatában ― tíz kutatóközpont negyvenegy intézetében és öt nagyobb, független kutatóintézetben, továbbá hat vidéki tudományos bizottságban ― műtárgyfelmérést végzett. Eközben figyelt fel a különböző tudományágak gyűjtéseire, és kezdetben véletlenszerűen, majd módszeresen készített róluk képi jegyzeteket. Később kutatni kezdte a gyűjtemények történetét, intézeti kutatókkal beszélgetett; így születtek meg a képeket és a rövid videókat kísérő, az adott intézmények történetének egy-egy aspektusát feldolgozó szövegek.
A kiállítás a tranzit.hu Rendszerváltozások programsorozatának része.
exkurzus Kiscelli Múzeum (körbejárás)
Koncepció: Perényi Roland, Róka Enikő
Szövegek: B. Nagy Anikó, Oth Viktória, Perényi Roland, Róka Enikő
Fotó: Villányi Csaba, Salát Zalán Péter
Bicskei Éva akadémia (körbejárás) című projektje jó alkalmat nyújt a Budapesti Történeti Múzeum részeként működő Kiscelli Múzeum két nagy gyűjteménye, a várostörténeti műtárgyakat őrző Újkori Várostörténeti Főosztály, illetve a képzőművészeti anyagot őrző Fővárosi Képtár jelenének egy régóta aktuális szempontból való átgondolására. A bemutatott raktárfotókkal, a hozzájuk kapcsolódó leírásokkal szeretnénk felhívni a figyelmet a múzeum kevéssé látható tereinek történetére, amelyeket a fenti tényezők mindig is megszabtak és megszabnak. A raktárak állapota, zsúfoltsága hosszú folyamat eredménye; a bennük őrzött anyag, sőt még a tároló rendszerek is több generáció munkáját, vagy a múzeumtörténet egy-egy fordulatát tükrözik.
A kiállítás megtekinthető a Kiscelli Múzeum Oratóriumában 2021. június 1. - 2021. augusztus 1. között.
További információ:
https://fovarosikeptar.hu/kiallitasok-2021-ben-oratorium/akademia-korbejeras-exkurzus-kiscelli-muzeum-korbejaras/

Event Venue & Nearby Stays

Kiscelli Múzeum, Budapest, Hungary, Budapest, Hungary

Sharing is Caring: