Advertisement
En samtale mellom professor i filosofi Einar Øverenget og forfatter Kristin Flood.I en tid da informasjon om krig og konflikt daglig flommer inn i hverdagen, er det nærliggende å spørre hva som driver mennesket til å utføre de mest brutale handlinger mot sine medmennesker.
I religiøse tradisjoner har ondskap vært et gjennomgående tema i århundrer. Det såkalte ‘ondes problem’ omhandler spørsmålet om hvordan det kan finnes en allmektig Gud dersom det er så meget ondt i verden. Kunst og litteratur har behandlet temaet ondskap i et uendelig antall verk. Filosofi og religionsfilosofi har siden de store greske filosofene studert, reflektert og satt ord ondskapens mysterium og på hva som driver mennesker til utføre onde gjerninger.
Filosofen Hannah Arendt skrev i 1961 boken ‘Ondskapens banalitet’, en omstridt bok som har blitt stående som et unikt dokument etter 2.verdenskrig. Den italienske dikteren fra 1300-tallet, Dante Alighieri, beskriver i verket Den Guddommelige Komedie – et mesterverk i litteraturhistorien – sin egen reise gjennom Inferno (Helvete) fram til møtet med ondskapen selv; Lucifer.
I denne samtalen skal filosof Einar Øverenget, som har skrevet flere bøker om Hannah Arendts filosofi og forfatter Kristin Flood, som nylig ga ut en lettlest versjon av Dante Alighieris mesterverk ‘Inferno’, presentere ulike perspektiver på ondskap og åpne opp for refleksjoner. De vil berøre både litterære, religiøse og filosofiske aspekter og sette temaet inn i et aktuelt lys som angår oss alle.
Journalist og forfatter Kristin Flood er oppvokst i Norge med norsk far og italiensk mor. Hun har jobbet i 25 år i norsk presse og utgitt flere bøker om personlig utvikling. Hennes journalistiske karriere begynte på 1980-tallet på desken i VG, deretter som radioreporter i NRK radio og i Aftenpostens Radioavis. Midt på 1980-tallet fikk hun jobb som skrivende journalist i Aftenpostens helse- og sosialredaksjon. På 1990-tallet flyttet hun til Italia og etablerte seg som frilansjournalist i Venezia. I en årrekke jobbet hun som stringer for Aftenposten fra Italia. Hun skriver også reportasjer for andre norske aviser og blader.
I 1992 kom hennes første bok ”Utenfor allfarvei – samtaler om gåtene i oss” (Tano Aschehoug), en samling dialoger med norske ny-tenkere. I boken presenterer hver av dem sitt utradisjonelle virkelighetssyn. Ti år senere kom boken »Amor Fati, om å elske sin skjebne». Den ble utgitt i på Cappelens Forlag og ble en bestselger i sin genre. Boken var en av de første i Norge som beskrev hvordan man gjennom det å bli mer oppmerksom kunne oppnå større selvinnsikt.
https://www.kristinflood.com/
Einar Øverenget er en av Norges mest anerkjente filosofer, en ettertraktet foredragsholder og forfatter. Han har en doktorgrad i filosofi fra Boston College, var opprinnelig med på å danne Humanistisk Akademi i 2000 og er i dag professor i filosofi ved Høgskolen i Innlandet.
Einar har som fokus å gjøre filosofi mer tilgjengelig for folk flest. Han har lenge vært husfilosof i Nitimen og på God Morgen Norge, og er også fast spaltist i Dagbladet Magasinet. Foredragene hans tar for seg en rekke spennende tema og vil gi deg dypere innblikk i spørsmål knyttet til etikk, verdier og kulturutvikling.
Einar gjør store emner mer konkrete og anvendelige. Han har en helt egen evne til å utfordre forsamlinger for å skape ny refleksjon og innsikt, og bidrar til positiv vekst og utvikling hos kundene sine.
https://www.einaroverenget.no/
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Sandviksveien 130, 1365 Sandvika, Norway, Sandviksveien 130, 1365 Blommenholm, Norge,Sandvika, Norway
Tickets