Küldjük a frigyládát

Fri Jun 11 2021 at 06:00 pm

Fuga - Budapesti Építészeti Központ | Budapest

Publisher/HostFuga - Budapesti Építészeti Központ
Buczkó György és Záborszky Gábor közös kiállítása
megnyitja: Fitz Péter művészettörténész
közreműködik: Fodor Tamás színész, rendező
megtekinthető: 2021. június 28.
A két művész már évekkel ezelőtt eltervezte, hogy közös kiállítás keretében elkészítik a maguk frigyládáját. A kiállítás eredetileg 2020-ban, mindkettejük 70. születésnapjának évében épült volna meg.
Buczkó és Záborszky kibontották a frigyládát, Áron kivirágzott vesszeje mellé az üvegszobrász megfaragta, kiöntötte a kőtáblákra vésett tízparancsolat héber betűit, Záborszky pedig régi kedvelt anyagához, a papírmasszához nyúlva készítette el hozzá a mannát. Az új installációt a falakon régebbi – talán azokat is a frigyláda ihlette – alkotások kísérik.
„Az elmúlt évtizedekben már kevésbé izgattak a művészet aktuális mozgásai. Inkább a magam és az anyag „lelke” foglalkoztatott. A papír és az egyre jobb papír. Eleinte olyan munkák készültek, melyeken a tárgy nem, csak a lenyomata van jelen. Egy sajátos – van is, meg nincs is – szituáció állt elő. A lét, nem lét határán egyensúlyozó fehér ragyogás. Ezt a „hiányt” társítottam az arany színével. Soha nem használtam az aranyat a gazdagság barbár szimbólumaként. A középkor találmánya: a transzcendentális tér érdekelt. Micsoda realitás! A szem nem tudja bemérni az arany pontos helyzetét, így valóban előáll a meghatározhatatlan, nem evilági tér.” (Záborszky Gábor: Ars poetica)
A megnyitót videófelvételen lehet megtekinteni a FUGA YouTube csatornáján:
https://www.youtube.com/user/fugabudapest/videos

Event Venue & Nearby Stays

Fuga - Budapesti Építészeti Központ, Petőfi Sándor utca 5., Budapest, Hungary

Sharing is Caring: