Lipták Dániel: A gyors legényes tánctípus dallamai a Maros–Küküllők vidékén

Thu Oct 21 2021 at 10:00 am

Zenetörténeti Múzeum / BTK Zenetudományi Intézet | Budapest

B\u00f6lcs\u00e9szettudom\u00e1nyi Kutat\u00f3k\u00f6zpont
Publisher/HostBölcsészettudományi Kutatóközpont
Lipt\u00e1k D\u00e1niel: A gyors leg\u00e9nyes t\u00e1nct\u00edpus dallamai a Maros\u2013K\u00fck\u00fcll\u0151k vid\u00e9k\u00e9n
Advertisement
BTK Zenetudományi Intézet
Tudományos fórum
Lipták Dániel: A gyors legényes tánctípus dallamai a Maros–Küküllők vidékén
BTK ZTI (1014 Budapest, Táncsics M. u. 7.) Bartók terem, 2021. október 21. csütörtök, 10 óra
A magyar népzenekutatásban kevéssé kutatottak azok a jellegzetesen hangszeres fogalmazású dallamok, amelyeket nem, vagy csak távolról lehet valamely magyar népdaltípussal rokonítani; ilyen többek között az erdélyi férfitáncok zenéje. A gyors legényes tánctípushoz kapcsolódó dallamok Közép-Erdélyben viszonylag egységes, jól áttekinthető műfajt alkotnak. Ugyanakkor a dallamkészlet bősége és összetétele tájanként változik. A Maros–Küküllők vidéke e tekintetben meglehetősen elkülönül a többi aldialektustól: vannak csak itt élő típusok, viszont más, egyébként elterjedt típusok itt hiányoznak. Előadásomban annak a dallamformáló elvnek a szerepét elemzem, amelyet Bartók Béla román hangszeres dallamgyűjteményének előszavában a „shifted rhythm” terminussal ír le: egy háromtagú motívum oly módon ismétlődik meg, hogy az egyes motívumelemek metrikai helyzete a visszatéréskor megváltozik. A magyar népzenében ezt az eljárást még nem vizsgálták, pedig Erdély-szerte találhatunk rá magyar példákat. A vonatkozó dallamok elemzése arra mutat, hogy a metrikus motívumeltolódás különösen jellemző a vidék régiesebb kultúrájú mikrotájaira, így dialektális elhatároló jelentőséget is tulajdoníthatunk neki.
Az eseményt személyes részvétellel tartjuk meg, ám az előadást a Zenetudományi Intézet (Zoom-alkalmazással) élőben is közvetíti, valamint a későbbiekben az Intézet honlapján elérhetővé teszi. A közvetítés az alábbi linkre kattintva tekinthető meg: https://zoom.us/j/96811498400.
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Zenetörténeti Múzeum / BTK Zenetudományi Intézet, Táncsics Mihály utca 7, Budapest, Hungary, 1014, Budapest, Hungary

Discover more events by tags:

Business in Budapest

Sharing is Caring: