Advertisement
Kunstforedrag: ”Syndefaldet, dommedag og Maria Magdalene - om synden, skylden og skammen i malerkunsten” ved Jørgen Ingberg Henriksen.Temaet i forårets foredragsrækken ”Ord & Vin - aftenforedrag i klosteret” er ”Synd, skyld og skam – mennesket i kristendommen”. Det har været centrale temaer i malerkunsten gennem historien, især i middelalderen og renæssancen. Kunstnerne tog oftest udgangspunkt i de bibelske fortællinger og scener. Mange af malerierne var direkte og tydelige advarsler om syndens barkske og uigenkaldelige konsekvenser.
Eksempler:
Synden, skylden og skammens årsag og konsekvens skildres i oftest i det utallige ”Syndefaldsbilleder”.
Hieronymus Bosch værk "Lysternes Have" viser menneskelig synd, fra uskyld til fordærv, med surrealistiske og groteske elementer, der illustrerer syndens destruktive natur.
Roger van der Weydens ”Dommedag” fra Hospices de Beaune, er en storslået visuel påmindelse til patienterne på hospitalet om syndens store konsekvenser og samtidig viser det de fortabtes skam. Eller er der et andet budskab?
Caravaggios ”Den Angrende Maria Magdalene”, viser angeren og skammen over et liv i synd og det nye liv som tilgivet.
Edvard Munch værker som "Skriget" og "Pubertet" fremhæver skam og eksistentiel angst/skam. Han trækker på personlige erfaringer og visualiserer den psykologiske vægt af skyld og skam i en moderne kontekst.
Franz von Stucks ”Synden” viser på en ret så ubehagelig og ubehagelige måde syndens ophav iflg. Maleren og helt sikkert også mange præster og teologer, desværre.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Sct. Annagade 38, 3000 Helsingør, Denmark, Sanct Anna Gade 38, 3000 Helsingør, Danmark,Helsingør, Denmark