Lovecraft Galore: Middag, foredrag + The Call of Cthulhu

Tue Aug 10 2021 at 06:15 pm to 08:30 pm

Cinemateket | Copenhagen

Cinemateket
Publisher/HostCinemateket
Lovecraft Galore: Middag, foredrag + The Call of Cthulhu
Advertisement
Tirsdag den 10. august kl. 18.15 er der Lovecraft Galore med buffet i SULT tilsat foredrag, og derefter film med introduktion.
PROGRAM:
18.15 Velkomst og middag i SULT i Cinemateket
18.30 Foredrag v. Jakob Levinsen.
19.30 Velkomst i biografsalen og introduktion v. Jakob Levinsen.
19.45 Film: 'The Call of Cthulhu'.
20.35: Tak for i aften
Samlet pris inkl. film: 280 (250 kr. for medlemmer). Kun køb; ingen reservation. Betalingsfrist: 5. august (vi undersøger p.t. om fristen kan forlænges). Købte billetter refunderes ikke.
------------------------------------
OM ARRANGEMENTET
------------------------------------
Vi åbner kl. 18.15 med middag i SULT.
Menuen er en ganske særlig Lovecraftian én: Carpaccio lavet på ottearmet blæksprutte med persillepesto og ristede kikærter – og hertil en i øvrigt alsidig buffet med både kødretter og salater. Drikkevarer kan tilkøbes.
Når gæsterne har sat sig til rette med maden, vil Lovecraft-kender, journalist og oversætter Jakob Levinsen fortælle om Lovecrafts litterære egenart.
Arrangementet foregår i Restaurant SULT – og på dansk.
Kl. 19.30 rykker vi til biografsalen, hvor samme Levinsen introducerer den stemningsfulde 'The Call of Cthulhu'.
Introduktionen varer 15 minutter, og arrangementet i alt ca. 140 min.
------------------------------------
OM OPLÆGSHOLDEREN
------------------------------------
Jakob Levinsen ved, hvad han taler om, for han har nyligt oversat forfatterens samlede fortællinger til dansk i tre bind à hver 600 sider.
"Overordnet set det sværeste forfatterskab, jeg hidtil har haft med at gøre, uden diskussion," siger Levinsen.
"Selv om han kun var aktiv i omkring 15 år og kun skrev noveller, spænder de fra små skitser til stort udfoldede næsten-romaner og er gerne fortalt i et på samme tid bevidst gammeldags og lettere overophedet sprog med sætninger så lange som hos Marcel Proust (et af hans idoler) og jævnlige faktastorme om både urtiden, kosmos, hekseprocesser og fremmede galakser."
Talk'en varer ca. 45 minutter og foregår på dansk.
Jakob Levinsen er cand.mag. i musikvidenskab og dansk, oversætter, forfatter, kritiker og kommentator, tidligere forlagsredaktør og meget mere.
I 2019 stod han bag den ambitiøse oversættelse 'H.P. Lovecraft. Samlede fortællinger' (forlaget Kandor – DreamLitt).
Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/lovecraft-galore-middag-foredrag-call-cthulhu
------------------------------------
OM FILMEN
------------------------------------
THE CALL OF CTHULHU
Instruktør: Andrew Leman
Novellen, der lægger navn til ‘The Call of Cthulhu’, er nok Lovecrafts mest kendte – og titlens monster Cthulhu er med sit tentakelbefængte ansigt, halv blæksprutte, halv drage, blevet ikonet for forfatterens monstrøse mythos. Den suger selv næring fra folketroens sømonster Kraken og Jules Verne, men det er Cthulhu, vi kan takke for fangearme-uhyrer i et utal af horrorfilm.
Instruktør Andrew Leman er tydeligvis kæmpefan af Lovecraft og har lavet en behjertet hyldest, der ikke blot holder sig andægtigt til forlægget, men også er et stilistisk formeksperiment, der fortæller historien ud fra samtidens teknologi, dvs. som sort/hvid stumfilm a la 1928, komplet med datidens special effects i form af miniaturer, stop motion-sekvenser etc. Ligeledes er længden tro mod tidens 5-aktere, lidt under 50 minutter. En godbid for alle, der gerne vil se, hvordan en filmatisering af Lovecraft ville have set ud, dengang han levede!
USA 2005
DCP
47 min.
Engelsk dialog. Tilladt for børn over 15 år
Med Matt Foyer, John Bolen, Ralph Lucas, Susan Zucker
NB: Lørdag den 21. august kl. 21.15 er der en 'ren' visning af filmen.
------------------------------------
FILMVISNINGER I SERIEN
------------------------------------
Mandag den 9. august
16.30: Foredrag: Lovecrafts filosofi
17.45: Lovecraft Country - serien, bogen og racismen / gratis talk i SULT
18.45: Color Out of Space m. introduktion
20.45: Lovecraft som inspirationskilde / gratis talk i SULT
21.30: Det forheksede slot m. introduktion
Tirsdag den 10. august
18.15: Lovecraft Galore: Middag, foredrag + The Call of Cthulhu
21.15: Re-Animator (Stuart Gordon, 1985)
Onsdag den 11. august
19.00: Lovecraft: Fear of the Unknown m. introduktion
21.15: The Dunwich Horror (Daniel Haller, 1970)
Torsdag den 12. august
21.45: The Whisperer in Darkness (Sean Branney, 2011)
Fredag den 13. august
17.30: Foredrag: Lovecraft i kunsthistorien
18.30: Det forheksede slot m. introduktion
21.30: Re-Animator (Stuart Gordon, 1985)
Søndag den 15. august
16.30: Det forheksede slot (Roger Corman, 1963)
Lørdag den 21. august
21.15: The Call of Cthulhu (Andrew Leman, 2005)
Søndag den 22. august
19.45: In the Mouth of Madness m. introduktion
Tirsdag den 24. august
16.45: Dream-Quest of Unknown Kadath - m. instruktørintroduktion
Torsdag den 26. august
21.45: The Whisperer in Darkness (Sean Branney, 2011)
Lørdag den 28. august
19.00: Color Out of Space (Richard Stanley, 2019)
21.30: In the Mouth of Madness (John Carpenter, 1995)
Fredag den 3. september
21.30: The Dunwich Horror (Daniel Haller, 1970)
Tirsdag den 7. september
21.30: Lovecraft: Fear of the Unknown (Frank H. Woodward, 2008)
------------------------------------
H.P. LOVECRAFT
MANDEN, MYTEN, MONSTRENE
------------------------------------
Den New England-fødte forfatter Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) er en central figur inden for horror- og science fiction-litteraturen.
Lovecraft var ikke et kendt navn i sin samtid, men står i dag som en af det 20. århundredes vigtigste forfattere inden for genren og er lovprist af bl.a. Stephen King, William S. Burroughs, Jorge Luis Borges og Michel Houellebecq. Han har haft stor indflydelse på filminstruktører såsom Guillermo Del Toro og John Carpenter og stået fadder til rollespillet 'Call of Cthulhu' – ja, selv heavy metal-bandet Metallica har skrevet sange, der kredser om hans mytologi. På samme måde kan man se hans tydelige aftryk på binge-værdige serier som 'True Detective' og 'Stranger Things' og ikke mindst den nylige hommage 'Lovecraft Country', der blander hans skrækunivers med raceadskillelsen i 50’ernes USA.
Lovecrafts historier kredser som regel om en ondskab eller monstrøsitet så ubeskrivelig, at den berøver mennesket al fornuft. Her møder vi stolte opdagelsesrejsende, lærte professorer og intetanende civile, der pludselig står ansigt til ansigt med tentakelbefængte væsner fra det ydre rum, deforme fiskehybrider eller ældgamle guder fra hinsides stjernerne. Og udfaldet er sjældent optimistisk, hvad angår menneskehedens fremtidige velbefindende.
Edgar Allan Poe er en tydelig inspirationskilde i både tematik og sprog, men Lovecrafts ambitionsniveau er højere. Hans filosofi beskrives ofte som kosmisk indifferens – altså den erkendelse, at mennesket er ikke bare er ubetydeligt, men også principielt ligegyldigt set i relation til verdensrummets enormitet. Opfindelsen af guder er for Lovecraft blot et krampagtigt tegn på vores afmagt, og jagten på videnskabelige svar ender ofte i undergang for hans karakterer. Humanistisk blødsødenhed er ikke hans gebet. Det er lidt et paradoks, at Lovecraft selv er intenst optaget af båder guder og naturvidenskab – men det er et paradoks, der kaster spændende tankerækker af sig.
Lovecrafts historier er blevet forsøgt filmatiseret, dog som regel i B-films-regi. Hans særlige stil har voldt filmmagere problemer, nok fordi hans fokus på det ubeskrivelige er en slags modpol til filmenes audiovisuelle form. Omvendt er dette benspænd interessant, fordi det åbner for vidt forskellige måder at gribe hans fortællinger og tematikker an på. Resultaterne er derefter: Nogle appellerer til genrenørder, andre til litterater, filmhistorieinteresserede, rollespillere eller en helt femte gruppe. I denne serie har vi samlet en række film, både ældre og nyere, der på hver deres måde tager livtag med et udpluk af forfatterens særegne værker og hans foruroligende universer.
Foruden en række foredrag om Lovecrafts litterære, filosofiske, filmiske og populærkulturelle betydning er der også mad direkte fra Lovecraft Country. På åbningsdagen den 9. august kl. 16-21 er der en billig Lovecraft Special på menuen i SULT (pris: 95 kr.).
------------------------------------
PRAKTISK INFORMATION
------------------------------------
Lovecraft Galore: Middag, foredrag + The Call of Cthulhu
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Tid: Tirsdag den 10. august kl. 18.15
Entré 280 kr. (250 kr. for medlemmer af Cinemateket)
Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/lovecraft-galore-middag-foredrag-call-cthulhu
Cinemateket overholder myndighedernes corona-anbefalinger. Praktisk information inkl. om refusion af købte billetter: https://www.dfi.dk/cinemateket/cinematekets-corona-forholdsregler.
Læs mere om Cinemateket og medlemsfordele på: https://www.dfi.dk/cinemateket/medlemmer
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Cinemateket, Gothersgade 55, Copenhagen, Denmark

Tickets

Sharing is Caring: