Kunsthal Charlottenborg x Golden Days

Fri Sep 17 2021 at 05:30 pm to 07:15 pm

Kunsthal Charlottenborg | Copenhagen

Kunsthal Charlottenborg
Publisher/HostKunsthal Charlottenborg
Kunsthal Charlottenborg x Golden Days Kunsthal Charlottenborg x Golden Days: Talk om den onde mo(r)der med Nazila Kivi samt visning af Lars Von Trier ’Medea’
Entré: Gratis
Tilmelding: Billetto: https://bit.ly/3DwTBV4
Der er få billetter tilgængelige, og derfor værdsætter vi hvis du vil skrive til [email protected] hvis du bliver forhindret, så en anden kan få gavn af pladsen.
Arrangementet er på dansk.

Den onde mo(r)der
Få figurer har gennem historien været igennem så meget som mødre. Særligt i eventyrene, men også i film og litteratur, der komponerer videre på vores alle sammen urmyter, er moderen altid en problematisk figur. Det siges endda at heksen og den onde stedmoder i virkeligheden er mødre i forklædning.
I dette oplæg før visningen af Lars von Triers Medea fra 1988, vil kritiker og kulturformidler Nazila Kivi binde knuder på historisk løse ender om moderen, morderen og den dyriske kvindefigur.
Oplægget og visningen af Medea, er i samarbejde med Golden Days som i år handler om Antikken.

Om Medea:
Medea er troldkvinde i græsk mytologi, som trods utallige overvundne forhindringer og personlige ofre, bliver forladt af sin mand Jason. Tragedien Medea, der er baseret på myten om Jason og Medea, omhandler Medeas planlægning og udførelse af sin hævn over Jason. Tragedien Medea er skrevet af Euripedés og blev første gang fremført i Athen i 431 f.v.t.
Filmen Medea af Lars Von Trier, er bearbejdet efter Euripedés' klassiske drama.
Handlingen er flyttet fra det antikke Grækenland til en nordisk fortid. Men historien om Medeas frygtelige hævn over sin elskede Jason er den samme.
Sendt på Danmarks Radio første gang d. 01.04.1988
Medvirkende:
Udo Kier, Kirsten Olesen, Henning Jensen, Solbjørg Højfeldt, Preben Lerdorff Rye, Baard Owe, Ludmilla Glinska.
Produktion og kreditering: DR
Billeder: Preben Trunshøj, DR

Manus: Carl Th. Dreyer og Preben Thomsen. Instruktion og bearbejdelse: Lars Von Trier.
Scenografi: Ves Harper. Fotograf: Sejr Brockmann.

Om Nazila Kivi:
Kulturformidler og kritiker.
Nazila Vida Roxana Ghavami Kivi er en dansk-persisk oversætter og anmelder. I 2019 udkom hendes oversættelse af Shahrnush Parsipurs Kvinder uden mænd og flere oversættelser er på vej. Kivi er redaktør på magasinet Friktion og holder foredrag om Hekse-cyborgs, hacking/teknologi og modstand, feminisme og feministisk historie. Nazila er jævnlig skribent i Politiken og har haft bidrag i bl.a. Information, VICE, Eurowoman, FETT, Friktion, AJAM Media Collective og flere.

Om Golden Days 2021:
I 2021 sætter Golden Days nålen i antikken. Vi panorerer ud over mere end tusinde år i verdenshistorien, nærmere bestemt 700 f.v.t – 480 e.v.t, og går på jagt i klassikerne og idéerne fra dengang. Vi giver antikken en renæssance anno 2021 – både for at genopdage og genfortrylle den, og også for at stille nye spørgsmål til det udgangspunkt, vi måske tager for givet. Har vi mytologiseret og ophøjet antikken for ukritisk? Og står vores fortælling og forestillinger om antikken overhovedet til at ændre? Det skorter i hvert fald ikke på ting, man kan undre sig over: Hvorfor er det så svært at få øje på kvinderne? Slaverne? Farverne? Var demokratiet i antikken egentlig særlig demokratisk? Er det sandt, at alt virkelig startede i de europæiske epicentre Rom og Athen? Og var antikken overhovedet ’Kapitel 1’? Vi går på jagt i historien, i kunsten, i sporten, i filosofien og i videnskaben og søger at belyse årets tema på tværs af forskellige fagligheder, æstetikker og discipliner.
_________________________________________________________________________

Kunsthal Charlottenborg x Golden Days: Talk about the evil mother/murderer with Nazila Kivi and screening of Lars Von Trier’s ’Medea’.
The event will be in Danish.
The event is organized in collaboration with Golden Days.
All film and picture credits: Preben Trunshøj, DR

About:
Few characters throughout history have been through as much as mothers. Especially in fairytales, but also in film and literature, which are build on our common classical myths, the mother always is depicted as a problematic figure. It is even said, that the witch and the evil stepmother in reality are mothers in disguises. In this presentation before the screening of Lars Von Trier’s Medea from 1988, critic and author Nazila Kivi will make a short historic overview of topics about the mother, the murderer and the woman as the not-quite-human “Other”.


Event Venue & Nearby Stays

Kunsthal Charlottenborg, Kongens Nytorv 1, Copenhagen, Denmark

Sharing is Caring: