Inauguració: 'Ciència fricció. Vida entre espècies companyes'

Sat Jun 12 2021 at 11:00 am to Sun Jun 13 2021 at 08:00 pm

CCCB | Barcelona

CCCB
Publisher/HostCCCB
Inauguraci\u00f3: 'Ci\u00e8ncia fricci\u00f3. Vida entre esp\u00e8cies companyes'
Advertisement
?❤️ Inaugurem l'exposició 'Ciència Fricció. Vida entre espècies companyes' amb un cap de setmana de portes obertes!
? 12 i 13 de juny
És possible imaginar altres històries terrestres? Podem pensar altres maneres de viure entre espècies diferents? L’exposició explora aquestes qüestions a través d’una selecció d’obres artístiques i de peces de divulgació científica. Planteja un canvi de mentalitat i de sensibilitat que qüestiona la supremacia de l’espècie humana i aposta per una visió del món entès com un ecosistema on conviuen totes les espècies del planeta.
«Si, com sostenen Haraway i Margulis, tota la Terra està viva, és hora d’abandonar el mite de la supremacia i reprendre el contacte amb les nostres nombroses companyes terrestres.», Maria Ptqk
L'exposició «Ciència fricció. Vida entre espècies companyes» parteix de l’evidència científica que totes les espècies terrestres estan unides per relacions simbiòtiques i interdependents. En la natura no hi ha organismes autònoms o independents; tots formem part d’ecosistemes integrats els uns en els altres. Les espècies configurem una xarxa de col·laboracions, mutacions i intercanvis en la qual convivim com a companyes.
Aquest canvi de paradigma implica que l’espècie humana no és una espècie excepcional ni superior. En última instància, la simbiosi posa en qüestió la supremacia humana, la idea que el conjunt de la natura i tots els éssers vius estan al servei del nostre benestar.
Per relatar aquest canvi de perspectiva, l’exposició s’inspira en l’obra de dues figures clau en la cultura científica contemporània: Donna Haraway i Lynn Margulis. Totes dues destaquen per la importància que atorguen a la simbiosi i la col·laboració entre espècies, així com pel seu interès en la comunicació i la narrativa científica.
Artistes, pensadors, científics i activistes
La transició de l'antropocentrisme –una visió del món centrada en l’humà– al biocentrisme –l’humà s’entén com a part d’un ecosistema– recorre tota l’exposició. El visitant hi trobarà una selecció d’obres artístiques en suports diversos, com les instal·lacions immersives audiovisuals i sonores, la realitat virtual, la pintura, el dibuix i el cinema d'avantguarda, a més de peces de divulgació científica.
La comissària de la mostra, Maria Ptqk, hi ha aplegat una sèrie de creadors, pensadors i científics d’arreu del món que exploren les relacions entre espècies: Shoshanah Dubiner, David Domingo, Rubén Duro, John Feldman, Christie Lyons, Petra Maitz, Dominique Koch, Susana Talayero, Maria Sibylla Merian, Toni Serra/Abu-Ali, Gustafsson&Haapoja, Mary Maggic, Richard Pell / Center for PostNatural History, Saša Spačal, Terence McKenna, Peter Bergmann, Museo del Hongo, Max Reichmann, Dimas Paredes Armas, Walon Green, Cleve Backster, Marshmallow Laser Feast, Quimera Rosa, Marley Jarvis, Laurel Hiebert y Kira Treibergs, Louis Bec, Pinar Yoldas, Diana Toucedo, Donna Haraway, Vinciane Despret, Jaime Serra Palou, Paulo Tavares, Ernesto Casero, Helen Torres, Paula Bruna, Associació Zuhari, Joan Martínez-Alier, Fabiola Leyton, Mercè Piqueras, Joan Romanyà i Ricard Guerrero, a més de fongs, líquens, bactèries i altres microorganismes.
L’exposició del CCCB representa la culminació d’un cicle de recerca més ampli iniciat el 2017 amb una exposició produïda per l’espai virtual del Centre d’arts visuals Jeu de Paume de París.
La mostra ha comptat amb la col·laboració i l’assessoria científica de Ricard Guerrero, catedràtic de microbiologia de la Universitat de Barcelona, i Rubén Duro Pérez, divulgador científic.
Es presenta en el marc de la Biennal Ciutat i Ciència 2021.
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

CCCB, Montalegre, 5, Barcelona, Spain

Tickets

Sharing is Caring: